27 Μαρτίου, 2013

ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!


Τρόμο σε ολόκληρη την ευρωζώνη προκαλούν οι χθεσινές δηλώσεις του Ολλανδού πρόεδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ ότι η συμφωνία «κρεμάλα» για τους καταθέτες στην Κύπρο θα είναι το μοντέλο «διάσωσης» των τραπεζών από εδώ και στο εξής! Οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup επιβεβαιώνουν ότι το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο ανοίγει τον δρόμο για αντίστοιχες εφιαλτικές κινήσεις στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο. Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας επιχείρησε λίγο αργότερα να ανασκευάσει τις αρχικές δηλώσεις.

Όπως πολύ παραστατικά είχε εξηγήσει ο Ντάισελμπλουμ, «αυτό που κάναμε στην Κύπρο είναι αυτό που εγώ ονομάζω μείωση ρίσκου. Αν υπάρχει ρίσκο για μια τράπεζα, η πρώτη ερώτηση πρέπει να είναι τι θα κάνετε εσείς της τράπεζας γι’ αυτό. Τι μπορείτε να κάνετε για να την ανακεφαλαιοποιήσετε μόνοι σας; Αν η τράπεζα δεν μπορεί να το κάνει, τότε θα μιλήσουμε με τους μετόχους και τους ομολογιούχους και θα τους ζητήσουμε να συμμετέχουν στην ανακεφαλαιοποίηση. Αν είναι αναγκαίο, και στους μη ασφαλισμένους καταθέτες». Ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθάρισε χτες με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η «εξαΰλωση καταθέσεων», την οποία αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για την περίπτωση Κύπρου, πρόκειται επί της ουσίας να καθιερωθεί στο εξής και για άλλες διασώσεις.

Οι χθεσινές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ έχουν προκαλέσει σοκ στους πολίτες των «καταραμένων» χωρών της ευρωζώνης, όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, καθώς αναρωτιούνται αν έρχεται η σειρά τους για να υποστούν τις... περιποιήσεις των εταίρων. Η Ελλάδα έως σήμερα έχει υποστεί δύο κουρέματα» και, όπως μας πληροφόρησε πρόσφατα ο Γιάννης Στουρνάρας, προετοιμάζεται και για ένα τρίτο, που θα αφορά μειώσεις επιτοκίων σε υφιστάμενα δάνεια. «Κούρεμα», υποτίθεται, γίνεται σε χρέη που η χώρα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει. Στην Κύπρο όμως αντί για «κούρεμα» (μείωση των χρεών) επιλέχθηκε το «κούρεμα» των καταθέσεων για να χρηματοδοτηθούν τα χρέη.

Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει ένα Προϋπολογισμός που εκτελείται με μεγάλες αποκλίσεις στα έσοδα. Το κράτος έχει φτάσει στα όρια της «αρνητικής» λειτουργίας, από την οποία παράγονται τα περίφημα και πολυδιαφημισμένα πρωτογενή πλεονάσματα. Αν συνεχιστεί όμως η ίδια κατάσταση, με την ύφεση να κινείται σε υψηλά επίπεδα, τότε τα ελλείμματα στον Προϋπολογισμό θα αρχίσουν να διογκώνουν το χρέος. Στην περίπτωση αυτή θα ακούσουμε το ΔΝΤ να λέει ότι απαιτείται πρόσθετη χρηματοδότηση και τότε μπορεί να εμφανιστεί ο κ. Ντάισελμπλουμ με το ωραίο σχέδιό του «κουρέματος».


Δεν υπάρχουν σχόλια: