28 Απριλίου, 2013

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ ( Μ΄ ΜΕΡΟΣ )


Το Αμμάν  ( Μ΄ ΜΕΡΟΣ ) 

Πριν φτάσετε, όμως, στο Αμμάν θα επισκεφτείτε το Ουάντι Ραμ, την πιο γοητευτική έρημο του κόσμου. Γύρω σας απλώνεται μια απέραντη έρημος με περίεργα βράχια και λαμπερή άμμο. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, παρατηρείτε τους μοναδικούς βραχώδεις σχεδιασμούς, που στέκονταν επιβλητικοί στα διάφορα μέρη της ερήμου. Οι βράχοι αυτοί είναι διαφόρων μεγεθών, άλλοι μικροί άλλοι μεγάλοι, που όλοι, όμως, έχουν τη δική τους ξεχωριστή ομορφιά. Πολλοί βράχοι σχηματίζουν διάφορα σχέδια  και δημιουργούν μια όμορφη εικόνα.

Επίσης, εκτός από τα σχέδια, κάποιοι έχουν και ιδιαίτερους χρωματισμούς που τους κάνουν να ξεχωρίζουν.  Πολύ εντυπωσιακή ήταν και η εικόνα της άμμου, η οποία με τις αποχρώσεις της λαμπύριζε στον ήλιο. Η ανάβαση στο μικρό λοφάκι δεν είναι εύκολη, λόγω της άμμου. Φτάνοντας στην κορυφή αντικρίζετε μια εντυπωσιακή εικόνα. Παντού γύρω βλέπετε την έρημο με τα ξεχωριστά βράχια της και την λαμπερή άμμο. Εκεί ψηλά θα απολαύσετε τη γαλήνη και την ηρεμία του θεσπέσιου τοπίου που απλώνεται μπροστά σας. Στην υπόλοιπη διαδρομή παρατηρείτε και πάλι τα επιβλητικά βράχια που δεσπόζουν σ΄ όλη την έρημο.

Εκτός από τα οχήματα που κινούνται μέσα στην έρημο μεταφέροντας τους επισκέπτες, υπήρχαν και καμήλες, τις οποίες  επιλέγουν κάποιοι ταξιδιώτες για να περιηγηθούν στην έρημο. Βέβαια, οι καμήλες είναι  υπό την επίβλεψη των ντόπιων κατοίκων, των βεδουίνων, που γνώριζαν καλά την περιοχή. Έτσι, την ομορφιά του τοπίου που υπήρχε γύρω σας, συμπληρώνουν και τα ζώα αυτά, που υπομονετικά μεταφέρουν τους ανθρώπους μέσα στην έρημο, αφού ως γνωστόν έχουν μεγάλη αντοχή σε μεγάλες θερμοκρασίες και στην έντονη ζέστη.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, παρατηρείτε κάποια βράχια που πάνω τους έχουν κάτι εντυπωσιακό. Υπάρχουν χαραγμένες θαυμάσιες βραχογραφίες πάνω σ΄ αυτά τα βράχια, που αποτελεί δείγμα πρωτόγονων καλλιτεχνικών σχεδιασμών και τεχνοτροπιών. Αυτές οι βραχογραφίες παριστάνουν ανθρώπινες μορφές, ενώ πολύ έντονες και ευδιάκριτες είναι και οι μορφές ζώων και, κυρίως, καμήλων. Προφανώς, οι μορφές και τα θέματα των συγκεκριμένων βραχογραφιών δείχνουν και φέρνουν στην επιφάνεια στοιχεία για το πώς ζούσαν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής. Είναι πολύ πιθανό, να σχεδίαζαν  πάνω στα βράχια δραστηριότητες της καθημερινής τους ζωής. 

Επίσης, φαίνονται και κάποιοι χαρακτήρες, σαν γράμματα, που αποδεικνύουν τη μακραίωνη ιστορία της περιοχής αλλά και ολόκληρης της χώρας.         

Πόλη του Αμμάν.

Η πόλη του Αμμάν είναι χτισμένη σε λοφώδες έδαφος. Κατά την περιήγησή σας μέσα στην πόλη του Αμμάν θα δείτε όμορφα οικοδομήματα, μεγάλους και μικρούς δρόμους με εμπορικά καταστήματα και αγορές, μεγάλα ξενοδοχεία και μνημεία που συντηρήθηκαν από την πάροδο των αιώνων. Η σύγχρονη πόλη του Αμμάν είναι χτισμένη πάνω στην παλαιότερη, η οποία «κρύβει» μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία. Το παλαιό Αμμάν είναι κτισμένο σε δύο επίπεδα· το Άνω και το Κάτω. Το Άνω ήταν η Ακρόπολη, η οποία κτίστηκε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους και  πάνω στην οποία δεσπόζει σήμερα ένας πλούσιος αρχαιολογικός χώρος. Στον αρχαιολογικό αυτό χώρο, οι ανασκαφές έχουν φέρει στην επιφάνεια σημαντικά στοιχεία και ευρήματα που αναδεικνύουν την ιστορικότητα του τόπου.

Η Ακρόπολη του Αμμάν οχυρώθηκε χιλιάδες χρόνια προ Χριστού, την Εποχή του Χαλκού. Σύμφωνα με την ιστορία του τόπου, η πόλη κατακτήθηκε από πολλούς λαούς ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο ελληνικός λαός με τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Πτολεμαίο τον Β΄ τον Φιλάδελφο. Μετά την κατάκτηση της πόλης από τον Έλληνα Πτολεμαίο Β΄ τον Φιλάδελφο, η πόλη προς τιμήν του μετονομάστηκε Φιλαδέλφεια, ενώ παλαιότεροι λαοί την αποκαλούσαν Ραββάθ Αμμών. Επίσης, κατακτήθηκε και από τους Ρωμαίους και διατήρησε την ονομασία της (Φιλαδέλφεια) μέχρι και τα Βυζαντινά χρόνια. 

Όταν η πόλη περιήλθε στην κατοχή των Ρωμαίων, ανοικοδομήθηκε από τους Ρωμαίους. Μερικά εξαιρετικά ερείπια αυτής της εποχής, αλλά και της εποχής που η πόλη ανήκε στη Δεκάπολη των ελληνιστικών χρόνων, διασώζονται μέχρι σήμερα. Αργότερα, επίσημη θρησκεία της Φιλαδελφείας έγινε ο Χριστιανισμός και, κατά την πρώιμη Βυζαντινή περίοδο, η Φιλαδέλφεια γίνεται έδρα  της Επισκοπής Πέτρας και Φιλαδελφείας. Μία από τις εκκλησίες της εποχής εκείνης διασώζεται μέχρι σήμερα στην Ακρόπολη του Αμμάν. 

Τα πιο αρχαία ερείπια στον μεγάλο αρχαιολογικό χώρο της πόλης, είναι της Χαλκολιθικής περιόδου. Γύρω από το χώρο διακρίνονται οι ρωμαϊκές οχυρώσεις και κάποια τμήματα σώζονται μέχρι σήμερα. Ανάμεσα στα αρχαία ερείπια βρίσκονται και τα ερείπια του ναού του Ηρακλή, δείγμα της επιρροής από το Δωδεκάθεο των αρχαίων Ελλήνων. Κάποιες στήλες που παραμένουν όρθιες πάνω στην Ακρόπολη, μαρτυρούν την ύπαρξη του ναού του Ηρακλή από την εποχή εκείνη. Δίπλα στο ναό, υπάρχει ένα τεράστιο άγαλμα του Ηρακλή, ύψους 10 μέτρων. 

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως κομμάτια από αυτό το κολοσσιαίο άγαλμα, που αποδεικνύουν τόσο την ύπαρξη όσο και το μέγεθός του. Στον αρχαιολογικό αυτό χώρο, στην Ακρόπολη, διασώζεται μέχρι σήμερα και μια βυζαντινή βασιλική. Στην εκκλησία αυτή, η ανοικοδόμηση της οποίας έχει τις ρίζες της στη βυζαντινή περίοδο, παρατηρούμε όμορφα μωσαϊκά δάπεδα. Προχωρώντας  προς το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο βρίσκεται και αυτό μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Αμμάν

Εκεί στεγάζονται αρχαιολογικά ευρήματα από όλη τη χώρα, τα οποία είναι τοποθετημένα με χρονολογική σειρά και κάτω από το καθένα υπάρχουν ταμπελίτσες με τις απαραίτητες πληροφορίες. Μέσα στο μουσείο συναντά κανείς ευρήματα από την παλαιολιθική εποχή αλλά και από νεότερα χρόνια. Πολύ ενδιαφέροντα είναι εργαλεία και σκεύη των πρωτόγονων ανθρώπων, πολλά από τα οποία διασώζονται μέχρι σήμερα και μας δείχνουν τον τρόπο ζωής αυτών των ανθρώπων και τους τρόπους επιβίωσής τους. Επίσης, υπάρχουν αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κεραμικά, γυάλινα, μεταλλικά αντικείμενα διαφορετικών χρωμάτων και σχεδίων. Συναντάτε, ακόμα, γύψινα γλυπτά και αγγεία διαφόρων μεγεθών και όμορφων σχεδίων. 

Πολύ εντυπωσιακά είναι και τα κομμάτια από στήλες αρχαίων ναών, σμιλευμένες και όμορφα διακοσμημένες με ανάγλυφες παραστάσεις.Βγαίνοντας έξω από το μουσείο, αντικρίζετε και πάλι την γραφικότατη εικόνα της πόλης από εκείνο το ψηλό σημείο. Από την Ακρόπολη, εκτός από τα σπίτια της πόλης που είναι χτισμένα σε λόφους, φαίνεται το αρχαίο Ρωμαϊκό θέατρο της πόλης. Κατασκευάστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και μπορεί να φιλοξενήσει χιλιάδες θεατές. 

Κοντά στο αρχαίο θέατρο βρίσκεται το Ωδείον, ένα μικρό σκεπαστό θέατρο εκατοντάδων θέσεων, επίσης του 2ου αιώνα μ.Χ. Κοντά τους ακόμα βρίσκεται και το Ιορδανικό Μουσείο Λαϊκών Παραδόσεων και το Εθνολογικό Μουσείο. Σ΄ αυτά τα μουσεία μπορεί να αντλήσει κανείς στοιχεία για τον Ιορδανικό τρόπο ζωής.

Η συνέχεια αύριο. (Καλή Μεγάλη Εβδομάδα)


Δεν υπάρχουν σχόλια: