26 Μαρτίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

«Η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά» δηλώνει σε συνέντευξή του στα Νέα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στέλνοντας σαφές μήνυμα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης: «Η Ελλάδα με την κυβέρνηση Σαμαρά έκανε μεγάλα βήματα προόδου. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε αυτή την πορεία».

Ανακούφιση για τη συμφωνία διάσωσης της Κύπρου στο Eurogroup, αλλά και προβληματισμός για τις συνέπειες της κυπριακής κρίσης στην ελληνική οικονομία καταγράφονται στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός φέρεται να διαμηνύει ότι «η χώρα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στην υλοποίηση των δικών της δεσμεύσεων». Από την πλευρά της, η Λευκωσία δηλώνει ικανοποιημένη από τη στάση της Ελλάδας, αλλά όχι πολύ πειστικά...

Μεγαλύτερη συμμετοχή αναμένεται να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ για πολλά φάρμακα. Από σήμερα, Τρίτη, που τίθεται σε ισχύ η νέα λίστα φαρμάκων, η αποζημίωση του Ταμείου θα καθορίζεται με βάση την ασφαλιστική τιμή η οποία έχει υπολογιστεί για κάθε κατηγορία φαρμάκων.

Με την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, θα συναντηθεί εντός της ημέρας ο πρώην προπονητής της εθνικής ομάδας, Ότο Ρεχάγκελ, ο οποίος βρίσκεται από την Δευτέρα στην Ελλάδα στο πλαίσιο της βελτίωσης των ελληνογερμανικών σχέσεων. Ο Ρεχάγκελ θα έχει παραχωρήσει μέχρι την Πέμπτη συνέντευξη Τύπου, ενώ θα παραστεί και σε διάφορες εκδηλώσεις υπέρ της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, θα γίνει δεκτός, στις 2 το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Κύπρο και την απόφαση του Eurogroup. Στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις στη Βουλή με τον Αλέξη Τσίπρα και την Αλέκα Παπαρήγα.

Κόσμος

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θέτει τις μονάδες της με συστήματα μεγάλου βεληνεκούς σε «θέση μάχης» με στόχο αμερικανικές βάσεις μέχρι τη Χαβάη και το Γκουάμ. Από την πλευρά της, η Σεούλ ανέφερε πως δεν έχει ενδείξεις επικείμενης στρατιωτικής δράσης από την Πιόνγκγιανγκ. Σε αυτοσυγκράτηση κάλεσε όλες τις πλευρές στην κορεατική χερσόνησο η Κίνα.

Το ζήτημα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών φτάνει στο αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο την Τρίτη, εξετάζοντας τη νομιμότητα της απαγόρευσης του γκέι γάμου στην Καλιφόρνια -με την περίφημη «Πρόταση 8»- και το προηγούμενο DOMA. Το δικαστήριο δεν αναμένεται να αποφανθεί πριν τον Ιούνιο και το διαθέσιμο εύρος των κινήσεών του αφήνει ανοικτά τα περισσότερα ενδεχόμενα στη σημασία που θα έχει η όποια ετυμηγορία.

Οι «κακοί Γερμανοί» είναι εικόνα που έχει αρχίσει να επανεμφανίζεται στον ευρωπαϊκό Νότο με αφορμή την στάση του Βερολίνου στην κρίση χρέους: «Είναι σαν σχολική τάξη, όταν κάποιος έχει καλύτερα αποτελέσματα, όσοι αντιμετωπίζουν λίγο μεγαλύτερες δυσκολίες αρχίζουν λίγο να ζηλεύουν» είναι η εξήγηση που δίνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παρά ταύτα, τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, οι υπόλοιπες χώρες «γνωρίζουν ότι η Γερμανία αναλαμβάνει τις ευθύνες της, και περιμένει και από τους υπόλοιπους να τηρούν τις δεσμεύσεις τους».

Ο θάνατος του ρώσου ολιγάρχη Μπόρις Μπερεζόφσκι, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στην έπαυλή του στο Λονδίνο, οφείλεται σε απαγχονισμό, όπως ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία. Η νεκροψία στη σορό του Μπερεζόφκσι δεν οδήγησε στο συμπέρασμα ότι προηγήθηκε πάλη και από την έρευνα στο σπίτι δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής κάτι που να αντικρούει την υπόθεση περί αυτοκτονίας.

Ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην ΠΓΔΜ διεξήχθη ομαλά, χωρίς σοβαρά επεισόδια, ωστόσο σημειώθηκαν αρκετές παρατυπίες, εκτίμησε η αποστολή του ΟΑΣΕ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ, Γκερτ Χίνρικ Άρενς, υπήρξαν περιπτώσεις εκφοβισμού ψηφοφόρων, διπλοψηφίες και παραβιάσεις της μυστικότητας της ψηφοφορίας.

Οικονομία

Διαβουλεύσεις με στόχο την ολοκλήρωση των τεχνικών πτυχών της συμφωνίας με το Eurogroup θα έχουν σήμερα, Τρίτη, στο υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου οι επικεφαλής της τρόικας Μάρτεν Φέρβεϊ (Κομισιόν), Ισαμπέλ φον Κέπεν Μέρτες (ΕΚΤ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) με την ηγεσία του υπουργείου. Στις σημερινές συζητήσεις αναμένεται να τεθεί και το τελικό ποσό του κουρέματος των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου.

Αναστέλλεται μέχρι και την Τετάρτη η διαπραγμάτευση των τιμών των εισηγμένων εταιρειών στην κυπριακή χρηματιστηριακή αγορά όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη το Χρηματιστηριο Αξιών Κύπρου.

Στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς περνούν πλέον οι καταθέσεις και τα δάνεια των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ενώ δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις συναλλαγές. Όπως αναφέρουν μάλιστα τραπεζικά στελέχη, με την απόκτηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών από την Πειραιώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που είχε προκύψει με τις επιταγές και με τους λογαριασμούς μισθοδοσίας.

Αθλητισμός

Μπορεί όλος ο κόσμος να δίνει προκριματικούς αγώνες για το Μουντιάλ του 2014, όμως, η διοργανώτρια χώρα, Βραζιλία έπαιξε φιλικό αγώνα με τη Ρωσία στο ουδέτερο έδαφος του Λονδίνου και τη... γλίτωσε με ισοπαλία στο 90' μέσα στο «Στάμφορντ Μπριτζ».

Τους αντιπάλους της στην τελική φάση του 19ου Παγκοσμίου Κυπέλλου κάτω των 20 ετών, που θα διεξαχθεί στην Τουρκία (21 Ιουνίου-13 Ιουλίου), έμαθε την Δευτέρα η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των Νέων, από την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κληρώθηκε στον 4ο όμιλο, στο πλαίσιο του οποίου θα αντιμετωπίσει το Μεξικό, την Παραγουάη και μια ομάδα από την Αφρική.

Στις προπονήσεις επέστρεψαν το απόγευμα της Δευτέρας στην Παιανία οι παίκτες του Παναθηναϊκού, μετά από το κυριακάτικο ρεπό που τους είχε δώσει ο Φάμπρι. «Απόντες» από το κανονικό πρόγραμμα ήταν οι Πίντο και Μαυρίας στον Παναθηναϊκό. Ο Πορτογάλος υποφέρει από ένα χτύπημα από το ντέρμπι της Τούμπας με τον ΠΑΟΚ και ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα, μαζί με τους Ταμπάκη και Σεϊταρίδη, ενώ ο Μαυρίας που αγωνίστηκε με την Εθνική Νέων έκανε αποκατάσταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: