29 Μαρτίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του κι άλλος ένας έχει τραυματιστεί σοβαρά, σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος του Καπανδριτίου. Νεκρός είναι ο οδηγός ενός δίκυκλου που παρασύρθηκε από νταλίκα. Ο οδηγός της νταλίκας έχασε τον έλεγχο του οχήματος όταν σε αυτό προσέκρουσε ένα ΙΧ. Κλειστός ο παράδρομος της εθνικής.

Στην αποκάλυψη ότι οι κυπριακές τράπεζες διέγραφαν αφειδώς δάνεια που είχαν λάβει πολιτικοί από τα τρία μεγάλα κόμματα (εκτός ΕΔΕΚ και Οικολόγων), συγγενικά τους πρόσωπα -μέσω εταιριών-, καθώς και στελέχη της δημοσιας διοίκησης προχωρά την Παρασκευή η εφημερίδα Έθνος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι λίστες των ονομάτων βρίσκονται στα χέρια των μελών της Επιτροπής Θεσμών της κυπριακής Βουλής.

Σημεία συνεννόησης φαίνεται ότι αναζητούν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης, οι οποίοι συναντήθηκαν μυστικά το μεσημέρι της Τετάρτης στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στο ραντεβού Βενιζέλου και Κουβέλη συζητήθηκαν όλα τα «ανοιχτά θέματα», ο καλύτερος συντονισμός τους εντός της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, η Κεντροαριστερά και οι σχέσεις των δύο κομμάτων.

Μετά τις εξελίξεις σχετικά με το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, οι κυβερνητικοί εταίροι αισθάνονται δικαιωμένοι για τους χειρισμούς τους και εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, φαίνεται πως εξετάζουν θετικά πλέον την πρόταση να συζητηθεί το ζήτημα της Κύπρου σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, εκτιμώντας ότι θα καταφέρουν πλήγμα εναντίον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός εξερράγη στις 23:41 το βράδυ της Πέμπτης έξω από την οικία Κεδίκογλου, στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη στο λόφο του Στρέφη. Οι δράστες τοποθέτησαν ένα γκαζάκι στην εξωτερική είσοδο του σπιτιού και από την έκρηξη προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές. Η οικία Κεδίκογλου είχε γίνει στόχος εμπρηστικής επίθεσης και τον Ιανουάριο.

Κόσμος

Με ψυχρότητα υποδέχτηκαν τα γαλλικά ΜΜΕ την εφ'όλης της ύλης συνέντευξη του Φρανσουά Ολάντ, η οποία δόθηκε με το βλέμμα στη φθίνουσα δημοτικότητα του γάλλου προέδρου και με κεντρικά σημεία την οικονομία και την επαναφορά του φόρου 75% για τα υψηλά εισοδήματα με διαφορετική μορφή (μετά το δικαστικό μπλόκο στην πρώτη απόπειρα). «Πολλές προθέσεις, λίγες λεπτομέρειες» είδε η Monde, «μέχρι τώρα όλα πάνε στραβά, αλλά εμπρός για το 2015!» γράφει η Liberation.

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην κορεατική χερσόνησο: Η Βόρειος Κορέα έθεσε σε ετοιμότητα τα πυραυλικά της συστήματα για χτυπήματα στο νότο και σε αμερικανικές βάσεις στον Ειρηνικό ενώ οι ΗΠΑ απογείωσαν δύο «αόρατα» μαχητικά πάνω από τη Νότιο Κορέα στο πλαίσιο των κοινών ασκήσεών τους με τη Σεούλ.

Δύο διαφορετικά εξώφυλλα, το ένα με ζευγάρι ανδρών και το άλλο με ζευγάρι γυναικών που φιλιούνται, θα έχει στο προσεχές του τεύχος του Time, διακηρύσσοντας ότι, παρότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου εκκρεμεί, η κοινωνία κάνει πλέον αποδεκτό των γάμο των ομοφυλόφιλων.

Σε υπεράσπιση του ως τώρα έργου του προχώρησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, εκφράζοντας μάλιστα την αισιοδοξία ότι η μάλλον μέτρια κατάσταση για την χώρα θα βελτιωθεί σύντομα. Προειδοποίησε δε ότι η επιμονή στη λιτότητα θα καταδικάσει την Ευρώπη σε έκρηξη.. Έχοντας να αντιμετωπίσει από τα μικρότερα ποσοστά δημοφιλίας ο Ολάντ πιέζεται από τα μακροοικονομικά μεγέθη με την ανάπτυξη καθηλωμένη και την ανεργία να ανεβαίνει συνεχώς...

Για πρώτη φορά στα χρονικά ο Πάπας Φραγκίσκος έπλυνε τα πόδια γυναικών κατά την Τελετή του Ιερού Νιπτήρος, που έλαβε χώρα στις φυλακές ανηλίκων του Καζάλ ντελ Μάρμο στη Ρώμη τη Μεγάλη Πέμπτη των καθολικών. Ανάμεσα στους 12 νεαρούς κρατούμενους (που συμβολίζουν τους Αποστόλους) των οποίων τα πόδια έπλυνε ο ποντίφικας βρίσκονταν για πρώτη φορά δύο γυναίκες -μία Ιταλίδα καθολική και μία σερβικής καταγωγής μουσουλμάνα.

Οικονομία

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη, ανακοίνωσε σήμερα ότι υπάρχει μια «πραγματική πιθανότητα» να βγει η Κύπρος από την Ευρωζώνη μετά την αμφιλεγόμενη χρηματοπιστωτική διάσωσή της.

Αναστέλλεται με προσωρινό διάταγμα του Ανώτατου Δικαστηρίου η απόφαση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου, με την οποία ακυρώνονται μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου. Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος είχε καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Την απάντηση της τρόικας αν δέχεται ή όχι το νέο σχέδιο για την κινητικότητα στο Δημόσιο περιμένει το οικονομικό επιτελείο, που συνεδρίασε την Πέμπτη επί 4,5 ώρες υπό τον Αντ.Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος πιθανότατα θα βρεθεί και την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών, έθεσε τον στόχο της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για όλα τα θέματα ώς τις 12 Απριλίου. Το δεύτερο μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις είναι το χαράτσι της ΔΕΗ.

Αθλητισμός

Τις υπογραφές όλων των ποδοσφαιριστών για διακανονισμό των οφειλών, πλην δυο ξένων, έχουν συγκεντρώσει στον Παναθηναϊκό χωρίς όμως αυτό να ανησυχεί την ΠΑΕ, αφού όλοι θεωρούν ότι την Παρασκευή θα έχει κλείσει θετικά ο φάκελος της UEFA. Το απόγευμα της Πέμπτης, οι «πράσινοι» απέδειξαν ότι για άλλη μι αφορά βάζουν πλάτη, αφού πήραν ένα μέρος των οφειλών αντί να εξοφληθούν.

Για όλα τα θέματα που απασχόλησαν τον ΠΑΟΚ το αμέσως προηγούμενο διάστημα μίλησε ο Γιώργος Δώνης στην κάμερα της nova. Ο Έλληνας τεχνικός αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν λόγω της απομάκρυνσης του Γκαρσία, την αναπροσαρμογή του συμβολαίου του, τους στόχους του «Δικεφάλου» και φυσικά το ντέρμπι που ακολουθεί με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο.

Στη συνεδρίαση της ΕΠΟ την Παρασκευή θα συζητήσει το θέμα των πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ, καθώς στη διάρκεια του σημερινού διοικητικού συμβουλίου δεν πάρθηκε κάποια απόφαση. Η πρόταση που κατατέθηκε στη διάρκεια του συμβουλίου για την ημερομηνία διεξαγωγής των αγώνων που θα κρίνει ποια ομάδα θα παίξει στα προκριματικά του Champions League και ποιες στο Europa League, δεν βρήκε σύμφωνες κάποιες ΠΑΕ (ΠΑΟΚ, Ατρόμητος), οπότε από τη στιγμή που δεν υπήρξε ομόφωνη απόφαση και από τις 16 ΠΑΕ, όπως ορίζει το καταστατικό, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην ΕΠΟ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: