07 Μαρτίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στο δρόμο βγαίνουν ξανά σήμερα, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι της ναυπηγικής βιομηχανίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και την απρόσκοπτη λειτουργία των ναυπηγείων. Τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης διοργανώνουν συγκέντρωση στις 10:00 στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά πραγματοποιούν την ίδια ώρα πορεία στο υπουργείο Άμυνας. Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν στις 12:30, όταν μαζί με τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, θα πραγματοποιηθεί κοινή συγκέντρωση στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Έγγραφο με την ένδειξη εμπιστευτικό, στο οποίο περιγράφεται η επιχείρηση Θέτις, αντικείμενο της οποίας είναι «η περισυλλογή τοξικοεξαρτημένων ατόμων που κινούνται στο κέντρο της πόλης και η μεταφορά τους στις εγκαταστάσεις της αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα με σκοπό την καταγραφή τους» είδε το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με το έγγραφο, η επιχείρηση θα διεξαγόταν από την αστυνομία το βράδυ της Τετάρτης. Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες προκύπτει ότι επιχείρηση για τοξικομανείς πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν μεταφέρθηκαν στην Αμυγδαλέζα.

Πυρά από το κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και με τις σοβαρές επιφυλάξεις του ΠΑΣΟΚ και τις έντονες διαφωνίες της ΔΗΜΑΡ, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του σχεδίου «Αθηνά» με το οποίο αναδιατάσσεται ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και την Πέμπτη.

Με ευρύτατη συναίνεση και ομοφωνία σε 25 άρθρα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη να εξαίρει το Κοινοβούλιο για την επίτευξη ευρύτατης σύγκλισης σε ένα νομοσχέδιο που αφορά το οξύτατο πρόβλημα των εξαρτησιογόνων ουσιών. Σε εκκρεμότητα παραμένει η ψήφιση των άρθρων 58 και 60, σε ψηφοφορία που θα διεξαχθή την Πέμπτη.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «είχε δυτικό προσανατολισμό όταν άλλοι έκαναν διαδηλώσεις ενάντια στη Δύση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια της εκδήλωσης για την επέτειο των 15 χρόνων από το θάνατο του ιδρυτή της ΝΔ. «Οι αντίπαλοί του τον τιμούν στα λόγια. Εμείς όμως τον τιμούμε με πράξεις» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς σημειώνοντας πως «με τον ίδιο τρόπο που πολεμούσαν τότε τον Καραμανλή, πολεμούν και εμάς, με τις ίδιες λαϊκίστικες κορόνες».

Κόσμος

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο Βατικανό εν όψει του Κονκλάβιου που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, με στόχο ο νέος Πάπας να έχει αναλάβει καθήκοντα πριν την καθολική Κυριακή των Βαΐων (24 Μαρτίου). Η Καπέλα Σιστίνα έκλεισε την Τρίτη για τους τουρίστες και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για το «Habemus Papam». Οι καρδινάλιοι συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις τους «ανακρίνοντας» τους θεωρούμενους ως υποψηφίους για την Αγία Έδρα.
  
Αφρικανικό λιοντάρι επιτέθηκε και σκότωσε μία υπάλληλο ιδιωτικού καταφύγιου άγριας ζωής στην κομητεία Ντάνλαπ της κεντρικής Καλιφόρνιας. Η 26χρονη δέχτηκε επίθεση από το λιοντάρι την ώρα που μπήκε στο κλουβί του, δήλωσε ο ιδιοκτήτης του πάρκου. Η αστυνομία βρήκε τη νεαρή γυναίκα σοβαρά τραυματισμένη μέσα στο κλουβί με το λιοντάρι δίπλα της. Υπάλληλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν το ζώο για να μπορέσουν να προσεγγίσουν την υπάλληλο προκειμένου να τη βοηθήσουν, αλλά ήταν ήδη αργά.
  
Σειρά στρατιωτικών ασκήσεων διεξάγει η Βόρεια Κορέα και προετοιμάζεται για πόλεμο, αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, την ώρα που οι εντάσεις αυξάνονται στην κορεατική χερσόνησο πριν από τις πιθανές κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ. Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ οι οποίες διεξάγουν τα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσιά τους στο τέλος του Απριλίου, παρακολουθούν τις δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας, δήλωσε αξιωματούχος στη Σεούλ.

Ο Νικολάς Μαντούρο, προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες, γεννήθηκε στο Καράκας το 1962 και ξεκίνησε να εργάζεται ως οδηγός λεωφορείων. Αναρριχήθηκε γρήγορα στα υψηλά αξιώματα και σύντομα έγινε μέλος του κύκλου του Ούγκο Τσάβες. Ήταν αντιπρόεδρος της χώρας από τον Οκτώβριο του 2012 και υπουργός Εξωτερικών από τον Αύγουστο του 2006 μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο. Χαρακτηριστική είναι η φράση του Τσάβες στους επικριτές του Μαντούρο: «Η μπουρζουαζία τον κοροϊδεύει επειδή ήταν οδηγός λεωφορείου. Δείτε, όμως τώρα που βρίσκεται».

Το φέρετρο με τη σορό του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, καλυμμένο με τη σημαία της χώρας, έφτασε στη Στρατιωτική Ακαδημία στο Καράκας και τοποθετήθηκε για λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι όπου θα τελεστεί και η κηδεία του την Παρασκευή. Το φέρετρο συνοδευόμενο από τους συγγενείς του Τσάβες, τα μέλη της κυβέρνησης και πλήθος απλών πολιτών μεταφέρθηκε στη Στρατιωτική Ακαδημία, μετά από ένα «ταξίδι» τουλάχιστον επτά ωρών μέσα από τους δρόμους του Καράκας. Την Παρασκευή η κηδεία του.

Οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται σήμερα, Πέμπτη, να διατηρήσει σε σταθερά επίπεδα τα βασικά επιτόκια δανεισμού της, τηρώντας στάση αναμονής για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ψήφισε χθες Τετάρτη τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε ένα πρώτο βήμα προς μια ενδεχόμενη ρύθμιση της κρίσης, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει το κλείσιμο εν μέρει των δημόσιων υπηρεσιών από τα τέλη Μαρτίου.

Τρεις ειδικές ζώνες πανελλαδικά για την κτηνοτροφία, τα θερμοκήπια και τις ιχθυοκαλλιέργειες, στις οποίες θα μπορούν να φιλοξενηθούν επενδύσεις στον αγροτικό τομέα με γρήγορες αδειοδοτικές διαδικασίες διάρκειας το πολύ 6-8 μηνών, σχεδιάζει να δημιουργήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από κοινού με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Αθλητισμός

Γιουβέντους και Παρί Σεν Ζερμέν πήραν την πρόκριση στους «8» του Champions League. Η «μεγάλη κυρία» επικράτησε 2-0 της Σέλτικ στο Τορίνο, ενώ οι Παριζιάνοι αρκέσθηκαν στην εντός έδρας ισοπαλία 1-1 με τη μαχητική Βαλένθια. Η Γιουβέντους είχε επιβληθεί των Σκωτσέζων με 3-0 στο πρώτο μεταξύ τους ματς, ενώ η γαλλική ομάδα είχε νικήσει το σύνολο του Βαλβέρδε με 2-1 μέσα στην Ισπανία.
  
Διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου εκκινεί η UEFA κατά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά την ήττα και τον αποκλεισμό της από τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Champions League. Ο λόγος αφορά τη μη συμμόρφωση της ομάδας προς τις υποχρεώσεις της απέναντι στα ΜΜΕ μετά το τέλος του αγώνα.

 Ο Γιώργος Δώνης μετά τη «λευκή» ισοπαλία του ΠΑΟΚ στη Λιβαδειά και την πρόκρισή του στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδα προτίμησε να μην αναφερθεί στο ματς-αγγαρεία με τον Λεβαδειακό αλλά να μιλήσει γενικώς για τους στόχους που θέτει ο «Δικέφαλος» για το υπόλοιπο της σεζόν. «Αλλιώς ξεκινήσαμε και αλλιώς οδεύουν τα πράγματα» είπε χαρακτηριστικά



Δεν υπάρχουν σχόλια: