29 Μαρτίου, 2013

Η ΚΥΠΡΟΣ «ΑΝΑΒΕΙ» ΤΟ ΦΙΤΙΛΙ!

Η Κύπρος ανάβει το φιτίλι και στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στον τέταρτο χρόνο του Μνημονίου, με την ύφεση παντοδύναμη και χωρίς ελπίδες να αναταχθεί σύντομα η πραγματική οικονομία. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προχθές έκανε λόγο για διαχειρίσιμες επιπτώσεις από την Κύπρο, τις οποίες, όπως είπε, πιστεύει ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει. Στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο τρέμουν μια «κρίση εμπιστοσύνης» που θα μπορούσε να μεταδοθεί και στις εγχώριες τράπεζες, ως αποτέλεσμα του «κυπριακού ιού» που δημιούργησαν το «κούρεμα» των καταθέσεων και η διάλυση του πιστωτικού συστήματος της Κύπρου που αποφάσισε το Eurogroup.

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα λίγες ημέρες πριν από την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, η οποία έφυγε εσπευσμένα στα μέσα Μαρτίου, παρατείνοντας την αγωνία για τη δόση των 8,8 δισ. ευρώ - δηλαδή τα 2,8 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα από την υπερδόση του περασμένου Δεκεμβρίου (αλλά δεν τα έχει εισπράξει ακόμα) και τα 6 δισ. ευρώ που αφορούν τις δόσεις του πρώτου τριμήνου του 2013. Για τα 2,8 δισ. ευρώ, προαπαιτούμενα είναι η αλλαγή των τιμών των φαρμάκων (που έχει ήδη ξεκινήσει), αλλά και η συμφωνία στο κρίσιμο ζήτημα των νέων οργανογραμμάτων, της αξιολόγησης του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων και του καθορισμού των υποχρεωτικών αποχωρήσεων έως το 2014.

Εάν η κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα για τα θέματα αυτά, τότε το Eurogroup που θα συνεδριάσει στην Ιρλανδία στις 12 Απριλίου ενδεχομένως θα εγκρίνει την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ. Για τα 6 δισ. ευρώ των δόσεων του α΄ τρίμηνου του 2013 η κατάσταση είναι περισσότερο περίπλοκη. Απαιτείται νέα αναθεώρηση του Μνημονίου, αφού προηγουμένως η Αθήνα «πείσει» την τρόικα ότι έχει πετύχει μια σειρά από στόχους στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, των τραπεζών και των φορολογικών εσόδων.

Όπως προαναφέραμε, η τρόικα έφυγε από την Αθήνα στις 14 Μαρτίου χωρίς να ολοκληρώσει την τριμηνιαία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Αιτίες της εμπλοκής ήταν το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, το αίτημα της τριμερούς για την επιβολή του φόρου στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ) και πάλι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το 2013, αλλά και οι διαφαινόμενες αποκλίσεις στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: