17 Μαρτίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Συνεχίζεται το θρίλερ της ομηρείας που ξεκίνησε στις 9 το βράδυ του Σαββάτου στις φυλακές Μαλανδρίνου με πρωταγωνιστή τον Αλκέτ Ριζάι. Ο διαβόητος κακοποιός κρατά ομήρους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει στην κατοχή του εκρηκτικά. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν ακροβολιστεί περιμετρικά των φυλακών.

Αναστάτωση, οργή και ουρές στα ΑΤΜ έχει προκαλέσει στην Κύπρο η συμφωνία του Eurogroup για το κυπριακό πακέτο, η «ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνης» όπως την χαρακτήρισε ο κύπριος ΥΠΟΙΚ Μιχάλης Σαρρής, η οποία περιλαμβάνει «κούρεμα» τραπεζικών καταθέσεων. Καταθέτες πήγαν το πρωί στις τράπεζες, αλλά τα υποκαταστήματα ήταν κλειστά (ενώ συνήθως λειτουργούν τα Σάββατα) και τα ΑΤΜ έβγαζαν ποσά μέχρι ένα όριο, ενώ δεν επιτρέπονταν τα εμβάσματα. Οι τράπεζες θα λειτουργήσουν ξανά την Τρίτη, αφού θα έχουν ψηφιστεί τα σχετικά μέτρα. «Μας έπιασαν στον ύπνο» λένε, ενδεικτικά, οι τίτλοι στα κυπριακά ΜΜΕ.

Σοκαρισμένοι και «παγωμένοι» από την είδηση του «κουρέματος» των καταθέσεών τους είναι οι Κύπριοι, που έσπευσαν το Σάββατο στα ΑΤΜ για να κάνουν αναλήψεις μετρητών. Άδειασαν τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, ενώ έχει δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας λόγω του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας. Συνεδριάζουν οι πολιτικοί αρχηγοί στην Κύπρο, συγκέντρωση έξω από το προεδρικό μέγαρο. Με συνοπτικές διαδικασίες κυρώνεται την Κυριακή από την κυπριακή Βουλή η συμφωνία. Διάγγελμα Αναστασιάδη την Κυριακή.

Με δραματικούς τόνους περιγράφεται το 12ωρο που έζησε ο κύπριος υπουργός Οικονομικός Μιχαήλ Σαρρής στο χθεσινοβραδινό Eurogroup που ξεκίνησε στις 5:30 μμ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κύπρος δέχτηκε ωμό εκβιασμό από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε, ο οποίος είπε χωρίς περιστροφές ότι η Κύπρος δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο και ότι η Ευρωζώνη δεν κινδυνεύει από ενδεχόμενη χρεοκοπία της.

Το ΚΚΕ καταδικάζει με ανακοίνωσή του, «την αντιλαϊκή απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο και την επιβάρυνση σε λαϊκά εισοδήματα που θα έχει η επιβολή χαρατσιού στις καταθέσεις».

Κόσμος

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν το Σάββατο τους δρόμους της Μαδρίτης και άλλων μεγάλων πόλεων της Ισπανίας, ζητώντας μια «Ευρώπη των ανθρώπων» και όχι μια Ευρώπη των αγορών, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του κινήματος των Αγανακτισμένων το οποίο καταγγέλλει την ανικανότητα των Ευρωπαίων ηγετών να βρουν λύση στην κρίση.

Μετά από αρκετές ψηφοφορίες και αμφιταλάντευση, οι βουλευτές και οι γερουσιαστές στην Ιταλία ψήφισαν τους επικεφαλής των σωμάτων, αλλά το τεστ διερεύνησης συμμαχιών και προθέσεων για το μέλλον έδειξε ότι τα περιθώρια είναι λίγα. Νέα πρόεδρος της Βουλής είναι η υποψήφια της κεντροαριστερής συμμαχίας του Μπερσάνι, Λάουρα Μπολντρίνι, και στη Γερουσία ο Πιέτρο Γκράσο, ο πρώην εθνικός εισαγγελέας κατά της μαφίας, αμφότεροι από την παράταξη του Μπερσάνι.

Ο γνωστός για τις συντηρητικές απόψεις του Νοτιοαφρικανός καρδινάλιος Γουίλφριντ Νάπιερ υποστήριξε μιλώντας στο BBC ότι οι παιδεραστές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν ασθενείς και όχι σαν εγκληματίες. «Από την εμπειρία που έχω, διαπιστώνω ότι η παιδεραστία είναι στην πραγματικότητα ασθένεια. Δεν είναι ποινικό πρόβλημα, είναι ασθένεια», επέμεινε ο αρχιεπίσκοπος του Ντέρμπαν.

Τη μνήμη των θυμάτων σε μια από τις φονικότερες επιθέσεις του πολέμου Ιράκ-Ιράν τη δεκαετία του 1980 τίμησαν οι Κούρδοι του Ιράκ: το Σάββατο συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την επίθεση με χημικά κατά της Χαλάμπτζα από τις δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεΐν και το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Το προεκλογικό του πρόγραμμα, ενόψει της αναμέτρησης του Σεπτεμβρίου, παρουσιάζει τη Δευτέρα νεότευκτο γερμανικό κόμμα το οποίο επιθυμεί την έξοδο από την ευρωζώνη και την επαναφορά του μάρκου. «Έχουμε προοπτική να γίνουμε ένα γνήσια λαϊκό κόμμα», είπε η συνιδρύτρια. Το κόμμα πρέπει τώρα να συγκεντρώσει πάνω από 30.000 υπογραφές από όλη τη χώρα για να έχει δικαίωμα συμμετοχής.

Οικονομία

Να εγκρίνει κατ'αρχήν την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο το συντομότερο δυνατό θα ζητήσει από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημείωσε ο ίδιος, ενημερώνοντας νωρίτερα την επιτροπή προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ.

Στο νέο μηχανισμό ορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου έχει καταλήξει το υπουργείο Εργασίας ενώ έχει παραδώσει το σχετικό υπόμνημα στην τρόικα. Στο σχέδιο, που κατά τον υπουργό θα τεθεί σε ισχύ το 2017, προβλέπονται σημαντικές αλλαγές, που ανατρέπουν τον τρόπο ορισμού του μισθού που ισχύει εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα διερευνήσει ποια τράπεζα θα απορροφήσει τα κυπριακά ιδρύματα στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, το οποίο συνήλθε μετά την απόφαση του Eurogroup για το κούρεμα στις καταθέσεις στην Κύπρο.

Αθλητισμός

Σάλο προκάλεσε ο τρόπος που πανηγύρισε το νικητήριο γκολ στην αναμέτρηση της ΑΕΚ με τη Βέροια ο Γιώργος Κατίδης. Ο παίκτης της ΑΕΚ πρόταξε το χέρι του σε ναζιστικό χαιρετισμό, ωστόσο ο ίδιος αποδίδει τον θόρυβο σε παρεξήγηση, υποστηρίζοντας ότι έδειχνε τον Παυλή. Στη συνέχεια, με νέες δηλώσεις του υποστήριξε ότι δεν ήξερε τι σημαίνει αυτός ο χαιρετισμός και ότι το έκανε για να ξεσηκωθεί ο κόσμος. Παυλής και Λίνεν υπέρ Κατίδη. Καταδικάζει η ΔΗΜΑΡ...

Η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε εντός έδρας 5-2 της Μαγιόρκα, έφτασε τους 61 βαθμούς και ακολουθεί στη δεύτερη θέση με δέκα λιγότερους την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα που έχει έναν αγώνα λιγότερο.

Η Εβιάν έκανε την έκπληξη και πέρασε νικηφόρα από την έδρα της Λιλ με σκορ 2-1 για τη 29η αγωνιστική του σαμπιονά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: