11 Μαρτίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Μία κωφάλαλη γυναίκα έχει ανέβει στο «Πεντάκυκλο», το γλυπτό ύψους 15 μέτρων που βρίσκεται στην πλατεία Ομονοίας και απειλεί να αυτοκτονήσει. Επιτόπου βρίσκονται δυνάμεις της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και ασθενοφόρα, ενώ έχει τοποθετηθεί ειδικό στρώμα στο έδαφος για την περίπτωση που η γυναίκα πραγματοποιήσει την απειλή της.

Συγκεντρωμένοι έξω από το τμήμα επειγόντων περιστατικών βρίσκονται από τις 8 το πρωί γιατροί και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής. Για την Πέμπτη προγραμματίζουν στάση εργασίας από τις 8 έως τις 11 το πρωί.
  
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έλαβαν μέτρα για τη διάσωση του ενιαίου νομίσματος, αλλά το τίμημα είναι υψηλό, καθώς καταγράφεται αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο στις χώρες του χρεωμένου νότου, αλλά και σε αυτές του δανειστή βορρά. Ειδικότερα, στην Ελλάδα η μεταστροφή είναι ολοκληρωτική: το 2007 το 63% των πολιτών δήλωνε ότι εμπιστεύεται την ΕΕ, ενώ σήμερα το 81% δηλώνει ότι δεν την εμπιστεύεται. Η κρίση εμφάνισε δαίμονες που η Ευρώπη νόμιζε ότι είχε θάψει, παρατηρεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Παράταση για το 2014 πήραν οι απολύσεις στο Δημόσιο μετά την κατάθεση στην τρόικα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενός αναλυτικού σχεδίου για τη διαχείριση του προσωπικού, σύμφωνα με Τα Νέα. Το σχέδιο αναμένεται να βρεθεί ξανά στο επίκεντρο της σύσκεψης που θα έχουν σήμερα, Δευτέρα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στα ύψη παραμένει η ακρίβεια παρά την πτώση του πληθωρισμού σε μηδενικά επίπεδα (0,1%) τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας ρεκόρ 45 ετών. Ωστόσο, ενώ τα εισοδήματα των καταναλωτών έχουν μειωθεί κατά 30% την τελευταία διετία και η ανεργία εκτοξεύτηκε ήδη πάνω από 26%, οι τιμές σε πολλά βασικά αγαθά για το καλάθι της νοικοκυράς εξακολουθούν να είναι ακλόνητες, σε ορισμένες περιπτώσεις, δε, καταγράφονται και αυξήσεις.

Κόσμος

Αποδέχθηκε ο Ενρίκε Καπρίλες την πρόταση της αντιπολίτευσης να τεθεί υποψήφιος για την προεδρία της Βενεζουέλας στις κάλπες που προέκυψαν με το θάνατο του Ούγκο Τσάβες, αντιμετωπίζοντας τον Νικόλας Μαδούρο -εκλεκτό του εκλιπόντος ηγέτη και φαβορί για τις εκλογές της 14ης Απριλίου. Η εκλογική μάχη ξεκίνησε σε υψηλούς τόνους, με τον Καπρίλες, που είχε αντιμετωπίσει τον Τσάβες στις εκλογές του Οκτωβρίου, να κατηγορεί την κυβέρνηση για «πολιτική εκμετάλλευση της σορού του προέδρου» και τον Μαδούρο να τον αποκαλεί «ηττημένο που έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, αυτό ενός φασίστα».

Τη δική τους πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης από το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» πρόκειται να παρουσιάσουν στον ιταλό πρόεδρο οι επικεφαλής των βουλευτών και γερουσιαστών με τον Μπέπε Γκρίλο, με τον ίδιο να κλείνει την πόρτα σε στήριξη στο PD του Μπερσάνι.

Αναζωπύρωση εχθρικών συναισθημάτων εντός της Ευρώπης και απομάκρυνση από το όραμα ευρωπαϊκής ενοποίησης εξαιτίας της κρίσης βλέπει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε σημείο μάλιστα να πιστεύει ότι «μπορεί πλέον και να σφάλλει όποιος θεωρεί πως έχει απομακρυνθεί το ερώτημα ειρήνης και πολέμου στη γηραιά ήπειρο». Η επίθεση ορισμένων γερμανών πολιτικών στην Ελλάδα, οι σβάστικες στην Αθήνα κατά την επίσκεψη Μέρκελ, και η αντιγερμανική ρητορική στην ιταλική προεκλογική περίοδο «έβγαλαν στην επιφάνεια συναισθήματα που θα πίστευε κανείς ότι είχαν εκλείψει», λέει.
  
Νεκρός βρέθηκε στη φυλακή Τίχαρ στο Νέο Δελχί ο οδηγός του λεωφορείου στο οποίο επέβαινε η νεαρή Ινδή, η οποία έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού και στη συνέχεια υπέκυψε στα τραύματά της. Ο Ραμ Σιν βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του. Ήταν ένας από τους πέντε άνδρες που κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν για τον βιασμό και τη δολοφονία της 23χρονης φοιτήτριας.

Στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου - σε μία σουίτα 200 τμ με αίθουσα συνεδριάσεων, κουζίνα και υδρομασάζ - παραμένει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς οι γιατροί (και κυρίως οι δικηγόροι του) επιμένουν ότι ο Καβαλιέρε δεν δύναται να παραστεί τη Δευτέρα στην κρίσιμη δικάσιμο για το σκάνδαλο Ρούμπιγκεϊτ. Ο ασθενής Μπερλουσκόνι καλεί τους υποστηρικτές του να μην διαδηλώσουν έξω από το δικαστικό μέγαρο στο Μιλάνο...

Οικονομία

Δημοσιονομικές αποκλίσεις που σε ετήσια βάση ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ αποκαλύπτουν για το 2013 οι προβολές της τρόικας, και για τον λόγω αυτό έχει ζητηθεί από τα υπουργεία που εμπλέκονται στην εφαρμογή του Μνημονίου να καθαρίσουν προτάσεις δημοσιονομικής εξοικονόμησης. Είναι ενδεικτικό πως τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2013 που θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα θα αποτυπώνουν τη σημαντική υστέρηση στο σκέλος των εσόδων. Μπορεί η συγκράτηση των δαπανών να μην αποκαλύπτει πλήρως το εισπρακτικό πρόβλημα, αλλά αυτό αναμένεται να καταδειχθεί εμφανέστερα στο προσεχές διάστημα.

Μεγάλο βάρος προσθέτουν καθημερινά στις τράπεζες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δυσχεραίνοντας τη κεφαλαιακή θέση των πιστωτικών ιδρυμάτων σε μια περίοδο που οι συστημικές τράπεζες προετοιμάζονται για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Η διόγκωση των επισφαλειών επιβαρύνει την ήδη αρνητική καθαρή θέση των τραπεζών, οι οποίες έχουν θέσει το ζήτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος και την κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί τρόπος διαχείρισής του προβλήματος, το οποίο γεννά πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Την παράταση της επιβολής του Έκτακτου Ειδικού Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και το 2013 ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση, καθώς θεωρεί πως δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για να επιβληθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων από το Σεπτέμβριο 2013.

Αθλητισμός

Νίκη-τίτλου πέτυχε ουσιαστικά η Γιουβέντους με 1-0 στις καθυστερήσεις επί της Κατάνια χάρη σε γκολ που πέτυχε ο Τζακερίνι στο 91'. Η «Γηραία Κυρία» ξέφυγε πλέον με εννέα βαθμούς από τη Νάπολι, η οποία ηττήθηκε με 2-0 από την Κιέβο στη Βερόνα, δείχνοντας ότι παραιτηθεί από οποιαδήποτε προσπάθεια κατάκτησης του scudetto. Η Φιορεντίνα έδειξε τα δόντια της σε ένα από τα κρισιμότερα ματς για την συνέχεια, καθώς πήγε στο Ολίμπικο και με επιβλητική εμφάνιση κέρδισε 2-0 την Λάτσιο.

Λιόν και Μαρσέιγ έμειναν στο 0-0 στο «Ζερλάν» στο ντέρμπι της 28ης αγωνιστικής της Λιγκ 1 και έκαναν το καλύτερο... δώρο στην Παρί, που ξέφυγε στην κορυφή. Η πρωτοπόρος άφησε πίσω της με 4 βαθμούς διαφορά τους «λιονέ» και με 7 τους Μαρσεγέζους.
  
Με δύο γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο (61', 71' πέναλτι), η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε 2-1 τη Θέλτα στο «Μπαλαΐδος» του Βίγκο για την 27η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος και σε συνδυασμό με την ήττα της συμπολίτισσας, Ατλέτικο με 1-0 από την Σοσιεδάδ μέσα στο «Βιθέντε Καλντερόν», η «βασίλισσα» ανέβηκε έπειτα από αρκετό καιρό στην 2η θέση. Η Βαλένθια έχασε έδαφος στη διεκδίκηση της προνομιούχου τέταρτης θέσης, καθώς έχασε στην έδρα της Αθλέτικ Μπιλμπάο με 1-0.



Δεν υπάρχουν σχόλια: