15 Μαρτίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ένα δίκτυο αλληλεγγύης που σκοπό έχει να διευκολύνει την επικοινωνία όλων των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και να κάνει εύκολα προσβάσιμες στον καθένα τις δομές αυτές έχει δημιουργηθεί στο Διαδίκτυο. Η ανοιχτή συλλογικότητα «Αλληλεγγύη για όλους», μέσα από το www.solidarity4all.gr, δεν είναι παρά ένας χάρτης με όλες τις κοινωνικές δομές που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

Νέο σύστημα εκλογών στην Αυτοδιοίκηση προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης ενιαίου ψηφοδελτίου, που «απελευθερώνει την Αυτοδιοίκηση από κομματικές εξαρτήσεις και τοπικές διαπλοκές» και «δίνει βήμα σε αξιόλογες προσωπικότητες». Για την καταδίκη του Β.Παπαγεωργόπουλου λέει ότι «θα μπορούσαν να έχουν προσμετρηθεί σημαντικά και κοινώς παραδεκτά ελαφρυντικά στοιχεία» και πως «στην πολιτική, στη Δικαιοσύνη και στη διοίκηση οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται χωρίς να επηρεάζονται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα».

Με ρύζι, πατάτες και όσπρια σιτίζονται περισσότερο οι Έλληνες, καθώς η κρίση έχει βάλει «μαχαίρι» σε πιο ακριβά είδη διατροφής, όπως είναι το κρέας και τα ψάρια. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, η οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας «Διατροφή και Οικονομική Κρίση», σύμφωνα με τα οποία πάνω από τα μισά νοικοκυριά (55,1%) έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους. Τα τρόφιμα που έχουν περιοριστεί περισσότερο λόγω κόστους είναι το κρέας (63,7%), τα ψάρια (60,5%), τα γλυκά (51,2%) και το αλκοόλ (48,8%).

Διατηρεί την πρώτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ και αυξάνει ελαφρά τη διαφορά του με τη ΝΔ, στη μία ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue. Στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή, με μικρές απώλειες. Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται ξανά της ΝΔ, ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς «ψηφίζεται» ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος στην δημοφιλία, καθώς βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση, πίσω από τον Φώτη Κουβέλη. Την ίδια ώρα, όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει αρνητική γνώμη για το ευρώ και την ΕΕ.

Κανονικά πραγματοποιούνται από το πρωί της Παρασκευής τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και την εξασθένηση των ανέμων. Κλειστό το Ρίο-Αντίρριο.

Κόσμος

Την ιδιαίτερη ανησυχία τους για την σταθερότητα στο Λίβανο ενώπιον του μαινόμενου συριακού εμφυλίου, και ιδιαίτερα των «επανειλημμένων επεισοδίων» στα σύνορα, υπογράμμισαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε μία σπάνια επίδειξη ομοψυχίας σε σχέση με τη Δαμασκό. Ο Λίβανος είχε κοντέψει να παρασυρθεί στη δίνη της συριακής κρίσης μετά το μακελείο της βομβιστικής επίθεσης του Οκτωβρίου στη Βηρυτό, υπόβαθρο της οποίας ήταν η διαμάχη στη Δαμασκό.

Ένα κάποιο πολιτικό περιθώριο για «διασταλτική ερμηνεία» των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας απέσπασαν Ιταλία και Γαλλία στη Σύνοδο Κορυφής, με τα συμπεράσματα των «27» να επισημαίνουν ότι το ήδη υπάρχον πλαίσιο επιτρέπει «παραγωγικές δημόσιες επενδύσεις» μαζί με μείωση των ελλειμμάτων. Η Γερμανία απέφυγε την ανοικτή σύγκρουση με το Παρίσι, επαναλαμβάνοντας πως δεν βλέπει αντίθεση μεταξύ της δημοσιονομικής εξυγίανσης, των δομικών μεταρρυθμίσεων και της ενίσχυσης της ανάπτυξης.

Η προεδρία της Γαλλίας δεν ήταν ποτέ εύκολη, αλλά η πορεία της γαλλικής οικονομίας, οι ακόμη ανεκπλήρωτες ελπίδες των ψηφοφόρων, η διακριτική «δυσφορία» άλλων ευρωπαϊκών ηγεσιών για την πορεία των δημοσιονομικών και οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τη γαλλική αγορά εργασίας έχουν προκαλέσει ισχυρό πονοκέφαλο στον Φρανσουά Ολάντ. Δέκα μήνες μετά τις εκλογές, η δημοτικότητά του έχει πέσει με τον ταχύτερο ρυθμό για νεοεκλεγέντα πρόεδρο, την οποία δεν πρέπει να βοήθησε η εικόνα απομάκρυνσης από τους αστυνομικούς πολιτών που τον «γιούχαραν» σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Ντιζόν.

Βουλή και Γερουσία, τα δύο ισότιμα Σώματα του ιταλικού Κοινοβουλίου που πρέπει να υπερβούν τον κατακερματισμό των δυνάμεων στους γερουσιαστές, συνεδριάζουν την Παρασκευή στη Ρώμη στο ξεκίνημα της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου ενώ ο πολιτικός γρίφος παραμένει άλυτος. Τα δύο Σώματα καλούνται να εκλέξουν τα προεδρεία τους, διαδικασία που - ενδεχομένως - δώσει κάποια σημάδια για τις πιθανότητες που υπάρχουν για σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς νέα προσφυγή στις κάλπες.

Τέσσερις δημοσιογράφοι, νυν και πρώην, του βρετανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Mirror συνελήφθησαν την Πέμπτη το Λονδίνο για παράνομες υποκλοπές τηλεφωνικών μηνυμάτων, στο πλαίσιο ενός μεγάλου σκανδάλου το οποίο ξεκίνησε από τον ανταγωνιστικό όμιλο μέσων ενημέρωσης του Ρούπερτ Μέρντοκ.

Οικονομία

Καθολικές απώλειες από την επένδυση τους σε ομόλογο της ολλανδικής τράπεζας SNS Reaal έχουν υποστεί περίπου 30 Έλληνες επενδυτές οι οποίοι έχασαν σχεδόν 3 εκατ. ευρώ. Ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης της SNS είχε διατεθεί στην Ελλάδα από την βρετανική τράπεζα HSBC σε Έλληνες ιδιώτες επενδυτές, χωρίς ωστόσο – όπως υποστηρίζουν- να ενημερωθούν από την τράπεζα ότι το χρεόγραφο αυτό είναι μειωμένης εξασφάλισης.

Τη διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα προχωρήσει κανονικά αρχής γενομένης με τους διαγωνισμούς για ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ παρέσχε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου κ. Γιάννης Εμίρης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg. Ο κ. Εμίρης τόνισε πως το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει μέχρι τα τέλη Απριλίου να λάβει δεσμευτικές προσφορές για τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΠΑ και την ΔΕΣΦΑ, ιδιωτικοποιήσεις που θα καλύψουν τα 2,3 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα να αντλήσει εφέτος από τις αποκρατικοποιήσεις (σύμφωνα με πληροφορίες για τον ΟΠΑΠ η νέα ημερομηνία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών είναι η 17η Απριλίου και για την ΔΕΠΑ η 29η Απριλίου).

Στη διευκρίνιση ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος της Fairfax Holdings που αφορούσε στη συμμετοχή με 1,5 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας παρέμεινε σε αρχικό στάδιο προχώρησε σήμερα Παρασκευή η Διοίκηση της Εθνικής. Απαντώντας σε νεώτερη ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η Εθνική Τράπεζα διευκρίνισε ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος της Fairfax Holdings αφορούσε τη συμμετοχή της μέχρι του ποσού του 1.5 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. «Η προαναφερθείσα εκδήλωση ενδιαφέροντος παρέμεινε σε αρχικό στάδιο μια που απαιτούσε επί μέρους μεταβολές επί του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών οι οποίες, ούτως ή άλλως, εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων της Εθνικής Τράπεζας», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Αθλητισμός

Η υπερπροσπάθεια που έκανε η Ίντερ για την ανατροπή ξεχώρισε στις ρεβάνς της φάσης των «16» του Europa League, όμως, η Τότεναμ ήταν αυτή που πήρε την πρόκριση, παρά τη νίκη των «νερατζούρι» με 4-1. Μαζί με τους «Πετεινούς», και άλλες δύο βρετανικές, η Τσέλσι και η Νιούκαστλ πέρασαν στους «8» της διοργάνωσης. Οι υπόλοιπες των προημιτελικών είναι Ρουμπίν, Βασιλεία, Φενέρμπαχτσε, Μπενφίκα και Λάτσιο.

Μεγάλο κίνητρο θεωρεί ο Μίτσελ το ότι ο Ολυμπιακός έχει να αντιμετωπίσει πολλές κλειστές άμυνες στα ματς που απομένουν αλλά και το ότι θα πρέπει παράλληλα να προετοιμάζεται για τον έτερο στόχο του, που είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου. Ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων» μίλησε για το επερχόμενο ματς με την Κέρκυρα (17/3) αλλά και για την κλήρωση της προημιτελικής φάσης του Champions League, αποκαλύπτοντας ότι δεν θέλει να βγει σε αυτή τη φάση μια μονομαχία Ρεάλ-Μπαρτσελόνα για να μην... στενοχωρηθούν από τώρα οι Καταλανοί.

Την πεποίθηση ότι το μέλλον του Παναθηναϊκού εξαρτάται από τους ίδιους τους «πράσινους» εξέφρασε ο Φάμπρι. Ο τεχνικός της ομάδας του «τριφυλλιού» τόνισε ότι η ομάδα του θα παλέψει για το «διπλό» απέναντι στον ΠΑΟΚ στο ντέρμπι της Τούμπας και αποκάλυψε ότι δεν επηρεάζεται από την προπονητολογία καθώς έχει επιλέξει να ζει «για το παρόν».






Δεν υπάρχουν σχόλια: