19 Μαρτίου, 2013

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ

Ιστορική χαρακτηρίζεται η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α' στην τελετή ενθρόνισης του Πάπα Φραγκίσκου Α'. Είναι η πρώτη φορά μετά το Σχίσμα των δύο Εκκλησιών, τον 11ο αιώνα, που ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρίσταται στο γεγονός. Όλες οι Εκκλησίες των Ορθοδόξων χωρών έχουν στείλει αντιπροσωπείες και ευχετήριες επιστολές, ενώ την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσωπεί ο Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναχώρησε τη Δευτέρα για τη Ρώμη και το βράδυ της ίδιας ημέρας παρακάθισε σε δείπνο με τον Πάπα Φραγκίσκο. Ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Φανάρι σημειώνει ότι στην Ρώμη προστέθηκαν στην Πατριαρχική αντιπροσωπεία οι Μητροπολίτες Ιταλίας και Μελίτης κ. Γεννάδιος, Περγάμου κ. Ιωάννης και Μπουένος Αϊρες κ. Ταράσιος. Την Ελλάδα στην τελετή εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ολοκληρώθηκε στο Βατικανό η κυρίως τελετή της ενθρόνισης του Πάπα Φραγκίσκου.

Κατά την επιθυμία και τις οδηγίες του Αργεντινού ποντίφικα, τα αποσπάσματα του Ευαγγελίου που είχαν επιλεγεί, αυτή την φορά, εψάλλησαν μόνον στα ελληνικά, και όχι στα λατινικά. Μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί και ως πράξη ευγενείας και ουσιαστικής αδελφοσύνης προς την Ορθοδοξία, δεδομένης και της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

"Μην φοβάστε την καλοσύνη"

Έκκληση προς τους πιστούς «να μην φοβηθούν την καλοσύνη και την τρυφερότητα» θέλησε να απευθύνει ο πάπας Φραγκίσκος κατά την ομιλία της τελετής ενθρόνισής του. Ο αργεντινός πάπας τόνισε ότι «ο άνθρωπος πρέπει να προστατέψει την πλάση και τους αδελφούς του», και «να απορρίψει το μίσος τον φθόνο και την αλαζονεία».

Ο νέος ποντίφικας ζήτησε από τις εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές «να μην φοβηθούν την καλοσύνη και την τρυφερότητα, διότι και ο Ιωσήφ μας δείχνει ότι τα συναισθήματα αυτά είναι ένδειξη δύναμης και όχι ενός ανίσχυρου ανθρώπου». Ο πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε ότι «ξεκινά την ιερατική του πορεία ως επίσκοπος της Ρώμης και διάδοχος του Πέτρου», χωρίς να αναφερθεί στο αξίωμα του ποντίφικα. 

«Ποιος είναι ο ρόλος μου; Να προσφέρω την αγκαλιά μου στους φτωχούς, στους γυμνούς, σε όσους βρίσκονται στην φυλακή. Σε όλους τους ανίσχυρους», υπογράμμισε, τέλος, ο νέος άγιος πατέρας των Ρ/Καθολικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: