12 Μαρτίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Την πρώτη συνάντησή του με τον νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα έχει σήμερα, Τρίτη, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενώ θα συναντηθεί και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στους κατοίκους της Χαλκιδικής για τις Σκουριές θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια. Στην Αλεξανδρούπολη θα βρεθεί σήμερα, Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας, για να εκφράσει τη στήριξή του στους αγώνες των κατοίκων κατά της εξόρυξης χρυσού.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κατά του σχεδίου «Αθηνά» που προβλέπει συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Υπό κατάληψη η ΔΟΥ Αγίου Νικολάου και τα γραφεία της αντιπεριφέρειας Λασιθίου. Στην Αθήνα ανεβαίνουν την Τετάρτη οι δήμαρχοι Ιεράπετρας και Αγίου Νικολάου για συναντήσεις στο υπουργείο Παιδείας. Κινητοποιήσεις προγραμματίζονται για σήμερα, Τρίτη και αύριο, Τετάρτη στο Μεσολόγγι.

Εντολή για ελεγχο στα οικονομικά του δήμου έδωσε αιφνιδιαστικά τη Δευτέρα ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, ζητώντας από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να μπουν ορκωτοί λογιστές και να κάνουν φύλλο και φτερό το ταμείο. Η απόφαση του κ. Κουράκη φαίνεται να σχετίζεται με την πολιτική συγκυρία και τη συκοφάντηση, όπως λέει ο ίδιος, της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και με την πρόθεσή του να κλείσουν εκκρεμότητες πολλών χρόνων.

Τετράωρη παναττική στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν αύριο, Τετάρτη, από τις 8 το πρωί ώς τις 12 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, για να διαμαρτυρηθούν για την κατάργηση του τμήματος Προσχολικής Ηλικίας στα ΤΕΙ Αθήνας. Συγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Κόσμος

Οι προετοιμασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και οι 115 καρδινάλιοι ετοιμάζονται να μπουν την Τρίτη στην Καπέλα Σιστίνα μετά το «extra omnes» («έξω όλοι») για να βγουν μόνο αφού έχουν έναν καρδινάλιο λιγότερο και τον επόμενο Πάπα. Το Κονκλάβιο ξεκινά το απόγευμα με αριθμό πιθανών διαδόχων του Βενέδικτου ΙΣτ' αλλά χωρίς φαβορί και ενώ στις μέχρι τώρα συναντήσεις δεν εξάντλησαν όλοι οι καρδινάλιοι την άποψή τους για την ηγεσία που χρειάζεται η Καθολική Εκκλησία -κάτι που δείχνει πως υπάρχουν ακόμη πολλά να συζητηθούν, και άρα η διαδικασία μπορεί να είναι μακρόσυρτη.

Τη ζωή πέντε Αμερικανών της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν στοίχισε η συντριβή ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν έξω από την Κανταχάρ. Τα αίτια της συντριβής δεν είναι ακόμη εξακριβωμένα, αλλά το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι «οι αρχικές αναφορές δεν δείχνουν εχθρική δραστηριότητα» στην περιοχή την ώρα του περιστατικού.

Με 99,8% ψήφισαν οι κάτοικοι των Φώκλαντ υπέρ της παραμoνής των νησιών στο βρετανικό στέμμα, στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε ακριβώς με στόχο να ενισχύσει τη θέση του Λονδίνου απέναντι στην Αργεντινή που διεκδικεί το νησιωτικό σύμπλεγμα. Από τις 1.517 έγκυρες ψήφους, μόνο τρεις (3) ήταν αρνητικές· το ερώτημα, υπενθυμίζεται, ήταν απλώς «ναι ή όχι» στην βρετανική κυριαρχία και δεν αναφέρονταν εναλλακτικές, οι οποίες προβλέπονταν σε δεύτερη φάση (εάν επικρατούσε το όχι).

Εκατοντάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους στη βορειοδυτική Γαλλία εξαιτίας του χιονιού, ενώ περισσότερα από 68.000 σπίτια στη Βρετάνη και στην Κάτω Νορμανδία (δυτική Γαλλία) έμειναν χωρίς ηλεκτροδρότηση. Σε πορτοκαλί το επίπεδο επιφυλακής σε 26 περιφέρειες στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Δεκάδες Αιγύπτιοι χριστιανοί επιτέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στην πρεσβεία της Λιβύης στο Κάιρο, διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο ενός κόπτη, ο οποίος είχε φυλακιστεί στη Βεγγάζη με την κατηγορία του προσηλυτισμού. Οι διαδηλωτές κατέβασαν τη λιβυκή σημαία και την έκαψαν, ενώ προκάλεσαν και φθορές στο κτίριο της πρεσβείας. Διατυπώνονται καταγγελίες για βασανισμό του κρατουμένου.

Οικονομία

Τον πρόεδρο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ δέχεται σήμερα, Τρίτη, στις 13:00 στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η συνάντηση γίνεται ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ και ενώ είναι δεδομένο το ενδιαφέρον των ρωσικών συμφερόντων. Στη συνάντηση των θα τεθεί και το ζήτημα της τιμής του φυσικού αερίου, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει θέσει θέμα προς τη ρωσική πλευρά για μείωση στο κόστος του τιμολογίου προμήθειας.

Με κάλυψη κενών θέσεων προϊσταμένων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κλείνει, τουλάχιστον προς το παρόν, το ζήτημα των σαρωτικών μετακινήσεων στελεχών σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ τις οποίες φέρεται να προωθεί ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.

Διευκρινήσεις για τον τρόπο φορολόγησης του εισοδήματος που προκύπτει από την ανέγερση μεμονωμένης πολυόροφης οικοδομής επί ιδιόκτητου οικοπέδου παρέσχε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών. Οι οδηγίες αφορούν σε περιπτώσεις φορολογουμένων που δεν εμφάνισαν στην εφορία εισοδήματα από πωλήσεις οικοδομών τις οποίες προηγουμένως είχαν κατασκευάσει.

Αθλητισμός

O Γιάννης Αλαφούζος διέψευσε με δηλώσεις την περίπτωση απομάκρυνσης του τεχνικού του Παναθηναϊκού, αντίθετα εξέφρασε την απόλυτη στήριξη της «πράσινης» ΠΑΕ προς τον Φάμπρι. «Δεν υπάρχει καμία σκέψη για τον Σάκη Τσιώλη. Σας διαβεβαιώνω πως δεν έχει γίνει η παραμικρή επαφή. Είναι ένας σοβαρός προπονητής του οποίου τη δουλειά σεβόμαστε, αλλά δεν υπάρχει κανένα θέμα»

Τέλος στα σενάρια που τον εμφανίζουν να έχει τονίσει σε συμπαίκτες του πως δεν πρόκειται να παραμείνει στον Παναθηναϊκό επειδή του προταθεί μείωση αποδοχών θέλησε να βάλει ο Βίκτορ Βιτόλο. Από την πλευρά της, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός απαντάει σε «ψευδή σενάρια που δεν θα πετύχουν τον στόχο του».

Την παραμονή του στην κατηγορία εξασφάλισε ουσιαστικά ο Πανιώνιος, που επικράτησε με 1-0 του Ατρομήτου, στην αναμέτρηση με την οποία έπεσε η «αυλαία» της 25ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Το «χρυσό» γκολ των «κυανέρυθρων» πέτυχε στο 58' ο Λεωνίδας Καμπάνταης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: