02 Μαρτίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Συμφωνίες σε θέματα ανάπτυξης και συνεργασίας αναμένεται να υπογράψουν τη Δευτέρα Ελλάδα και Τουρκία, στο πλαίσιο συνεδρίασης στην Άγκυρα - υπό την προεδρία των Αντώνη Σαμαρά και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - του Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας, με τη συμμετοχή 20 υπουργών και από τις δύο χώρες. Το Συμβούλιο θα καταλήξει σε περισσότερες από δέκα συμφωνίες και μνημόνια σε τομείς «χαμηλής» πολιτικής.

Αποφασισμένος να ανοίξει στις διαβουλεύσεις με την τρόικα το ζήτημα των αστοχιών της φορολογικής συνταγής του ελληνικού προγράμματος φέρεται να είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στο τραπέζι -σύμφωνα με Τα Νέα- βρίσκονται η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και ο ειδικός φόρος στα καύσιμα. Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους κ. Τόμσεν, Μορς, Μαζούχ οριστικοποιήθηκε για την Πέμπτη, 7 Μαρτίου. Πάντως οι προθέσεις των εκπροσώπων των δανειστών αναμένεται να διαφανούν στη συνάντηση που θα έχουν, την Κυριακή, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έχουν προγραμματίσει για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας. Δύο ώρες αργότερα θα πραγματοποιήσει συναυλία στην πλατεία Συντάγματος με μαθητές μουσικών σχολείων της Αττικής.

Ανεξάρτητη Αρχή για την Αξιολόγηση της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως υπάρχει η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, πρόκειται να συγκροτήσει το υπουργείο Παιδείας.

Δημοτικοί σύμβουλοι της Λάρισας συμμετείχαν σε πορεία διαμαρτυρίας με κεριά που έκαναν στο κέντρο της πόλης φοιτητές των ΤΕΙ και ο ΣΥΡΙΖΑ για τους δύο άτυχους φοιτητές του ΤΕΙ που έχασαν την ζωή τους από αναθυμιάσεις που προήλθαν από αυτοσχέδιο μαγκάλι. Αλλη πορεία διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Παράλληλα πληθώρα ανακοινώσεων διαμαρτυρίας εκδόθηκαν από φορείς της πόλης.

Κόσμος

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία για τον καρκίνο από τον οποίο πάσχει και έχει ανεβασμένο «ηθικό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νίκολας Μαντούρο.

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του πρώην προέδρου της Πολωνίας και βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης, Λεχ Βαλέσα, ότι οι ομοφυλόφιλοι βουλευτές θα πρέπει να κάθονται στα τελευταία έδρανα του Κοινοβουλίου ή ακόμα έξω από αυτό διότι αποτελούν μειοψηφία.

Οι αυτόματες περικοπές στον προϋπολογισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, τέθηκαν επίσημα σε ισχύ, με την υπογραφή από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα του εκτελεστικού διατάγματος. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τις περικοπές «ηλίθιες και αυθαίρετες» και επέρριψε την ευθύνη της μη συμφωνίας στους Ρεπουμπλικάνους.

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή έξω από νοσοκομείο στο Νέο Δελχί όταν έγινε γνωστό ότι ένα κοριτσάκι 7 ετών βιάστηκε μέσα στο σχολείο του από έναν άνδρα.

Η δήλωση που φέρεται να έκανε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περιγράφοντας τον σιωνισμό ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, μάλλον επισκίασε την επίσκεψη του Τζον Κέρι στην Τουρκία -την πρώτη επίσκεψη του νέου επικεφαλής διπλωματίας των ΗΠΑ σε μουσουλμανική χώρα αφού ανέλαβε καθήκοντα. Ο Τζον Κέρι συναντήθηκε με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου και την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας με επίκεντρο τον εμφύλιο της Συρίας και διμερή ζητήματα.

Οικονομία

Σε θετικό έδαφος αλλά με οριακά κέρδη έδαφος την Παρασκευή η Νέα Υόρκη, ενώ νωρίτερα στην Ευρώπη επικράτησαν μεικτές τάσεις.

Θετικά αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών το στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, με τον οποίο τίθεται σε απόλυτη προτεραιότητα η ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και η ανακούφιση των μακροχρόνιων ανέργων. Αυτό προέκυψε από τις συναντήσεις του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

Κατασχέσεις με ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εισπράξεις από πλειστηριασμούς ακινήτων ακόμα και αν δεν υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, διαχωρισμό των ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 55 δις ευρώ σε εισπράξιμα και μη αλλά και κίνητρα στους φορολογούμενους ώστε να δηλώνουν οικειοθελώς τις παραβάσεις τους και να μειώνουν έτσι πρόστιμα και προσαυξήσεις, προβλέπει πλήθος φορολογικών διατάξεων του νομοσχεδίου για την κεφαλαιαγορά που κατατέθηκε στη Βουλή.

Αθλητισμός

Τέσσερις ημέρες μετά την εμφατική νίκη (σ.σ. 3-1) της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νου» και την πρόκρισή της στον τελικό του κυπέλλου Ισπανίας, οι δύο «αιώνιοι» αντίπαλοι του ισπανικού ποδοσφαίρου διασταυρώνουν και πάλι τα ξίφη τους το Σάββατο, αυτή τη φορά στο «Μπερναμπέου», στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής της Primera Division. Ένα μεγάλο λονδρέζικο ντέρμπι περιμένει του λάτρεις του αγγλικού ποδοσφαίρου την Κυριακή, καθώς στις 18:00 θα αναμετρηθούν Τότεναμ και Άρσεναλ στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής της Premier League.

Η Γιουβέντους απέσπασε ισοπαλία 1-1 μέσα στο «Σαν Πάολο» στο μεγάλο ντέρμπι της 27ης αγωνιστικής του καμπιονάτο και συνέχισε την πορεία της προς την κατάκτηση του τίτλου, διατηρώντας το σημαντικό προβάδισμα που έχει επί της γηπεδούχου Νάπολι.

Αρκετές αμφίρροπες αναμετρήσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα της 24ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Σούπερ Λiγκ. Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο Ηράκλειο κόντρα στον μαχητικό ΟΦΗ και είναι το φαβορί για τη νίκη, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αναμέτρηση του Ολυμπιακού σταδίου μεταξύ της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: