20 Μαρτίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο είχε στις 8:00 το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Ο προκαθήμενος της κυπριακής εκκλησίας παρουσίασε στον πρόεδρο πρόταση της Εκκλησία για να στηρίξει την οικονομία της χώρας.

Συνεχίζεται το θρίλερ στην Κύπρο, καθώς μετά το «όχι» της Βουλής στο σχέδιο διάσωσης που αποφάσισαν οι εταίροι, η Λευκωσία καλείται να καταρτίσει ένα εναλλακτικό σχέδιο. Η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη στρέφεται για βοήθεια στην Ρωσία, όπου βρίσκεται ήδη ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Ο κύπριος πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά την Τρίτη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε καλό κλίμα. Το πρωί της Τετάρτης αναμένεται νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο.

Στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης «Εμβάθυνση ΟΝΕ και ο ρόλος των εθνικών Κοινοβουλίων» θα παραστεί ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, προκειμένου να ενημερώσει για τις εξελίξεις που αφορούν το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου.

Η απόφαση της κυπριακής Βουλής προστατεύει όλους τους λαούς των κρατών μελών της ΕΕ, ανέφερε ο πρόεδρός της Γιαννάκης Ομήρου για την καταψήφιση-με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές-της απόφασης του Eurogroup για το «κούρεμα» των καταθέσεων. «Αναμένουμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας, που αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή της ευρωπαϊκής οικογένειας» δήλωσε. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ανέφερε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι καταστροφική για την κυπριακή οικονομία και κρατά «όμηρο» τη χώρα στα χέρια της ΕΕ.

Σε λειτουργία τίθεται ξανά από σήμερα, Τετάρτη, το καρδιοχειρουργικό τμήμα του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», στο οποίο έχει μπει λουκέτο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, σταδιακά θα λειτουργήσουν και πάλι όλα τα τμήματά του. Την επαναλειτουργία είχαν ζητήσει γονείς παιδιών με καρδιοπάθειες και ιατρικοί σύλλογοι.

Κόσμος

Οι τόνοι γύρω από το ζήτημα της Κύπρου είναι οξυμένοι στις γερμανικές εφημερίδες: Η απόρριψη του «κουρέματος» στις καταθέσεις από την κυπριακή Βουλή βρίσκεται ψηλά στη θεματολογία του γερμανικού τύπου, ο οποίος έχει ήδη να αναρωτιέται για τα επόμενα βήματα της Λευκωσίας -χωρίς κανένα σενάριο πλέον να παρουσιάζεται ως απίθανο. Αυτό στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν όλοι: Η κρίση έχει φωτίσει δραματικά τις ευρωπαϊκές ανεπάρκειες στην πολιτική πλευρά της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

Τα συστήματα ψύξης των πυρηνικών υλικών στους τρεις αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα της Ιαπωνίας τέθηκαν ξανά σε λειτουργία την Τετάρτη, με την αποκατάσταση της βλάβης που είχε σημειωθεί μία ημέρα νωρίτερα.

Στο Ισραήλ φτάνει την Τετάρτη ο Μπαράκ Ομπάμα για την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα ως αμερικανός πρόεδρος, από την οποία καμία από τις τρεις εμπλεκόμενες πλευρές -Ουάσινγκτον, Ισραήλ και Παλαιστίνιοι- δεν έχουν να περιμένουν σημαντικά βήματα. Ο αμερικανός πρόεδρος δεν κομίζει καμία πρόταση για υπέρβαση του αδιεξόδου στις συνομιλίες για το Παλαιστινιακό ενώ οι Ισραηλινοί παραμένουν επιφυλακτικοί για την «πυγμή» που προτίθεται να δείξουν οι ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν.

Παγιδευμένοι σε ορυχείο εξόρυξης χαλκού βρίσκονται 17 μεταλλωρύχοι στην Πολωνία, μετά την κατάρρευση υπόγειας στοάς από σεισμό που σημειώθηκε στην περιοχή. Οι μεταλλωρύχοι έχουν παγιδευτεί σε βάθος 600 μέτρων κάτω από το έδαφος στο ορυχείο Ρούντνα, περίπου 400 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βαρσοβίας. Δεν υπάρχει επαφή με τους εγκλωβισμένους ανθρακωρύχους, καθώς η πτώση των βράχων έχει διακόψει την επικοινωνία.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ επιτίθεται σφοδρά στην Άνγκελα Μέρκελ για τη συμφωνία δανεισμού της Κύπρου που άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου, καταγγέλλοντας «κατάφωρο πολιτικό σφάλμα». Υπογραμμίζει ότι το «όχι» της κυπριακής Βουλής αποδεικνύει πως «το διαπραγματευθέν πρόγραμμα, με τη συμβολή κυρίως του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τις ευλογίες της καγκελαρίου, απέτυχε οικτρά».

Οικονομία

Η τρόικα απειλεί ακόμα και με «λουκέτο» τις δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες, την Κύπρου και τη Λαϊκή, ανέφερε ο κύπριος υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, μετά το αρνητικό αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας στην Κύπρο.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται τις τελευταίες ημέρες το ευρώ, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Eurogroup αλλά και της καταψήφισης από την κυπριακή Βουλή του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Στη Μόσχα για επαφές βρίσκεται, σύμφωνα με το ΡΙΚ, κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας. Πηγή από την τράπεζα εκτιμά ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για θετική κατάληξη στη μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία που κυοφορείται τους τελευταίους μήνες.

Αθλητισμός

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί το διοικητικό συμβούλιο της Σούπερ Λίγκας, στη διάρκεια του οποίου ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν θα είναι αυτό του Γιώργου Κατίδη. Επίσης θα επικυρωθεί το πρόγραμμα των πλέι οφ του πρωταθλήματος, ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το θέμα της αδειοδότησης.

Υποδειγματική είναι η αμυντική λειτουργία που παρουσιάζει ο ΑΠΟΕΛ στο κυπριακό πρωτάθλημα. Η ομάδα του κ. Ιβάν Γιοβάνοβιτς επί του παρόντος μάλιστα διαθέτει την καλύτερη άμυνα στην Ευρώπη, συγκριτικά με όσα κλαμπ έχουν δώσει τουλάχιστον δέκα παιχνίδια στα πρωταθλήματά τους. Ο ΑΠΟΕΛ έχει δεχθεί μόλις δέκα γκολ σε 25 παιχνίδια πρωταθλήματος, κάτι που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο η εστία του παραβιάζεται με 0,40 γκολ. Τουτέστιν; Κάτι λιγότερο από ένα γκολ ανά δύο αγώνες!

Το βάρος στις στημένες φάσεις έριξε ο Φερνάντο Σάντος στην πρώτη προπόνηση της Εθνικής την Τρίτη, εν όψει του κρίσιμου αγώνα της Παρασκευής στη Ζένιτσα, με αντίπαλο τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη στο πλαίσιο των προκριματικών του Μουντιάλ 2014. «Η Βοσνία το πλεονέκτημα της έδρας, εμείς το πλεονέκτημα της εμπειρίας» δήλωσε ο αρχηγός της ομάδας Γιώργος Καραγκούνης, ενώ ο Γιώργος Σαμαράς προσέθεσε ότι «δεν έχουμε πίεση. Θέλουμε να ευχαριστηθούμε το ματς».



Δεν υπάρχουν σχόλια: