08 Μαρτίου, 2013

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ Ι.Π.Ε. ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ


Ισχυρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για την έμπρακτη συμμετοχή του Ορθόδοξου Χριστιανικού κόσμου στο όραμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έστειλαν οι 65 κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Ι. Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ι. Μητροπόλεων της Ευρώπης και της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος νήσου Χάλκης που συμμετείχαν, στη διάρκεια αυτής της εβδομάδος, σε ταχύρυθμο μεταπτυχιακό επιμορφωτικό θεολογικό σεμινάριο. Η διοργάνωση του σεμιναρίου, που πραγματοποιήθηκε από την Κυριακή 3 Μαρτίου έως και την Πέμπτη 7 Μαρτίου στον ιστορικό χώρο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτέλεσε την πρώτη επίσημη εκδήλωση του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αμέσως μετά την πιστοποίησή του από τη Βουλή των Ελλήνων και αποτέλεσε ουσιαστικά μία κίνηση με ειδικό συμβολικό βάρος από έναν εκκλησιαστικό εκπαιδευτικό οργανισμό - τη δημιουργία του οποίου εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ισότιμο πλέον σήμερα με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Το Σεμινάριο υπό τον γενικό τίτλο «Η Περίοδος της Δευτέρας Οικουμενικής Συνόδου» διοργάνωσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης με την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου και τη φιλοξενία του Σεβ. Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρου.  Υλοποιήθηκε από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ι.Α.Α. υπό τον Διευθυντή του Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο Αδαμάντιο Αυγουστίδη και ήταν χωρισμένο σε δύο επιστημονικές ενότητες αποτελούμενες η κάθε μία από έξι επιστημονικές διαλέξεις. Ακολούθησαν επιπλέον δώδεκα ώρες επεξεργασίας των θεμάτων κατά τμήματα και κοινές συζητήσεις υπό τη μορφή ερωταπαντήσεων. Ο Παναγιώτατος, ιδιαίτερα συγκινημένος, ευχήθηκε να συνεχιστεί αυτή η πρωτοβουλία και να ακολουθήσουν ανάλογες και από άλλους φορείς, μέχρι να έρθει η τελική δικαίωση και να λειτουργήσει η Σχολή εκπληρώνοντας τον αρχικό σκοπό της ίδρυσής της.  Οι διδάξαντες στην Α΄ επιστημονική ενότητα, επί θεμάτων Συστηματικής Θεολογίας ήταν:

1.Καθηγητής Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος με θέμα «Το Σύμβολον της πίστεως. Δογματικά θέματα, Σύνταξις Συμβόλου.»

2.Αναπληρωτής Καθηγητής Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος με θέμα «Πρωτείο εις την Β΄ Οικουμενικήν Σύνοδον – Ιστορικαί προεκτάσεις».

3.Ομότιμος Καθηγητής κ. Πέτρος Βασιλειάδης με θέμα «Βιβλικόν υπόβαθρον και βιβλική κατοχύρωσις Συνοδικότητος και Πρωτείου».

4.Καθηγητής κ. Χρυσόστομος Σταμούλης με θέμα «Ιστορικαί συνθήκαι, θεολογία της Β΄Οικουμενικής Συνόδου, Τριαδολογία, Χριστολογία, Πνευματολογία».

5.Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Συμεών Πασχαλίδης με θέμα «Πατέρες της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου και η θεολογική παρακαταθήκη των» και

6.Επίκουρος Καθηγητής κ. Αθανάσιος Γλάρος με θέμα «Η προσωπική συμβολή των μεγάλων Καππαδοκών Πατέρων εις την διαμόρφωσιν των πλαισίων της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου».

Οι διδάξαντες στη Β΄ επιστημονική ενότητα, επί θεμάτων Ποιμαντικής, Πρακτικής και Κοινωνικής Θεολογίας ήταν:

1.Καθηγήτρια κυρία Δέσπω Λιάλιου και Αν. Καθηγητής κ. Συμεών Πασχαλίδης με θέμα «Από τα Βαπτιστήρια Σύμβολα εις τα Συνοδικά Σύμβολα»

2.Καθηγητής κ. Απόστολος Νικολαϊδης με θέμα «Οργάνωσις κοινωνικής δράσεως και παρεμβάσεως της Εκκλησίας κατά την περίοδον της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου»

3.Καθηγητής Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος Παπαθωμάς με θέμα «Κανονικόν έργον της Συνόδου και της περιόδου αυτής»

4.Αναπληρωτής Καθηγητής Πρωτοπρεσβύτερος π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης με θέμα «Ποιμαντική των ασθενούντων κατά την περίοδον της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου».

5.Επίκουρος Καθηγητής κ. Δημήτριος Μόσχος με θέμα «Ο μοναχισμός κατά την περίοδον της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου»

6.Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συνδιασκέψεως Ορθοδόξων κ. Σεργκέι Ποπώφ, ο οποίος ενημέρωσε για το έργο της Δ.Σ.Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: