27 Μαρτίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Βαριά τα σύννεφα πάνω από τη σχέση της κυπριακής κυβέρνησης με τον κεντρικό τραπεζίτη Πανίκο Δημητριάδη, την ώρα που έχει ανοίξει η συζήτηση περί ευθυνών για την κρίση. Την ύπαρξη προβλήματος στις σχέσεις του προέδρου της Κύπρου Ν.Αναστασιάδη με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, το πρωί της Τετάρτης. Ο ίδιος του απέδωσε ευθύνες εάν όντως «πέταξαν» καταθέσεις από τις κυπριακές τράπεζες από τις 15 Μαρτίου που παραμένουν κλειστές.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «27», όπως δείχνει συγκριτική έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW) και ξεπερνά μόνον τις Βουλγαρία και Ρουμανία.

Ονόματα και στοιχεία που αποδεικνύουν την καταλήστευση που στήθηκε σε βάρος της Λαϊκής Τράπεζας από ανθρώπους που βρίσκονταν εκ των έσω, δήλωσαν στη Βουλή ότι κατέχουν, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αντρέας Φιλίππου και τα μέλη του Μάριος Χατζηγιαννάκης και Νίκος Χατζηνικολάου, οι οποίοι ανέλαβαν τα ηνία της τράπεζας τον περασμένο Ιούνιο. Όταν κλήθηκαν, ωστόσο, να δώσουν τα ονόματα, εξέφρασαν φόβους για τη ζωή τους και είπαν ότι το ρίσκο που καλούνται να αναλάβουν ότι πολύ μεγάλο.

Σε ρυθμούς προετοιμασίας για την επανάληψη των συνομιλιών με την τρόικα μπαίνει το υπουργείο Οικονομικών μετά τις εξελίξεις με την Κύπρο. H ελληνική πλευρά αναμένει την τρόικα στην Αθήνα τις πρώτες ημέρες του Απριλίου και ο στόχος είναι να κλείσουν όλα τα μέτωπα, ώστε στο Eurogroup της 12ης Απριλίου στην Ιρλανδία, να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 6 δισ. ευρώ. «Δεν γυρίζουμε από την Ιρλανδία, χωρίς τη δόση» λέει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Ποιές είναι οι εκκρεμότητες για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Ο γερμανός τεχνικός Ότο Ρεχάγκελ επέστρεψε στους πάγκους των γηπέδων και καθοδήγησε την ομάδα ανηλίκων μεταναστών της «Αποστολής» σε φιλικό παιχνίδι με τις Ακαδημίες του Παναθηναϊκού.

Κόσμος

Στη Γερμανία έχει καταλήξει να στρέφεται η οργή διαδηλωτών σε όλο και περισσότερες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και, σε μία διαδήλωση, η απόσταση από μία πολιτική αντίδραση μέχρι ένα χιτλερικό μουστάκι στην φωτογραφία της Μέρκελ είναι ένα πλακάτ δρόμος. Δυσανάλογη η αντίδραση, πιστεύει η γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης, η οποία περνά στην αντεπίθεση και κατηγορεί τα ευρωπαϊκά όργανα ότι δεν δείχνουν τη δέουσα αλληλεγγύη με το Βερολίνο επειδή δεν «υπερασπίζονται τη Γερμανία από τις άδικες κατηγορίες».

Η λύση α λα κυπριακά και το εάν αποτελεί «οδηγό» για μελλοντικές τραπεζικές κρίσεις προκάλεσε μία σπάνια ανοικτή σύγκρουση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των ευρωπαϊκών ηγεσιών. Οι αρχικές δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ τον έβαλαν στο στόχαστρο κριτικής από την ΕΚΤ, η Γαλλία και η Ισπανία ακολούθησε και στη συζήτηση μπήκε και το Λουξεμβούργο, το οποίο έχει γενικότερες «αντιρρήσεις» για τα περί ορθών και λανθασμένων επιχειρηματικών προτύπων -ενώ στο τέλος τα νερά θόλωσε σημαίνων ευρωβουλευτής, που κάλεσε να ενσωματωθούν στη νομοθεσία παρεμβάσεις στις υψηλές καταθέσεις σε περιπτώσεις κατάρρευσης τραπεζών.

Η «Μυστική Υπηρεσία», το σώμα επιτετραμμένο με την ασφάλεια του αμερικανού πρόεδρου, θα διοικείται για πρώτη φορά στην ιστορία του από γυναίκα: Ο Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να τοποθετήσει στην ηγεσία της σχετικά ανδροκρατούμενης υπηρεσίας την Τζούλια Πίρσον, μέχρι πρότινος επιτελάρχη, μετά τη συνταξιοδότηση του νυν επικεφαλής της. Η υπηρεσία μπει στο φως αρνητικής δημοσιότητας μετά τα «έκτροπα» σε ξενοδοχείο στην Κολομβία πέρυσι, με πρωταγωνιστές μέλη της και ιερόδουλες.

Τον Σουηδό Άκε Σέλστρομ όρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επικεφαλής έρευνας των Ηνωμένων Εθνών για το εάν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα στον συριακό εμφύλιο. Η έρευνα είχε προαναγγελθεί μετά τις ανησυχητικές καταγγελίες για υποτιθέμενη χρήση του χημικού οπλοστασίου από τους αντικαθεστωτικούς σε χωριό βόρεια του Χαλεπίου (την ευθύνη της οποίας οι αντικαθεστωτικοί επιρρίπτουν στη Δαμασκό), ενώ Βρετανία και Γαλλία πίεζαν να γίνει έρευνα και για καταγγελίες σε βάρος του Άσαντ.

Ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε την Ταϊβάν και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην πρωτεύουσα Ταϊπέι, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και κυβερνητικές υπηρεσίες.

Οικονομία

Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους ζητούν οι εργαζόμενοι στην πρώην Τράπεζα Κύπρου Ελλάδος. Σε ανακοίνωσή τους προς τους πελάτες της πρώην Τράπεζας Κύπρου Ελλάδος ξεκαθαρίζουν αφενός πως οι καταθέσεις και οι συναλλαγές στην Ελλάδα είναι πλήρως διασφαλισμένες αφετέρου σημειώνουν πως αναμένουν το ίδιο να ισχύσει και για τις 2.700 θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων του ιδρύματος.

Αρνητική αναμένεται η μεσοπρόθεσμη τάση του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ έως το 2015 σύμφωνα με την εκτίμηση της μεσοπρόθεσμης τάσης του ρυθμού μεταβολή του ΑΕΠ που κατήρτισε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Το 50% των συντάξιμων αποδοχών του θα λαμβάνει ο εργαζόμενος του Δημοσίου που θα συνταξιοδοτείται σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί σήμερα Τετάρτη στη Βουλή. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο εργαζόμενος που βγαίνει στη σύνταξη θα μπορεί να πάρει αμέσως, από τον πρώτο μήνα, το 50% της σύνταξής του μέχρις ότου εκκαθαριστεί το συνολικό ποσό.

Αθλητισμός

Ο Γιάννης Αλαφούζος σε συνέντευξή του έκανε έναν μίνι απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας του ως πρόεδρος του Παναθηναϊκού. Παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος η... τυφλή εμπιστοσύνη στις επιλογές Φερέιρα και φυσικά ότι ο Γιώργος Καραγκούνης αποτέλεσε παρελθόν για τους «πράσινους». Αναφέρθηκε με όχι και τόσο κολακευτικά λόγια για τον «αιώνιο» αντίπαλο, Ολυμπιακό «μιλάμε για μία άρρωστη κατάσταση». Παράλληλα μίλησε και για τους Πατέρα, Βγενόπουλο και Βαρδινογιάννη...

Η Ισπανία νίκησε με 1-0 την Γαλλία μέσα στο Παρίσι με γκολ του Πέδρο και επέστρεψε στην κορυφή του 9ου ομίλου των προκριματικών της ευρωπαϊκής ζώνης για το Μουντιάλ 2014. Η Αγγλία προηγήθηκε με γκολ του Ρούνι μέσα στην Ποντγκόριτσα, όμως ο Νταμάνοβιτς έδωσε την ισοπαλία 1-1 στο Μαυροβούνιο και το διατήρησε την κορυφή του 8ου ομίλου. Ένα θαύμα θέλει η Τουρκία για να καταφέρει να δώσει το «παρών» στην Βραζιλία, καθώς έμεινε στο 1-1 με την Ουγγαρία στο «Σουκρού Σαράτσογλου». Η Πορτογαλία - χωρίς τον τιμωρημένο Κριστιάνο Ρονάλντο στη σύνθεσή της - νίκησε 2-0 το Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού και έφτασε τους 11 βαθμούς στον έκτο όμιλο.

Το ποσό του ενός εκατ. ευρώ έχουν συγκεντρώσει, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος της Ερασιτεχνικής Ανδρέας Ανατολιωτάκης, οι μικρομέτοχοι της ΑΕΚ δανειοδοτήσουν τις ανάγκες της «Ένωσης» και να αναλάβουν την ΠΑΕ με τη μορφή διοίκησης Πρωτοδικείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: