16 Απριλίου, 2013

Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΕΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΧΡΥΣΑΦΙ

Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά δεκατέσσερις τόνοι κυπριακού χρυσού θα βγουν στο σφυρί, προκειμένου να προκύψουν έσοδα (υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν 400.000.000 ευρώ), τα οποία θα συμβάλουν στην κάλυψη του χρέους της Μεγαλονήσου. « Έχουμε στη διάθεσή μας 446.000 ουγγιές χρυσού - δηλαδή 14 τόνους - και με τη σημερινή αξία του χρυσού στις διεθνείς αγορές, που είναι 1.560 δολάρια η ουγγιά, και την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, που είναι 1,31, η συνολική αξία των αποθεμάτων εκτιμάται γύρω στα 530.000.000 ευρώ» αποκάλυψε μιλώντας για το θέμα ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στο κυπριακό κράτος ανήκει το 80% των αποθεμάτων χρυσού, η αξία του οποίου αποτιμάται γύρω στα 425.000.000 ευρώ.

Κατά τα άλλα, πρώτα θα ολοκληρωθεί η έρευνα για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και μετά η τρόικα θα αποδεσμεύσει την πρώτη δόση του δανείου προς την Κύπρο. Η πολιτική συμφωνία, στην οποία κατέληξαν την περασμένη Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, συμπεριλάμβανε και αυτό το δεδομένο, προκειμένου να αρχίσει να εφαρμόζεται το «πρόγραμμα βοήθειας» προς τη Μεγαλόνησο. Πρώτα δηλαδή -λένε οι δανειστές- θα δοθούν τα απαραίτητα πορίσματα της έρευνας και μετά θα εκταμιευθεί η δόση, η οποία αναμένεται να φτάσει στα μέσα Μαΐου, με την προϋπόθεση ότι το μνημόνιο θα έχει εγκριθεί τόσο από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών-μελών της ευρωζώνης όσο και από την κυπριακή Βουλή έως τις 24 Απριλίου.

Μόνο τυχαία, λοιπόν, δεν ήταν η προχθεσινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, η οποία ανέφερε ότι με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας έχει ήδη αναθέσει την αξιολόγηση της εφαρμογής του κανονιστικού πλαισίου για την παρεμπόδιση ξεπλύματος παράνομου χρήματος από τις τράπεζες στον ανεξάρτητο οίκο Deloitte και την επιτροπή Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι η Moneyval επισκέφθηκε την Κύπρο από τις 19 έως τις 31 Μαρτίου και βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησής της σύμφωνα με τους όρους εντολής της.

Ο έλεγχος της Deloitte βρίσκεται σε εξέλιξη. Εμπειρογνώμονες της πραγματοποιούν έλεγχο σε κυπριακές τράπεζες αναφορικά με την αποτελεσματικότητα εφαρμογής των μέτρων δέουσας επιμέλειας ως προς τους πελάτες τόσο σε σχέση με καταθέσεις όσο και με δάνεια. Πάντως, με αφορμή την έγκριση της δανειακής σύμβασης για την Κύπρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωνε ότι (η απόφαση του Eurogroup) θέτει οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα που υπάρχει από το 2011, ενώ πρόσθεσε ότι η Κύπρος για πρώτη φορά την τελευταία διετία, περίοδο κατά την οποία αποκλείστηκε από τις αγορές, εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση του χρέους της και τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους.

«Η Κύπρος διασώθηκε από τον κίνδυνο χρεοκοπίας και διασφάλισε την παραμονή της στο ευρώ. Η έγκριση της δανειακής σύμβασης από το Eurogroup είναι μια ανακούφιση, αλλά δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: