01 Απριλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε στις 8 το πρωί της Δευτέρας σε υποκατάστημα της Eurobank στην οδό Σόλωνος 93 στα Εξάρχεια. Δύο άγνωστοι με την απειλή πιστολιών και αφού πυροβόλησαν μια φορά στον αέρα για εκφοβισμό, άρπαξαν άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό και διέφυγαν.

Σε κατ' αντιπαράσταση εξέταση στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ καλούνται το βράδυ της Δευτέρας ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας και ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, προκειμένου να αποσαφηνιστούν αντιφατικά σημεία που προέκυψαν από τις καταθέσεις τους.

Με δοξολογίες και άλλες εκδηλώσεις ο Ελληνισμός της Κύπρου τιμά σήμερα, Δευτέρα, την 60ή επέτειο από την έναρξη του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας, που είχε αίτημα την ένωση με την Ελλάδα.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ένοπλων ληστών, κατά την καταδίωξη των οποίων τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρα μια 25χρονη κοπέλα στα Ίσθμια της Κορινθίας. Ένας εκ των δραστών είναι δραπέτης των φυλακών Τρικάλων. Εξονυχιστικά εξετάζεται από ειδικούς της ΕΛ.ΑΣ. το τζιπ που χρησιμοποίησαν οι κακοποιοί. Η άτυχη 25χρονη που είχε δώσει στο παρελθόν μάχη για τη ζωή της, νικώντας τη λευχαιμία, κηδεύεται στις 6 το απόγευμα.

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης εντοπίζει το ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενο αιφνιδιασμούς και μονομερείς πρωτοβουλίες και όπως υποστηρίζει η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με αποτελεσματικότερο συντονισμό του κυβερνητικού σχήματος καθώς και με ανασχηματισμό. Χρονικά, δε, ο ανασχηματισμός τοποθετείται εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψη της τρόικας. Το ζήτημα δεν αποκλείται να θέσει ο Ευ.Βενιζέλος κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη.

Κόσμος

Τέσσερις ιδιωτικές εφημερίδες κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα στη Μιανμάρ για πρώτη φορά έπειτα από μισό αιώνα, σε μία συμβολική κίνηση για τη φιλελευθεροποίηση του τομέα των μέσων ενημέρωσης που εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες εφαρμόζει εδώ και δύο χρόνια η ηγεσία της χώρας.

Το Ινδικό Ανώτατο Δικαστήριο μπλόκαρε την απόπειρα της Novartis να κατοχυρώσει ως ευρεσιτεχνία νέα έκδοση του Glivec, υπάρχοντος φαρμάκου της για την καταπολέμηση της λευχαιμίας, κρίνοντας πως η «ανανέωση» δεν ήταν σημαντική. Η απόφαση έχει μεγάλη σημασία για την τεράστια ινδική βιομηχανία γενόσημων φαρμάκων, καθώς δημιουργεί προηγούμενο βάσει του οποίου οι ευρεσιτεχνίες δεν θα μπορούν, ουσιαστικά, να «παρατείνονται» βάσει μικρών τροποποιήσεων στο φάρμακο.

Περισσότερα από 35.000 άτομα θα υποδεχτούν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και η οικογένειά του στον κήπο του Λευκού Οίκου για την ετήσια παραδοσιακή αναβίωση της γιορτής των αυγών του Πάσχα. Άνθρωποι από κάθε μία από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ αναμένεται να συμμετάσχουν στην ημέρα της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας, ένα γεγονός που διαρκεί περισσότερο από ένα αιώνα.

«Αόρατα» μαχητικά F22 στέλνει η Ουάσινγκτον στις κοινές ασκήσεις αμερικανικού και νοτιοκορεατικού στρατού, λίγες ημέρες μετά την έντονη αντίδραση της Βορείου Κορέας στην προηγούμενη ανάπτυξη αμερικανικών stealth. Στην αναφορά της Πιόνγκγιανγκ πως βρίσκεται σε «κατάσταση πολέμου» με τη Νότιο Κορέα, η Σεούλ προειδοποιεί πως θα δώσει «ισχυρή απάντηση εάν δεχθεί πρόκληση».

Η κατάσταση της υγείας του Νέλσον Μαντέλα βελτιώθηκε περαιτέρω, ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα την Κυριακή, καθώς ο 94χρονος ηγέτης πέρασε την τέταρτη συνεχή ημέρα στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται με πνευμονία. Από την προεδρία εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία ευχαριστεί τους νοτιοαφρικανούς πολίτες που προσευχήθηκαν για τον Μαντέλα στις εκκλησίες της χώρας, ανήμερα του Πάσχα, καθώς και ηγέτες ανά τον κόσμο για τις ευχές που έστειλαν για ταχεία ανάρρωση.

Οικονομία

Καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να καταθέσουν σήμερα Δευτέρα Έλληνες επενδυτές, πελάτες του τομέα Private Banking της HSBC στην Αθήνα, οι οποίοι υπέστησαν καθολικές ζημιές από την επένδυσή τους σε ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης της ολλανδικής τράπεζας SNS Reaal.

Ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων με τους επενδυτές να αποκομίζουν τα ισχυρά κέρδη που καταγράφηκαν το τελευταίο τρίμηνο. Οι πιέσεις αποδίδονται στη μη επιβεβαίωση των προσδοκιών ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) θα ανακοινώσει επιθετικά μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να στηρίξει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ακόμη, ο δείκτης Tankan στην Ιαπωνία έδειξε μικρότερη από την αναμενόμενη βελτίωση της εμπιστοσύνης των μεγάλων μεταποιητικών εταιρειών της χώρας στο πρώτο τρίμηνο 2013.

Κλειστό θα παραμείνει σήμερα Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών λόγω της αργίας της Δευτέρας του Πάσχα των Καθολικών. Η προσοχή των επενδυτών την τρέχουσα εβδομάδα στρέφεται στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών και στις γενικές συνελεύσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Αθλητισμός

Ο Γιάννης Βονόρτας επελέγη να καθίσει στον πάγκο του Παναθηναϊκού ως το τέλος της σεζόν, καθώς γνωρίζει την ομάδα καλά από τη θητεία του ως συνεργάτης του Χουάν Ραμόν Ρότσα. Ο Γιάννης Αλαφούζος του ζήτησε στα εναπομείναντα ματς να παρουσιάσει η ομάδα μία αξιοπρεπή εικόνα. Παράλληλα, σήμερα, Δευτέρα, ο πρόεδρος των «πρασίνων» θα περάσει από την Παιανία για να μιλήσει στους παίκτες για την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία και να τους δώσει το σύνθημα για τη συνέχεια.

Σημαντικό βήμα για την παραμονή της έκανε η Οσασούνα, καθώς στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής στην Primera Division, επικράτησε 3-1 στην έδρα της Βαγιαδολίδ. Σε τροχιά εξόδου στο Τσάμπιονς Λιγκ παραμένει η Ρεάλ Σοσιεδάδ. Ισοπαλία μεταξύ Ατλέτικο Μαδρίτης και Βαλένθια.

Με γκολ του Ζινιάκ στο 15', η Μαρσέιγ πέρασε νικηφόρα 1-0 από την έδρα της Νις για την 30ή αγωνιστική του σαμπιονά και ανέβηκε στη δεύτερη θέση και έμεινε μόνη μετά την ήττα της Λιόν από τη Σοσό. Εκτός έδρας νίκη και για τη Λιλ με 2-1 επί της Μπρεστ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: