27 Απριλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Το ιδρυτικό τους συνέδριο θα πραγματοποιήσουν το Σαββατοκύριακο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη». Ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος, θα μιλήσει στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου. «Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με όλο το πατριωτικό και αντιμνημονιακό τόξο» τόνισε ο κ. Καμμένος σε συνέντευξή του.

Την έντονη δυσφορία του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η απουσία από το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, των προτάσεών του για την ανεργία, με τις οποίες, σύμφωνα με κύκλους της Ιπποκράτους, είχε συμφωνήσει ο κ. Σαμαράς. Η κυβέρνηση τονίζει ότι πρόκειται για καθαρά τεχνικό θέμα και όχι για απόρριψη των προτάσεων. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τελικά τις προτάσεις ως τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο.

Ελεύθερος με εγγύηση 60.000 ευρώ και τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα αφέθηκε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος μετά την μαραθώνια απολογία του στον ανακριτή για το λεγόμενο «πάρτι δαπανών» που διαπιστώθηκε στο συνδικάτο των εργαζομένων στη ΔΕΗ.Στις αντιδράσεις συμφερόντων απέδωσε τη δίωξη σε βάρος του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ.

Τη συζήτηση σχετικά με τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων ανοίγει η Welt, καθώς η δημοσιοποίηση από το «Βήμα της Κυριακής» και το «tovima.gr» του γερμανικού εγγράφου που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των διεκδικήσεών της, έχουν συμβάλει στη γέννηση ενός νέου προβληματισμού στη Γερμανία.

Ελεύθεροι χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή, οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων της ΝΔ, Πέτρος Δούκας και Γιώργος Βουλγαράκης και η σύζυγος του τελευταίου, δικηγόρος Αικατερίνη Πελέκη, που κατηγορούνται για παράβαση του νόμου για το «πόθεν έσχες».
Κόσμος
Το σερβικό κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία τη συμφωνία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση της ΕΕ για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο. Όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα υποστήριξαν τη συμφωνία, με αποτέλεσμα αυτή να περάσει με 174 ψήφους υπέρ και 23 κατά.

Οι Αρχές στο Μπανγκλαντές ανακοίνωσαν τη σύλληψη των δύο ιδιοκτητών του εργοστασίου, που κατέρρευσε την Τετάρτη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 320 άτομα. Το πρωί του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι άλλα 24 άτομα κατάφεραν να βγουν ζωντανά από τα συντρίμμια του εργοστασίου ενδυμάτων.

Με τις ενδείξεις ότι η Συρία έχει κάνει -περιορισμένη έστω- χρήση χημικών όπλων κατά ανταρτών να πληθαίνουν και τη διεθνή κοινότητα να αυξάνει την πίεση κατά του Άσαντ για το ζήτημα, ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει ανεκτή τη χρήση των απαγορευμένων όπλων. Ήταν πάντως αρκετά προσεκτικός και περιορίστηκε να επαναλάβει ότι η επιβεβαίωση χρήσης «θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού».

Η ισπανική κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επιπλέον αύξηση των συντελεστών της φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, ανακοίνωσε όμως την διατήρηση έως το 2015 της έκτακτης αύξησης του πρώτου και ενημέρωσε για την επιβολή και νέων φόρων στους τομείς του περιβάλλοντος και των τραπεζών. Παράλληλα προβλέπει ότι η οικονομία της πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 1,3% φέτος πριν από την επάνοδό της σε οριακή ανάπτυξη 0,5% το 2014, ενώ αναμένει επίσης η ανεργία να αρχίσει να υποχωρεί από τον επόμενο χρόνο.

Εφετείο στην Κωνσταντινούπολη ακύρωσε την Παρασκευή την καταδίκη σε 10μηνη φυλάκιση με αναστολή του διεθνούς φήμης τούρκου πιανίστα Φαζίλ Σάι. Ο τούρκος μουσικός θα οδηγηθεί σε νέα δίκη.

Οικονομία

Μικρή ανάσα έδωσε ο οίκος αξιολόγησης Μoody's στην Ιταλία, διατηρώντας την πιστοληπτική της ικανότητα στη βαθμίδα «Baa2». Σημειώνει, πάντως, την αρνητική προοπτική των κρατικών ιταλικών ομολόγων.

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισήχθη στη Βουλή και ψηφίζεται την Κυριακή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο περιλαμβάνονται τα συμφωνηθέντα με την τρόικα μέτρα ώστε να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις, ύψους 8,8 δισ. ευρώ, από το πακέτο βοήθειας προς την χώρα. 

Μεικτές τάσεις επικράτησαν την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη μετά από μια εβδομάδα καλών σε γενικό βαθμό επιδόσεων, μικρή πτώση παρατηρήθηκε αντίθετα στην Ευρωπη.

Αθλητισμός

Θετικός στη σύμπραξη με τον επιχειρηματία κ. Δημήτρη Μελισσανίδη για την ανέγερση γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια δήλωσε ο πρώην μέτοχος της ΠΑΕ κ. Πόλυς Χατζηιωάννου, ο οποίος κάλεσε τους οπαδούς της «Ενωσης» να στηρίξουν την προσπάθεια του «Τίγρη». Την παραίτηση του από την θέση του Αντιπροέδρου της ΠΑΕ ΑΕΚ υπέβαλε o Ηλίας Μπρουσιάνος.

Η Λιλ «αυτοκτόνησε» και ήρθε ισόπαλη με τον Σοσό 3-3 για το πρωτάθλημα Γαλλίας. Στην Ισπανία, Ράγιο Βαγιεκάνο και Οσασούνα αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2, ενώ στη Γερμανία, το Ανόβερο νίκησε την ουραγό Γκρόιτερ Φιρτ με 3-2.

Τα εισιτήρια για τον τελικό της 11ης Μαϊου στο ΟΑΚΑ, κόβονται μέσα στο σαββατοκύριακο καθώς διεξάγονται οι δύο επαναληπτικοί των ημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας. Το Σάββατο στην Τρίπολη διεξάγεται η ρεβάνς μεταξύ του Αστέρα Τρίπολης και του ΠΑΟΚ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: