01 Μαρτίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Με ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου ανοίγει το μεσημέρι της Παρασκευής το 9ο συντακτικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Από το συνέδριο θα απουσιάζει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ ο τέως πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου θα δώσει το «παρών» τη δεύτερη μέρα των εργασιών.

Προειδοποιητικό τηλεφώνημα για βόμβα στον Άρειο Πάγο έγινε το πρωί της Παρασκευής. Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Αστυνομίας, η οποία εκκένωσε το κτίριο, έκλεισε τη λεωφ. Αλεξάνδρας από το σημείο του Αρείου Πάγου μέχρι τη συμβολή της με τη λεωφ. Κηφισιάς. Τελικά, μετά από περίπου δύο ώρες ελέγχων, δεν εντοπίστηκε το παραμικρό και το θέμα έληξε.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, οι τρεις νεαροί φοιτητές του ΤΕΙ Λάρισας, οι οποίοι μαζί με δύο ακόμη συμφοιτητές τους που έχασαν την ζωή τους, βρέθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης αναίσθητοι σε σπίτι όπου είχαν ανάψει αυτοσχέδιο μαγκάλι.

Μήνυμα ότι «είμαστε στο κάτω μέρος της καμπύλης. Μπροστά μας υπάρχει η ανοδική και θετική πορεία» έστειλε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια δείπνου που είχε με βουλευτές της ΝΔ την Πέμπτη. Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για δύσκολη χρονιά, αλλά προδιέγραψε ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο. Στις αναφορές των βουλευτών για την ακρίβεια, τη μείωση των συντάξεων και των μισθών, ζήτησε υπομονή, πίστη στην προσπάθεια που γίνεται και δουλειά απ' όλους.

Για όλους και για όλα μίλησε για μια ακόμα φορά ο Θεόδωρος Πάγκαλος, εξαπολύοντας τη γνωστή επίθεσή του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση Μπέπε Γκρίλο, τον οποίο χαρακτήρισε «μεγάλο νούμερο», αλλά με ενδιαφέρονται κείμενα, σχολίασε την υπόθεση Παπαγεωργόπουλου, τη μονιμότητα στο Δημόσιο και το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Κόσμος

Στο περιθώριο που του δίνει το Σύνταγμα του Ισραήλ να ζητήσει επιπλέον περιθώριο για σχηματισμό κυβέρνησης σκοπεύεθ να καταφύγει ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου, ζητώντας από τον πρόεδρο της χώρας άλλες δύο εβδομάδες για να καταλήξει σε συνασπισμό με τα υπόλοιπα κόμματα. Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού εξάντλησε τις τέσσερις εβδομάδες συνομιλιών μετά τις κάλπες της 22ας Ιανουαρίου.

Απορρίπτοντας ως «ανύπαρκτη τώρα και στο μέλλον» την ιδέα μεγάλου συνασπισμού στην Ιταλία, με συνεργασία δηλαδή με τον Μπερλουσκόνι, ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι προαναγγέλλει ότι θα υποβάλει την ερχόμενη Τετάρτη την πρότασή του για σχηματισμό κυβέρνησης στον ιταλό πρόεδρο. «Πείτε την όπως θέλετε, κυβέρνηση μειοψηφίας, κυβέρνηση ειδικού σκοπού, δεν με νοιάζει» είπε ο αρχηγός του PD, λέγοντας πως θα ζητήσει την εμπιστοσύνη των βουλευτικών σωμάτων με άξονα «επτά ή οκτώ σημεία».

Ο γρίφος που προέκυψε με τις ιταλικές εκλογές έχει προκαλέσει ανησυχία όχι μόνο στη Ρώμη αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη για αναζωπύρωση της κρίσης χρέους -ήταν λοιπόν μάλλον θέμα χρόνου μέχρι να ξεκινούσαν οι δηλώσεις για διάφορες «εναλλακτικές». Η πρώτη «πρόταση» για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ ήρθε από τον γερμανό βουλευτή της συμπολίτευσης Κλάους-Πέτερ Βιλς, που υποστήριξε σε εφημερίδα ότι εάν η χώρα «δεν μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που μόνη της ανέβαλε, θα έπρεπε να αφήσουμε τη χώρα να επιστρέψει σε δικό της νόμισμα».

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ξεκινά, όπως όλα δείχνουν, η εφαρμογή του αμερικανικού «sequester», αυτόματων δηλαδή περικοπών στις δημόσιες δαπάνες ύψους 85 δισ. ευρώ (σε ορίζοντα επταμήνου) καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία που θα τις απέτρεπε. Ο Λευκός Οίκος έχει προσκαλέσει σε συνομιλίες τους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς αλλά οι ελπίδες για συμφωνία έστω και στο παρά πέντε είναι ελάχιστες -ενώ τα δύο κόμματα έχουν ήδη αρχίσει να επιρρίπτουν την ευθύνη το ένα στο άλλο για το αδιέξοδο.

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, έχασαν τη ζωή τους στα εκτεταμένα επεισόδια στο Μπαγκλαντές που ακολούθησαν την καταδίκη σε θάνατο του ισλαμιστή πολιτικού ηγέτη Ντελουάρ Χοσαΐν Σαϊντί. Η καταδίκη του Σαϊντί για μαζικές δολοφονίες στη διάρκεια του πολέμου ανεξαρτησίας έβγαλε τους εξοργισμένους υποστηρικτές του στους δρόμους, όπου συγκρούστηκαν με την αστυνομία και επιτέθηκαν σε κυβερνητικά γραφεία.

Οικονομία

Στις 31 Δεκεμβρίου 2012 τα αποθέματα φυσικού χρυσού ήταν 3.760 χιλιάδες ουγγιές, αξίας 4,74 δισ. ευρώ, από τα οποία το ήμισυ φυλάσσεται στην ΤτΕ και το υπόλοιπο φυλάσσεται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ελβετία.

Με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια επελέγησαν οι ελεγκτικές εταιρείες που θα επιβλέπουν την υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Όπως διευκρινίζεται στην απάντηση του ο κ. Στουρνάρα, σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, η αποζημίωση των επιτρόπων ορίζεται και καταβάλλεται από τις τράπεζες, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και σε τιμές που διαμορφώνονται ανάλογα με το μέγεθος της τράπεζας.

Στην επισήμανση ότι το ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία φθάνει στο 50% του συνολικού λειτουργικού κόστους, ξεπερνώντας ακόμα και το εργατικό κόστος προχώρησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο στην Αθήνα. Όπως υπογράμμισε, η ελληνική βιομηχανία επιβαρύνεται με τους υψηλότερους συντελεστές Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, που φθάνουν στο 5% του τελικού κόστους, ενώ επιβαρύνεται και με τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, με τον ΕΦΚ να αποτελεί το 10% του τελικού κόστους, μετά την τελευταία αύξηση.

Αθλητισμός

Πληροφορίες που θέλουν τον Γιάννη Αλαφούζο να καλύπτει από μόνος του το μισό ποσό της ΑΜΚ στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός και να παίρνει στα χέρια του το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών.

Την πρόκριση στους «8» του NextGen Series πανηγύρισε η ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, η οποία επιβλήθηκε 2-1 της Άντερλεχτ στο «Γ. Καραϊσκάκης», υπό το βλέμμα του προέδρου της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ, Γιάννη Μαρινάκη. Πλέον οι μικροί θα αντιμετωπίσουν την Άστον Βίλα στην Αγγλία για την είσοδο τους στην 4άδα.

Έγγραφη ενημέρωση απέστειλε η Εισαγγελία Εφετών (τμήμα εκδόσεων) στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί μέχρι σήμερα για την ικανοποίηση του αιτήματος της Ελλάδας ώστε οι αρχές των Σκοπίων να επιτρέψουν τη δίκη του Μάκη Ψωμιάδη για την υπόθεση της υπεξαίρεσης σε βάρος της ΑΕΚ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: