23 Μαρτίου, 2013

ΑΝΑΓΚΗ «ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗΣ» ΛΥΣΗΣ

Είναι προφανές ότι η «ζημιά» στο προνομιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, με τις άφρονες αποφάσεις του Eurogroup, ήδη έχει συντελεστεί, οποιαδήποτε κι αν είναι από δω και πέρα η εξέλιξη. Δεν υποτιμούμε τις ενδεχόμενες διαβαθμίσεις και αποχρώσεις. Κάθε άλλο. Εκείνο όμως που πρέπει να δει τώρα η Κύπρος, είναι πώς θα περιορίσει τις «ζημιές» και θα αποφύγει μια άτακτη χρεοκοπία, γιατί πάντα, εκτός απ' το καλύτερο, υπάρχει και το χειρότερο...

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το γερμανικής έμπνευσης «σχέδιο» του Eurogroup δεν είναι «εξυγιαντικού χαρακτήρα» ως προς το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, αλλά διαλυτικό... Εξάλλου αυτό δηλώνεται δημοσίως. Επιπλέον, η ανεξέλεγκτη μαζική φυγή κεφαλαίων θα οδηγήσει την κυπριακή οικονομία σ' έναν συνολικό καθοδικό φαύλο-κύκλο, με «απροσδιόριστο πάτο». Από την άλλη μεριά, οι ευθύνες των κυπριακών ελίτ είναι τεράστιες. Ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χριστόφιας, εκ των πραγμάτων αναδεικνύεται - δυστυχώς - μοιραίο πρόσωπο στις εξελίξεις.

Επίσης, η νέα ηγεσία της Κύπρου, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όλα δείχνουν ότι πήγε ανέτοιμη στο Eurogroup. Είχε ασάφειες στόχων και στο τέλος στη Βουλή, άλλαξε και θέσεις, με ό,τι συνεπάγεται αυτό από πλευράς αξιοπιστίας. Σήμερα, τρία είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν... τις εξελίξεις και τη θετική ή αρνητική έκβασή τους.

Το πρώτο είναι η ύπαρξη ενός ρεαλιστικού plan b, για το οποίο μιλάει η κυπριακή κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής, ιδέες κατατίθενται, μερικές είναι και ενδιαφέρουσες, αλλά ολοκληρωμένο, καθαρό και εφικτό σχέδιο, δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί.

Το δεύτερο είναι η Ρωσία. Μετά το «όχι» της κυπριακής Βουλής στο ευρωπαϊκό σχέδιο, η Ρωσία επανατοποθετείται και επανεξετάζει συνολικά τη στάση της, με βάση κυρίως το γεωπολιτικό όφελός της στην ευρύτερη περιοχή (ενέργεια, στρατιωτική παρουσία κλπ.) σε συνάρτηση με τις ευρύτερες στρατηγικές ισορροπίες της, χωρίς να είναι έτοιμη για γρήγορες ή μεμονωμένες απαντήσεις στα ζητήματα της Κύπρου.

Και το τρίτο στοιχείο είναι η σκληρή εμμονή της Γερμανίας στις θέσεις της (με τη... σιωπή μέχρι τώρα των ηγεσιών των χωρών του Νότου), χωρίς ουσιαστικές αλλαγές. Ελπίζω η «Κερκόπορτα» να μην ανοίξει και να υπάρξει μια συνδυαστική λύση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: