19 Μαρτίου, 2013

ΔΕΝ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ

Το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που έχει θέσει. Η συνεδρία της Ολομέλειας καθορίστηκε για σήμερα το απόγευμα, όμως κανένα κόμμα δεν είχε λάβει μέχρι χθες βράδυ επίσημη απόφαση να ψηφίσει τα μέτρα. Την αντίθεσή του στην συμφωνία με το Eurogroup εξέφρασε χθες και το συγκυβερνών ΔΗΚΟ, καθιστώντας έτσι αδύνατη την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα, κατόπιν της συνεδρίας του Εκτελεστικού του Γραφείου, κατά την οποία ο Μάριος Καρογιάν ενημέρωσε το όργανο και έγινε αξιολόγηση της κατάστασης, το ΔΗΚΟ θεωρεί το αποτέλεσμα του Eurogroup καταστροφικό για την Κύπρο και την κυπριακή οικονομία.

Όπως αναφέρεται, το ΔΗΚΟ διαβίβασε προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συγκεκριμένες εισηγήσεις, ενώ έχει θέσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες, μέχρι στιγμής, «δεν ικανοποιούνται». Διευκρινίζεται, ωστόσο, πως, ανά πάσα στιγμή μπορούν να σημειωθούν εξελίξεις που θα δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των πραγμάτων, προτού το ΔΗΚΟ διαμορφώσει τη τελική του θέση. Σήμερα το μεσημέρι, το Εκτελεστικό Γραφείο θα συνεχίσει την αξιολόγηση όλων των δεδομένων για να διαμορφώσει την τελική θέση του Κόμματος, ενόψει της απογευματινής συνεδρίας της Βουλής.

Οι προϋποθέσεις. Ουσιαστικά το ΔΗΚΟ διαφωνεί με την τροπή που πήραν τα πράγματα, πλην, όμως, δεν εγκαταλείπει τον Νίκο Αναστασιάδη στα κρύα του λουτρού, καθότι, με τις προϋποθέσεις που έθεσε, θεωρεί ότι τον θωρακίζει με νέα διαπραγματευτικά χαρτιά και του «αγοράζει χρόνο», για να πείσει τους εταίρους του. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Σ», μεταξύ άλλων, το ΔΗΚΟ ζήτησε από τον Πρόεδρο δεσμεύσεις για τα ακόλουθα:

1.Να υπάρξει γραπτή δέσμευση για απεριόριστη παροχή ρευστότητας.

2 Να υπάρξει γραπτή δέσμευση ότι δεν θα επανέλθουν οι δανειστές μας με νέο κούρεμα, είτε αυτό αφορά σε καταθέσεις, είτε σε μισθούς ή συντάξεις.

3.Να υπάρξει σχέδιο αποδέσμευσης από την Τρόικα, σε περίπτωση που βρεθούν εναλλακτικοί πόροι.

Σήμερα αποφασίζει ο ΔΗΣΥ. Σε ό,τι αφορά στον ΔΗΣΥ, ο αντιπρόεδρός του Λευτέρης Χριστοφόρου, σε δηλώσεις του στο SigmaLive, επεσήμανε ότι στο κόμμα γίνεται μια έντονη διαβούλευση και ανταλλαγή απόψεων.«Θα δούμε αύριο νομοσχέδιο στη Βουλή και την όλη συζήτηση, και ακολούθως θα αποφασίσουμε κατά τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ που θα συνέλθει στις 15.30», είπε. Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις από βουλευτές του κόμματος, επεσήμανε ότι κάποιοι καταθέτουν διάφορους προβληματισμούς και ερωτήματα κατόπιν ενδοιασμών τους, τα οποία απαντώνται.

Γίνεται ένας πολύπλευρος διάλογος, είπε, προσθέτοντας ότι εξετάζονται οι συνέπειες και οι εξελίξεις μετά από ένα «ναι» ή ένα «όχι». «Υπάρχει μια υπό τις περιστάσεις θετική προσέγγιση για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά δεν λήφθηκε ακόμη καμία τελική απόφαση», κατέληξε.

Πέφτουν βροχή τα «όχι». Η απόφαση του ΔΗΚΟ ουσιαστικά συμπλήρωσε το παζλ της αρνητικής ψήφου, τουλάχιστον με τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι χθες, καθώς είχαν προηγηθεί οι αποφάσεις του ΕΥΡΩΚΟ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ αποφάσισε την Κυριακή καταψήφιση του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων, επειδή έκρινε ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη η άποψη του κυπριακού λαού και επειδή θεωρεί ότι το κούρεμα θα είναι καταστροφικό για την κυπριακή οικονομία. Το ΑΚΕΛ ετοιμάζεται να διαβιβάσει πρόταση, για να συζητηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα κόμματα, αναλόγως με τις εξελίξεις.

 Ωστόσο, αυτό που παραμένει σαφές και αδιαπραγμάτευτο, είναι πως το ΑΚΕΛ, όποτε κι αν γίνει η ψηφοφορία, θα καταψηφίσει το κούρεμα, ακόμα κι αν υπάρξουν αλλαγές στην πρόταση, καθότι απορρίπτει το κούρεμα αυτό καθ’ αυτό.

Δεν υποκύπτει η ΕΔΕΚ
. «Η Βουλή των Αντιπροσώπων καλείται να νομιμοποιήσει μιαν απόφαση η οποία συνιστά στην πραγματικότητα μια ληστρική υπεξαίρεση ιδιωτικών καταθέσεων. Κατά σαφή και ευθεία παραβίαση κάθε γραπτής και άγραφης αρχής δικαίου και ηθικής. Με προβολή εκβιαστικών διλημμάτων. Αρνούμαστε να υποκύψουμε σε αυτό το εκβιαστικό δίλημμα», ήταν η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ. 

 Οι Σοσιαλδημοκράτες ζήτησαν από την Κυβέρνηση να απαιτήσει επαναδιαπραγμάτευση της «επαχθούς καταστροφικής και χωρίς προηγούμενο απόφασης του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων», τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο να υπάρχει η εκβιαστική απαίτηση από τους εταίρους μας να υποκύψουμε, χωρίς την παραμικρή διαβούλευση σε μια εξόφθαλμη παράνομη ρύθμιση, η οποία όχι μόνο δεν διασώζει την κυπριακή οικονομία, αλλά οδηγεί σε ταπείνωση και ευτελισμό τον κυπριακό λαό και την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Η ΕΔΕΚ, σύμφωνα με το όργανό της, θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις κάθε προσπάθεια για επαναδιαπραγμάτευση. Ενημέρωση θέλει ο Συλλούρης, εναντίον παραμένει ο Κουτσού. Για την ανάγκη περισσότερης ενημέρωσης σε σχέση με τις πρόνοιες της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup για την Κύπρο έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης  Συλλούρης χθες, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στη Βουλή. 

Όπως είπε, αυτό που διαφαίνεται καθαρότατα και που ο ίδιος θέλει να γνωρίζει είναι κατά πόσο η συζήτηση που έγινε στο Eurogroup είναι στη βάση και την αποδοχή εκ μέρους όλων, ιδιαίτερα των Γερμανών, ότι είναι συστημικό το πρόβλημα της Κύπρου, «καθώς αν δεν είναι έτσι, διαφορετικά θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».Ανέφερε, επίσης, πως «έχουμε πληροφορηθεί περί της θετικής εξέλιξης να υπάρξουν σημαντικές διασφαλίσεις για τις περικοπές», εξέλιξη την οποία, όπως ανέφερε, θεωρεί πολύ σημαντική και ως εκ τούτου αυτή θα πρέπει να εξηγηθεί στους καταθέτες. 

Τρίτο, συμπλήρωσε, θα πρέπει η δανειακή σύμβαση να επιτρέπει, σε περίπτωση που η Κύπρος εξασφαλίσει τους πόρους, «να ξεφύγουμε γρήγορα από αυτήν την απαράδεκτη παγίδα που μας στήνει η λεγόμενη αλληλεγγύη των Ευρωπαίων».Από πλευράς του, ο άλλος βουλευτής του κόμματος, Νίκος Κουτσού, τάχθηκε εκ νέου χθες εναντίον της «επαχθούς πρότασης κουρέματος», καλώντας τους πολίτες να αντισταθούν με κάθε τρόπο στα μέτρα και να εκφράσουν την αντίθεσή τους.
 
Θανατηφόρος η διαδικασία
. Η αναβολή της Ολομέλειας της Βουλής έχει τη σημασία της, σε σχέση με τις αναμενόμενες αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου, δήλωσε ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ενώ πρόσθεσε ότι αυτήν τη στιγμή «αναζητείται ηγεσία» που θα αντισταθεί στη «θανατηφόρα διαδικασία» στην οποία υποβάλλεται η Κύπρος. Η απόφαση του κινήματος παραμένει ως έχει, και χθες το βράδυ είχαν νέα συνεδρία η Πολιτική και Εκτελεστική Επιτροπή των Οικολόγων μαζί με το οικονομικό επιτελείο, για να εξετάσουν τις εξελίξεις εκ νέου, χωρίς να προκύψει οποιαδήποτε αλλαγή. Αντιθέτως, τα όργανα του κινήματος επαναβεβαίωσαν το ισχυρό «όχι» των Οικολόγων. Αναβλήθηκε η χθεσινή συνεδρία, σήμερα στις 6.00 η Ολομέλεια 

Η προγραμματισμένη για χθες συνεδρία της Βουλής αναβλήθηκε και τα νομοσχέδια αναμένεται να συζητηθούν σήμερα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χθες συνάντηση με τους βουλευτές, την οποία ακολούθησε σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων. Τελικά αποφασίστηκε όπως η προγραμματισμένη Ολομέλεια μεταφερθεί για σήμερα, στις 6 το απόγευμα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σώματος Γιαννάκη Ομήρου, «υπάρχουν τροποποιήσεις επί του προτιθεμένου να κατατεθεί κυβερνητικού νομοσχεδίου και συνεπώς χρειάζεται ο απαραίτητος χρόνος στη Βουλή και στην Επιτροπή Οικονομικών να μελετήσουν αυτές τις νέες προτάσεις της Κυβέρνησης επί του νομοσχεδίου, το οποίο, όπως είναι γνωστό, δεν έχει κατατεθεί ακόμη επίσημα».

 «Αυτό θα γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όταν θα συνέλθει η Βουλή στην αυριανή (σ.σ. σημερινή) συνεδρία της Ολομέλειας», σημείωσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες αναφορικά με το περιεχόμενο των εν λόγω τροποποιήσεων. Υπό το φως των δεδομένων που ίσχυαν χθες βράδυ, πριν από την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, μόνο οι βουλευτές του ΔΗΣΥ αναμενόταν να υπερψηφίσουν τα νομοσχέδια. Αναμένεται πως σήμερα τα κόμματα θα ξανασυνεδριάσουν για να συζητήσουν τις εξελίξεις. 

Παρά ταύτα, εκείνα τα κόμματα ή βουλευτές που διαφωνούν επί της αρχής και δεν δέχονται το κούρεμα καταθέσεων αυτό καθ’ αυτό, δύσκολα θα συνηγορήσουν σε οποιαδήποτε απόφαση που ενδεχομένως να διαφοροποιεί την πρόταση, αλλά να συνεχίζει να συμπεριλαμβάνει επιδρομή στις καταθέσεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: