09 Μαρτίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Την Κυριακή το βράδυ φθάνει στην Αθήνα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Άντρη, για να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας.
  
Η Ελλάδα διεκδικεί τα δικαιώματά της για την ΑΟΖ και θα προχωρήσει σε νέα υποβολή επίσημου εγγράφου προς τον ΟΗΕ, που θα περιγράφει τις ναυτικές συντεταγμένες της χώρας, ελπίζοντας ότι ο πλούτος της θάλασσας θα την σώσει από την οικονομική κρίση, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal. Την ίδια όμως στιγμή, προσθέτει η εφημερίδα, το θέμα της ΑΟΖ δημιουργεί αντιπαράθεση με την Άγκυρα.

Λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, που έχει λάβει διαστάσεις, δίνει η κυβέρνηση, με τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με την οποία ρυθμίζονται τα οφειλόμενα των Περιφερειών προς τους μεταφορείς των μαθητών.

Συλλαλητήριο έξω από το δημαρχείο στη Θεσσαλονίκη διοργανώνουν για τις 11.30 το πρωί του Σαββάτου οι συντονιστικές επιτροπές αγώνα Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Θράκης, ενάντια στα μεταλλεία χρυσού. Κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων που είναι αντίθετοι στη λειτουργία της μονάδας χρυσού, πραγματοποίησαν και την Παρασκευή συγκέντρωση στην Ιερισσό Χαλκιδικής, όπου ένα 24ωρο νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια.

Για τις 22 Απριλίου προσδιορίστηκε, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου και 18 συγκατηγορουμένων του για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Προηγήθηκε βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο, απορρίπτει τα αιτήματα όλων των κατηγορουμένων για αποφυλάκισή τους με όρους.

Κόσμος

Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου και δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο, κυρίως όμως τις χώρες της Νότιας Αμερικής για τους οποίους υπήρξε πηγή έμπνευσης, συμπαραστάτης και πολιτικός σύμμαχος, παραβρέθηκαν στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες, την Παρασκευή στο Καράκας. «Έφυγε νικητής και κανένας δεν μπορεί να το πάρει αυτό. Είναι γραμμένο στην ιστορία», είπε πολύ χαρακτηριστικά ο Ραούλ Κάστρο.
  
Οι δάσκαλοι των σχολείων της Νότιας Ντακότα θα επιτρέπεται στο εξής να οπλοφορούν για να προστατεύουν τους μαθητές τους, με βάση νόμο που επικυρώθηκε από τον κυβερνήτη Ντένις Ντούγκαρντ. Το μέτρο αυτό θα ισχύει από την 1η Ιουλίου και θα καλύπτει τους εκπαιδευτικούς και όλα τα μέλη του προσωπικού των σχολείων.

Οι ψηφοφόροι στα νησιά Φώκλαντ (Μαλβίνας για την Αργεντινή) θα προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή σε δημοψήφισμα από το αποτέλεσμα του οποίου θα κριθεί το μέλλον τους στη Βρετανική Κοινοπολιτεία, καθώς το Μπουένος Άιρες προβάλλει εκ νέου την διεκδίκηση να τα θέσει υπό την κυριαρχία της Αργεντινής.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης, θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιθαγένειας, Βίβιαν Ρέντινγκ, γράφει για τη βίαιη πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Την βούλησή του να είναι πρόεδρος όλων των πολιτών διακήρυξε ο νέος πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας, Μίλος Ζέμαν, στην ομιλία του μετά την ορκωμοσία του στην ιστορική αίθουσα Βλαντισλάβσκι στο Κάστρο της Πράγας, την Παρασκευή.

Οικονομία

Μετά από μία εβδομάδα σε θετική τροχιά, που έφερε τον Dow Jones, στο υψηλότερο όλων των εποχών, οι αγορές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έκλεισαν με άνοδο.

Ενδιαφέρον για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, εκφράζει ο φιλικά προσκείμενος στην κυβέρνηση Ερντογάν, Τούρκος επιχειρηματίας Χαμντί Ακίν, διευθύνων σύμβουλος του τουρκικού ομίλου «Akfen», ο οποίος δηλώνει πως ο όμιλός του «θα εξετάσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο θέμα των λιμανιών».

Ένταση επικράτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, Πανίκου Δημητριάδη με την τρόικα για το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των κυπριακών τραπεζών. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ απορρίπτει τους υπολογισμούς του οίκου Pimco θεωρώντας ακόμη και το πιο δυσμενές σενάριό του, που κάνει λόγο για 8,86 δισ. ευρώ, ως πολύ αισιόδοξο και επιμένει στους υπολογισμούς του ΔΝΤ, που μιλά για 10 δισ. ευρώ. Ο Π.Δημητριάδης δεν αποκλείεται να απευθυνθεί απευθείας στη Κριστίν Λαγκάρντ.

Αθλητισμός

Πανέτοιμη για τη ρεβάνς των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μπαρτσελόνα (12/03) έδειξε ότι είναι η Μίλαν, που επιβλήθηκε 2-0 της Τζένοα εκτός έδρας. Εξι αναμετρήσεις θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο στην Πρέμιερ Λιγκ, καθώς οι προημιτελικοί κυπέλλου είχαν ως αποτέλεσμα τη «συρίκνωση» της 29ης αγωνιστικής. Από τα τέσσερα ζευγάρια των προημιτελικών του κυπέλλου Αγγλίας, ένα μονοπωλεί το ενδιαφέρον: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εναντίον Τσέλσι στο «Ολντ Τράφορντ».

Ο Σούλης Παπαδόπουλος είναι ο νέος προπονητής του Άρη στη θέση του Γιάννη Μιχαλήτσου. Στη συνάντηση που είχε ο Έλληνας τεχνικός με αντιπροσωπεία της διοίκησης της ΠΑΕ σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και επήλθε πλήρης συμφωνία για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας ως το τέλος της σεζόν

Την ευκαιρία να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τίτλου, ανήμερα των «γενεθλίων» του, έχει ο Ολυμπιακός, που υποδέχεται την ΑΕΚ και με νίκη θα κατακτά και μαθηματικά το πρωτάθλημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: