19 Μαρτίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Κρίσιμη ημέρα για την Κύπρο σήμερα, Τρίτη, καθώς στις 18:00 έχει προγραμματισθεί η συνεδρίαση της Βουλής, που αναβλήθηκε τη Δευτέρα, προκειμένου να επικυρωθεί το σχέδιο διάσωσης. Στην Κύπρο επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων για την κατάρτιση ενός νομοσχεδίου που θα είναι σύμφωνο με τις επιταγές του Eurogroup και θα καταστεί δυνατόν να ψηφιστεί στην Βουλή, δεδομένου ότι έως σήμερα δεν υπάρχει η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κλειστό θα παραμείνει σήμερα και αύριο το Χρηματιστήριο Κύπρου, όπως αποφάσισαν οι αρμόδιες αρχές.

Η επιτάχυνση της υλοποίησης του σχεδίου για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων με στόχο τη μείωση δαπανών και προσωπικού βρίσκεται πλέον στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Συνάντηση για το θέμα είχαν την Καθαρά Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης. Το θέμα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Τρίτης.

Με μια σκληρή ανακοίνωση απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην απόρριψη του αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα για συζήτηση των εξελίξεων της Κύπρου στη Βουλή. «Ο κ. Σαμαράς φοβάται τη Βουλή. [...]. Έχει εξοικειωθεί με την υποταγή στο παρασκήνιο» τονίζει. «Επιτέλους, ας αφήσουν κατά μέρος τις προσπάθειες δημιουργίας μιας επίπλαστης εικόνας και ας προσέλθουν στο Κοινοβούλιο. Η Δημοκρατία δεν αντέχει άλλο ψεύδος και συμφωνίες παρασκηνίου» προσθέτει η Κουμουνδούρου.

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση πραγματοποιείται το απόγευμα της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό το φως των ραγδαίων εξελίξεων στην Κύπρο, αλλά και των ανοικτών μετώπων στην ελληνική διαπραγμάτευση με την τρόικα. Οι Βενιζέλος και Κουβέλης θα συναντηθούν με τον Αντώνη Σαμαρά στις 6 το απόγευμα.

Εννέα αυτοκίνητα και δύο μηχανές τυλίχτηκαν στις φλόγες από φωτιά που εκδηλώθηκε σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης στην Αίγινα. Η πυρκαγιά ξεκίνησε λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα και στην κατάσβεσή της συμμετείχαν έξι πυροσβέστες με τρία οχήματα. Διενεργείται προανάκριση για τα αίτια της φωτιάς. Παρόμοια επίθεση είχε γίνει πριν από μία εβδομάδα σε υπαίθριο πάρκινγκ στη Νέα Χαλκηδόνα.

Κόσμος

Παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων πιστών πραγματοποιείται στη Ρώμη η τελετή ενθρόνισης του νέου Πάπα, Φραγκίσκου. Η τελετή, η οποία είναι πιο απλή σε σχέση με το παρελθόν, γίνεται παρουσία αρκετών ξένων ηγετών αλλά και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Οι δρόμοι γύρω από την πλατεία του Αγίου Πέτρου έχουν γίνει υπαίθρια «επέκταση» του καθεδρικού ενώ στο Βατικανό έχουν ήδη φτάσει οι υψηλές ξένες αντιπροσωπείες· στα ελληνικά η ανάγνωση του Ευαγγελίου, το θυρεό που είχε ως επίσκοπος θα κρατήσει ο Φραγκίσκος.

Ο Σόιμπλε δηλώνει αντίθετος, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ επίσης, η Λευκωσία καταγγέλλει εκβιασμό, η Πορτογαλία βλέπει έναν επικίνδυνο δρόμο στις ευρω-διασώσεις: Η σοκαριστική επιβολή έκτακτης εισφοράς στις κυπριακές καταθέσεις εν μία νυκτί, ακόμη και κάτω του ευρωπαϊκού ορίου διασφάλισης των 100.000 ευρώ, έχει προκαλέσει ένα γαϊτανάκι επίρριψης ευθυνών μεταξύ των Ευρωπαίων. Ο Ν.Αναστασιάδης βρίσκεται σε επαφές με τη γερμανίδα καγκελάριο και την Κομισιόν, ενώ στη συζήτηση έχει μπει μέχρι και η Ρωσία, με το Κρεμλίνο να χαρακτηρίζει άδικη και ερασιτεχνική την κίνηση.

Σταμάτησε λόγω διακοπής ρεύματος η λειτουργία του συστήματος ψύξης τριών αντιδραστήρων στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Φουκουσίμα. Η διακοπή ρεύματος επηρέασε την ψύξη των πυρηνικών καυσίμων στους αντιδραστήρες 4, 5 και 6. Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου, Tepco, ερευνά τα αιτία της διακοπής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τουλάχιστον 37 άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν το λεωφορείο με το οποίο ταξίδευαν στη δυτική Ινδία έπεσε από γέφυρα, για αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής λόγο. Στο δυστύχημα τραυματίστηκαν άλλα 15 άτομα, ανάμεσά τους και ο οδηγός.

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα μωρό και δύο διασώστες, έχασαν τη ζωή τους λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών στην τουριστική περιοχή της Πετρόπολις, μια ορεινή περιοχή της πολιτείας του Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Βραζιλία. Μέσα σε 24 ώρες έπεσαν 390 χιλιοστά βροχής, όταν ο μέσος όρος για όλο το μήνα Μάρτιο είναι 270 χιλιοστά. Περίπου 50 άτομα υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τα σπίτια τους από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις, ενώ τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Οικονομία

Xωρίς πρόβλημα λειτουργούν τα ΑΤΜ των τριών κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (Τράπεζα Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνική Τράπεζα), αν και τα υποκαταστήματά τους θα παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο.

Την ώρα που η Κύπρος συζητά την τροποποίηση των αποφάσεων του Eurogroup προκειμένου το σχέδιο διάσωσης να περάσει από την κυπριακή Βουλή, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση, σημειώνοντας: «Πρέπει να υπάρχει συμβολή της Κύπρου σε ποσό ισοδύναμο με αυτό που επιτεύχθηκε στη συμφωνία το βράδυ της Παρασκευής». Ο ίδιος σημειώνει, δε, ότι η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Κύπρου θα ήταν κίνδυνος για το ευρώ.

Το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου που αποφασίστηκε από το Eurogroup τα ξημερώματα του Σαββάτου, είναι κακό και υπονομεύει το τραπεζικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει το διεθνές χρηματοοικονομικό ινστιτούτο (IIF). Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του IIF Χανγκ Τραν εξέφρασε την άποψη ότι «δημιούργησαν ένα πολύ κακό προηγούμενο» και πως «το κακό φαίνεται να έχει γίνει».

Αθλητισμός

Σπουδαίας βαθμολογικής σημασίας νίκη πέτυχε ο Ηρακλής, καθώς στην αναμέτρηση με την οποία ολοκληρώθηκε η 28η αγωνιστική της Β` εθνικής κατηγορίας (φούτμπολ λιγκ), νίκησε στα Ψαχνά τον τοπικό Ηρακλή με 3-0. Τα τέρματα του «γηραιού», που ανέβηκε στην 4η θέση της βαθμολογίας, σημείωσαν στο 85ο λεπτό με πέναλτι ο Στεφανίδης, στο 89` ο Κιρόφσκι και στις καθυστερήσεις ο Τάι.

Η Ξάνθη ήταν καλύτερη και πήρε το διπλό στην Κομοτήνη με 2-0, στο αγώνα με τον οποίο έπεσε η αυλαία της 26ης αγωνιστικής. Ο Πανθρακικός με την ήττα αυτή παραμένει στον έναν βαθμό πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού, τέσσερις αγωνιστικές πριν από την λήξη του πρωταθλήματος. Από την άλλη πλευρά οι νικητές αφήνουν πίσω τους τις όποιες σκέψεις για υποβιβασμό και συνεχίζουν χωρίς άγχος.

Αντίθετος με την δημόσια επίθεση όλων στον Γιώργο Κατίδη φάνηκε ο Ανδρέας Δημητρέλος με δηλώσεις του στο Μega, τόνισε ωστόσο ότι θα προβεί σε ενέργειες για να διακοπεί το συμβόλαιο του νεαρού παίκτη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: