11 Απριλίου, 2013

«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Το «πράσινο φως» για την αξιοποίηση της περιουσίας της Εκκλησίας άναψε σήμερα η ελληνική Βουλή. Σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε πριν λίγο, τα ακίνητα της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κρήτης και όλα τα νομικά τους πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου (ιδρύματα, μητροπόλεις, μοναστήρια, ενορίες κ.ά.) νοούνται πια ως ιδιωτικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όλα τα παραπάνω Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. της Εκκλησίας θα μπορούν να επιταχύνουν τις στρατηγικές τους επενδύσεις στα ακίνητα που τους ανήκουν και θα μπορούν να παρακάμψουν τυχόν εμπόδια και γραφειοκρατικές διαδικασίες για την αξιοποίησή τους.

Τα ακίνητα της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κρήτης εντάσσονται στο προνομιακό καθεστώς που δημιούργησε ο Ν. 3894/10 και έτσι, για παράδειγμα, σε περιοχές με εγκεκριμένα σχέδια πόλης θα έχουν το δικαίωμα να παρεκκλίνουν από τους περιορισμούς και τους όρους δόμησης (να υπερβούν συντελεστές δόμησης, όρια κάλυψης και ύψους κ.λπ.). Το κείμενο της παρ. 4 του άρθρου 5, όπως ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή αναφέρει:

"Για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3894/2010, όπως ισχύει, ακίνητα που ανήκουν στα νομικά πρόσωπα της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του ν. 590/1977 (Α΄ 146) καθώς και σε λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου της Εκκλησίας της Ελλάδας ή της Εκκλησίας της Κρήτης, νοούνται ως ιδιωτικά ακίνητα. Φορέας πραγματοποίησης της επένδυσης, κατά την έννοια του παρόντος νόμου, δύναται να είναι και η Εκκλησία της Ελλάδας, ενεργούσα δια της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ), ή η Εκκλησία της Κρήτης στα όρια της αρμοδιότητάς τους."


Δεν υπάρχουν σχόλια: