04 Μαρτίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Για «μήνυμα ανανέωσης» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την εκλογή των 130 μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, καθώς η γενιά των 35άρηδων καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις. Πρώτος εξελέγη ο Νίκος Ανδρουλάκης με 1.158 ψήφους. «Τα αποτελέσματα της διαδικασίας εκλογής των μελών της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ολοκληρώνουν την εικόνα της ενότητας, της ενεργοποίησης και της ανανέωσης της παράταξης» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εμφανίζεται σήμερα, Δευτέρα, για την πρώτη δίκη για ανακριβή «πόθεν έσχες» ο προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα, πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος έφθασε πριν από λίγο στο κτίριο του Εφετείου, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Κρίσιμο ραντεβού με την τρόικα θα έχει σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, όπου θα τεθεί επί τάπητος η μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα. Ο κ. Μανιτάκης θα επιχειρήσει να κάμψει τις πιέσεις των δανειστών για απολύσεις στο Δημόσιο, παρουσιάζοντας το δικό του σχέδιο για την κινητικότητα.

Στη σκιά της συζήτησης για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα διεξάγεται τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς μεταβαίνει στη γειτονική χώρα, επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας, αλλά οι προσδοκίες είναι χαμηλές. Για «στρατηγική συνεργασία» με την Ελλάδα μιλά σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΤ ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι και ότι το δίλλημα πολιτική ενοποίηση ή διάλυση είναι πιο επιτακτικό από ποτέ εξέφρασε η Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε στη Βοστώνη το Harvard. Παράλληλα, η πρώην υπουργός επισήμανε πως υπάρχει έξαρση του αριστερο-δεξιού λαϊκισμού και σημείωσε ότι «εάν δεν υπάρξει αφύπνιση, υπάρχει κίνδυνος στις Ευρωεκλογές του 2014, στο Ευρωκοινοβούλιο να κυριαρχούν 27 Μπέπε Γκρίλο».

Κόσμος

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο αιγυπτιακό Πορτ Σαΐντ, «ανταλλάσσοντας» για ώρες μέχρι το βράδυ δακρυγόνα και πέτρες που οδήγησε στην επέμβαση του στρατού και κατέληξε στο θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων. Τα επεισόδια είχαν ξεκινήσει από νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της καταδίκης δεκάδων στην υπόθεση με τις ποδοσφαιρικές ταραχές του περυσινού Μαρτίου.

Περίπου 6.000 Γερμανοί συγκεντρώθηκαν την Κυριακή κατά μήκος μιας έκτασης που έχει απομείνει από το Τείχος του Βερολίνου, ζητώντας να σταματήσει η απομάκρυνση ενός τμήματος του ιστορικού σημείου προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για προγράμματα οικοδομικής ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί γενική αμνηστία στους Κούρδους αντάρτες, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ της Άγκυρας και του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν την Κυριακή στη Σόφια και αρκετές ακόμα πόλεις της Βουλγαρίας διαμαρτυρόμενοι κατά της διαφθοράς και της φτώχειας και διεκδικώντας την αντικατάσταση της πολιτικής ελίτ από νέους εκπροσώπους των πολιτών. Την ίδια μέρα, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος παραιτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου υπό την πίεση των διαδηλώσεων στους δρόμους, εισήχθη στο νοσοκομείο λόγω υπέρτασης

Η Βρετανία δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει με όπλα τους σύρους αντάρτες στο μέλλον, αν και το νέο πακέτο βοήθειας που θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα θα αποτελείται μόνο από «μη-φονική» βοήθεια, δηλώνει ο επικεφαλής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ. Την ίδια στιγμή, ο Μοάζ Αλχατίμπ πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στη Συρία ως ηγέτης της αντιπολίτευσης, μεταβαίνοντας σε βόρειες περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς.

Οικονομία

Στη δημιουργία Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, το οποίο θα ασχολείται με τις υπεράκτιες εταιρείες και τους φορολογούμενους - φυσικά και νομικά πρόσωπα - με μεγάλη περιουσία προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών.

Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης άνοιξε η κυβέρνηση κατά την πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου, υπό τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, με το κλιμάκιο της τρόικας, με το επιχείρημα ότι τα σημερινά επίπεδα είναι όχι μόνο κοινωνικά επώδυνα αλλά και αναποτελεσματικά. Σε συνέντευξή του ο Χρ.Σταϊκούρας προαναγγέλλει επανεξέταση του ζητήματος της φορολογίας πετρελαίου από τον Απρίλιο και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσής της από την επόμενη χειμερινή περίοδο.

Η νέα κυβέρνηση της Κύπρου, η οποία πρέπει να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή οικονομική κρίση εν μέσω αρνητικού κλίματος στην ΕΕ, δίνει σήμερα, Δευτέρα, στο Eurogroup το πρώτο της «τέστ» δια του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή. Ήδη, ο κ. Σαρρής πραγματοποιεί από χθες εντατικές διαβουλεύσεις με ομολόγους του και άλλους παράγοντες της Ευρωζώνης.

Αθλητισμός

Ακόμα ένα βήμα για να βρεθεί στις θέσεις της Ευρώπης ολοκλήρωσε η Ρόμα. Η ομάδα της Ρώμης με τον Βασίλη Τοροσίδη, βασικό και ανατικατάστατο, επικράτησε 3-1 της Τζένοα, πήρε την τρίτη της σερί νίκη στο Campionato και μείωσε την απόστασή της από τις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη στους τέσσερις βαθμούς. Ο Ροντρίγκο Παλάσιο «ανέστησε» την Ίντερ και την οδήγησε στη μεγάλη νίκη-ανατροπή με 3-2 μέσα στην Κατάνια. Η ομάδα του Μιλάνου βρέθηκε να χάνει με 2-0 στην έδρα της Κατάνια, αλλά στο β' ημίχρονο ο Αργεντινός σταρ μπήκε ως αλλαγή και οδήγησε τους «νερατζούρι» στη μεγάλη ανατροπή και στη νίκη με 3-2. Σημαντική νίκη με 2-1 πέτυχε η Φιορεντίνα επί της Κιέβο, ενώ σημαντική νίκη πέτυχε η Μπολόνια με 3-0 επί της Κάλιαρι.

Ισόπαλη χωρίς τέρματα ολοκληρώθηκε η αναμέτρηση της Μάλαγα με την Ατλέτικο, στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος, με τους Μαδριλένους να χάνουν την ευκαιρία να μειώσουν στους 9 βαθμούς τη διαφορά από την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα.

Τη δεύτερη διαδοχική νίκη του στο πρωτάθλημα (για πρώτη φορά εφέτος) πέτυχε ο Παναθηναϊκός, με 2-0 επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Στο 55΄ ο Βιτόλο άνοιξε το σκορ για τους «πράσινους», ενώ στο 70΄ ο Σο διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα, χάρη στο οποίο η ομάδα του Φάμπρι απέκτησε μεγάλο προβάδισμα για να παίξει στα πλέι οφ. Στο μεταξύ, η ήττα της ΑΕΚ από τον Παναθηναϊκό δεν άφησε ικανοποιημένους τους οπαδούς της ομάδας, που λίγο μετά τη λήξη του ντέρμπι... έβγαλαν τον εκνευρισμό τους πετώντας καπνογόνα κατά των αστυνομικών.



Δεν υπάρχουν σχόλια: