24 Μαρτίου, 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ REAL NEWS


Ευθύνες στην κυβέρνηση  Χριστόφια για την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος καταλογίζει με συνέντευξη του στην Realnews και στον Δημοσιογράφο κ. Σωτήρη  Σταθόπουλο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Ο κ. Χρυσόστομος τον κατηγορεί για ερασιτεχνισμό και τονίζει πως οι υπαίτιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη. Όσον αφορά την πρόταση του για υποθήκευση της εκκλησιαστικής περιουσίας σημειώνει πως δεν το έκανε για να «λαϊκίσει». Παράλληλα υποστηρίζει πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει το σενάριο της εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Μακαριώτατε η Κύπρος περνάει μία από τις δυσκολότερες περιόδους μετά το ‘ 74 ποιοι ευθύνονται που έφτασε η χώρα σε αυτό το σημείο;

Ευθύνεται ο ερασιτεχνισμός της προηγούμενης κυβέρνησης για την κατάσταση που βρίσκεται αυτή την στιγμή η Κύπρος. Δυστυχώς.... Δεν πήραν καθόλου μέτρα, σκορπούσαν αλόγιστα τα χρήματα της πολιτείας και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Ο κ. Αναστασιάδης δεν φέρει καμία ευθύνη;

«Ο κ. Αναστασιάδης έχει 15 ημέρες που έχει εκλεγεί. Την κατάσταση αυτή την βρήκε δεν την δημιούργησε ο ίδιος.»

Θα πρέπει να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη όσοι ευθύνονται;

«Πιστεύω ότι ο λαός έχει αυτή την απαίτηση. Δεν γίνεται κάποιοι να κάνουν σφάλματα και να απαλλάσσονται από τις ευθύνες που έχουν χωρίς να λογοδοτούν, δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτό. Κάποιοι επιτέλους πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί.

Να πάνε ακόμα και φυλακή;

«Ναι αυτό ακριβώς είπα. Πρέπει τους ατάκτους να τους τιμωρούμε».

Στην συνάντηση που είχατε με τον Πρόεδρο της Κύπρου προσφέρατε την περιουσία της εκκλησίας για να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο. Η πρόταση σας έγινε αποδεκτή;

«Ότι είπαμε ισχύει. Είπαμε να βοηθήσουμε. Η περιουσία της εκκλησίας ανήκει στον λαό, δεν είναι δική μας η περιουσία και όταν την χρειάζεται ο λαός είναι στην διάθεση του. Δεν κάνουμε ούτε λαϊκισμούς ούτε show, αυτά που λέμε τα πιστεύουμε και είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε τις προτάσεις μας.

Την πρόταση μας την συζήτησα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, το δέχθηκε και μας ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την προσφορά και την πρόταση μας. Ωστόσο θα πρέπει να λυθούν κάποια νομικά προβλήματα για να υποθηκευτεί η περιουσία μας καθώς η εκκλησία είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και γίνονται ήδη προσπάθειες για να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα, να εγκριθεί από την βουλή για να υλοποιηθεί η πρόταση μας και να έρθουν έσοδα.»

Η Κύπρος θα πρέπει πιστεύετε να παραμείνει πάση θυσία στο ευρώ;

«Το ευρώ με τέτοιες συμπεριφορές δεν θα σταθεί. Δεν λέω ότι θα καταρρεύσει αύριο, αλλά με τέτοια μυαλά που διαθέτουν στις Βρυξέλλες είμαι βέβαιος πως μακροπρόθεσμα δεν θα σταθεί και καλύτερα να μελετήσουμε και τρόπους φυγής μας. Δεν είναι εύκολο, αλλά όσος χρόνος χρειάστηκε και δαπανήθηκε για να εισέλθουμε στην ευρωζώνη, χρειάζεται άλλος τόσος να προγραμματίσουμε για να εξέλθουμε. Δεν θα πάμε ερασιτεχνικά να βγούμε από το ευρώ».

Τι θα πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα; Οι τράπεζες παραμένουν μια εβδομάδα κλειστές.

«Η κατάσταση σίγουρα είναι ζοφερή. Ωστόσο χρειάζεται ηρεμία και ψυχραιμία από το κυπριακό λαό. Δεν είναι σωστός σύμβουλος  ο πανικός. Πρέπει όλοι να συμπαρασταθούμε και να στηρίξουμε την πολιτεία προκειμένου να μην καταρρεύσει η οικονομία και κλείσουν οι τράπεζες και πιστεύω πως αυτό θα το πράξει γιατί είναι για το καλό της χώρας. Είμαι αισιόδοξος πως θα τα καταφέρουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: