12 Απριλίου, 2013

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΜΕ ΠΛΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ... ΣΥΡΙΖΑ

Με την πλάτη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τα έκανε σαλάτα και προκάλεσε την ακύρωση της ονομαστικής ψηφοφορίας που ο ίδιος είχε ζητήσει, έγινε χθες νόμος του κράτους η σκανδαλώδης τροπολογία, με την οποία η Βουλή παρέχει ασυλία από την κατηγορία της απιστίας σε στελέχη τραπεζών που έδιναν αφειδώς δάνεια σε κόμματα. Με την τροπολογία να έχει ψηφιστεί και να αποτελεί ήδη άρθρο του νομοσχεδίου και με δεδομένο ότι δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία σε ψηφισμένο άρθρο, ο ΣΥΡΙΖΑ διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του στη Βουλή Δ. Παπαδημούλη απεδέχθη -θέλοντας και μη- την πρόταση του προεδρείου της Βουλής για μετατροπή του αιτήματός του σε ονομαστική επί του συνόλου.

Και ενώ όλα ήταν έτοιμα για την έναρξη της ψηφοφορίας, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πήρε τον λόγο και διαφοροποιούμενος από τη συναινετική θέση Παπαδημούλη, ακολούθησε τη σκληρή γραμμή του Αριστερού Ρεύματος επιμένοντας σε ψηφοφορία μόνο επί της τροπολογίας και τινάζοντας έτσι στον αέρα τη συνεδρίαση. Ο κ. Παπαδημούλης, προκειμένου να μη συγκρουστεί εντός Ολομέλειας με τον κ. Λαφαζάνη, είπε και αυτός ότι η πρόταση ονομαστικής είναι μόνο για την τροπολογία, με αποτέλεσμα ο Γ. Τραγάκης να εκμεταλλευτεί τον γενικό χαμό και να ανακοινώσει ότι «από τη στιγμή που δεν υπάρχει νέο αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου, δεν υπάρχει και λόγος για να γίνει». Μάλιστα, αμέσως μετά απευθύνθηκε στην Ολομέλεια ερωτώντας αν το νομοσχέδιο γίνεται δεκτό. Διαπιστώνοντας ότι οι εισηγητές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ λένε «ναι», ανακοίνωσε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε.

Ολα αυτά, πάντως, προκάλεσαν και την έντονη αντίδραση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, ο οποίος κατήγγειλε ότι η τροπολογία κατατέθηκε «για να γλιτώσουν τους τραπεζίτες από ποινικές ευθύνες για δάνεια που έδωσαν παράνομα στα κόμματα», απειλώντας μάλιστα ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής στο προεδρείο, αφού οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. που είχαν συνυπογράψει το αίτημα δεν ερωτήθηκαν ποτέ.

Και ενώ ο κ. Παπαδημούλης μίλησε στους δημοσιογράφους για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα λίγη ώρα αργότερα ο Π. Λαφαζάνης προχωρούσε σε ομολογία-σοκ για τα επικοινωνιακά παιχνίδια, λέγοντας: «Μόνοι μας ακυρώσαμε την ονομαστική γιατί θα τη χάναμε, ενώ τώρα το θέμα μένει πολιτικά ανοιχτό».Το κλίμα μπάχαλου που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα, καθώς ο Δ. Παπαδημούλης, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Λαφαζάνη, απάντησε με ειρωνικό και απαξιωτικό τρόπο «Ε, καλά, ο Λαφαζάνης τα λέει αυτά, όχι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος» είπε.


Πάντως, δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μετά τα χθεσινά γεγονότα σχημάτισαν την άποψη ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας λάβει και αυτός δάνεια από τράπεζες, έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο καταψήφισης της τροπολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: