14 Φεβρουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Στα διόδια των Μαλγάρων συγκεντρώνονται στις 12.00 το μεσημέρι φοιτητές μαζί με καθηγητές και διοικητικούς του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για να διαμαρτυρηθούν, με συμβολικό άνοιγμα των διοδίων και με διανομή ενημερωτικού υλικού, για τις αλλαγές που προβλέπει στο ίδρυμα το σχέδιο «Αθηνά». Στις 10:30 θα γίνει προσυγκέντρωση στο ΑΤΕΙΘ. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ομόνοια θα πραγματοποιήσουν στις 6 το απόγευμα φοιτητές από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και τις επόμενες ημέρες.
  • Στους δρόμους παρά τη βροχή έχουν βγει οι συνταξιούχοι αντιδρώντας στις κυβερνητικές πολιτικές. Νωρίτερα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοτζιά και πραγματοποιούν πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους ζητούν συνάντηση με τον υπουργό, Γ.Βρούτση, προκειμένου να του θέσουν τα προβλήματά τους.
  • Στους δρόμους με παραταγμένα τα τρακτέρ εξακολουθεί να βρίσκεται ο κύριος όγκος των αγροτών, ενώ οι αγρότες στον κόμβο της Κουλούρας αποφάσισαν να επιστρέψουν στα χωράφια τους μετά από 20 ημέρες κινητοποιήσεων. Στα «μπλόκα» που έχουν στηθεί σε Λαμία και Λάρισα θα βρεθεί σήμερα, Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα στις 11:30 θα επισκεφθεί τη Λαμία, ενώ στις 13:00 θα βρεθεί στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα.
  • Συμβολική κατάληψη στο ακαδημαϊκό γραφείο του γγ του υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Μέργου πραγματοποιούν από το πρωί της Πέμπτης μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρώντας στις δηλώσεις του για τον κατώτατο μισθό. Όπως καταγγέλλεται από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, οι συγκεντρωμένοι δέχτηκαν επίθεση από τα ΜΑΤ, που προχώρησαν και χρήση χημικών. Παρόντες ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας και Βαγγέλης Διαμαντόπουλος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αστυνομία προχώρησε και σε προσαγωγές.
  • Τέσσερις χρήστες έχουν μπει σε 58 αρχεία της λίστας Λαγκάρντ, τα οποία δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί από τα μέλη της Προκαταρκτικής Επιτροπής. Σύμφωνα με την Έκθεση Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης, τα αρχεία ανοίχτηκαν προς ανάγνωση, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί αποθήκευση. Οι χρήστες φέρουν τις κωδικές ονομασίες Windows User, SO113601, userv και Sofia.
Κόσμος

  • Χωρίς ακόμη να έχει ταυτοποιηθεί με βεβαιότητα η καμένη σορός στο καταφύγιο που είχε «ταμπουρωθεί» ο καταζητούμενος Κρις Ντόνερ, η αστυνομία του Λος Άντζελες θεωρεί ότι ανήκει στον 33χρονο που κυνηγούσε εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα. Η αστυνομία είχε καταδιώξει τον Ντόνερ σε βουνό της περιοχής, εγκλωβίζοντάς τον σε καταφύγιο όπου και ξεκίνησε η ανταλλαγή πυρών. Δακρυγόνο που έριξαν οι αστυνομικοί, σύμφωνα με την αστυνομία, προκάλεσε τη φωτιά στην οποία και φαίνεται ότι κάηκε ο Ντόνερ. Η αστυνομία έχει τερματίσει το ανθρωποκυνηγητό.
  • «Εφόδους» ελεγκτικών κλιμακίων για ένα μήνα στα προϊόντα που περιέχουν επεξεργασμένο βόειο κρέας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προαναγγέλλει η Κομισιόν μετά την απόφαση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στον απόηχο του σκανδάλου με το κρέας αλόγου που βρέθηκε σε γεύματα με κατεψυγμένο μοσχαρίσιο κιμά. Η Κομισιόν πρότεινε ελέγχους γενετικού υλικού στα προϊόντα ενώ το σκάνδαλο, που έχει ήδη αγγίξει 16 χώρες, θεωρείται ότι έχει απλωθεί σε ακόμη περισσότερα μέλη της ΕΕ -κάτι που αναμένεται να φανεί και με τους ελέγχους.
  • Στην πατρίδα της, στο Βόρειο Μεξικό, αναπαύεται 153 χρόνια μετά το θάνατό της η Χούλια Παστράνα, η θεωρούμενη κάποτε σαν «η πιο άσχημη γυναίκα του κόσμου». Έζησε μια τραγική ζωή καθώς υπέφερε από υπερτρίχωση και υπερπλασία ούλων εξαιτίας των οποίων έγινε έκθεμα σε τσίρκα από τον ίδιο το σύζυγό της.
  • Αναγνωρίζοντας την όλο και μεγαλύτερη εξάρτησή του από ηλεκτρονικά συστήματα, ρομποτικούς πολεμιστές και μάχες εξ αποστάσεως, ο αμερικανικός στρατός αποφάσισε να καθιερώσει μετάλλιο για τους κυβερνοστρατιώτες του. Το μετάλλιο θα απονέμεται σε όσους έχουν άμεση αλλά εξ αποστάσεως επίδραση στις επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα μετά τις 11 Σεπτεμβρίου 2001.
  • Σε αναγκαστική προσγείωση προχώρησε ουκρανικό αεροσκάφος στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερα άτομα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ουκρανοί αξιωματούχοι μιλούν για τέσσερις νεκρούς, δύο τραυματίες και δύο άτομα των οποίων η τύχη αγνοείται. Στο αεροσκάφος, που εκτελούσε εσωτερική πτήση από την Οδησσό, επέβαιναν 45 άτομα.
Οικονομία

  • Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο την Πέμπτη, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί προς τα επίπεδα των 1.020 μονάδων και τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων.
  • Nα θέσει τέλος στη «φιλολογία περί πολλαπλασιαστών», δηλαδή στη συζήτηση που διεξάγεται εσχάτως ως προς το αν «κατά λάθος» οδήγησε η τρόικα την Ελλάδα σε υπερβολική ύφεση, επιχείρησε ο επίτροπος Όλι Ρεν, δίνοντας στη δημοσιότητα επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, στην οποία τονίζει: «Η παρατεταμένη αβεβαιότητα και τα προβλήματα εφαρμογής του μνημονίου τα πρώτα χρόνια του προγράμματος είχαν ως αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να μην επωφεληθεί από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να είχε δημιουργήσει η δημοσιονομική προσαρμογή».
  • Η επόμενη κυπριακή κυβέρνηση θα διαχειριστεί το ζήτημα της αξιολόγησης της Κύπρου για το θέμα του ξεπλύματος χρήματος, καθώς η κυβέρνηση Χριστόφια δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν αποδέχεται τις εισηγήσεις του Eurogroup για διορισμό ιδιωτικού οίκου.
Αθλητισμός

  • Την πρώτη νίκη του στην Ισπανία ψάχνει απόψε (20:00, ANT1) ο Ολυμπιακός, ο οποίος αντιμετωπίζει τη Λεβάντε στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων στο πλαίσιο του Europa League. Ο Μίτσελ δεν έχει αποκαλύψει τα πλάνα του για την ενδεκάδα της ομάδας, ωστόσο φαίνεται να καταλήγει στους Φέισα, Μασάντο και Μοδέστο ή Γκρέκο στο κέντρο, Αμπντούν, Φετφατζίδη και Τζιμπούρ στη επίθεση, Χολέμπας, Μανιάτη, Μανωλά και Σιόβα ή Κοντρέρας στην άμυνα, με τον Μέγιερι να φυλάει την εστία της ομάδας.
  • Η φάση των «32» του Europa League ανοίγει την αυλαία της το βράδυ της Πέμπτης (14/2) και βέβαια εκτός από την ελληνική μάχη του Ολυμπιακού στην Ισπανία κόντρα στη Λεβάντε, υπάρχουν πολλοί αγώνες με τεράστιο ενδιαφέρον σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως το Τότεναμ - Λιόν. Η πρώτη σέντρα, φυσικά για να αποφευχθεί το δριμύ ψύχος, θα γίνει στη Ρωσία στις 19:00 με τις αναμετρήσεις Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης - Λίβερπουλ και Ανζί - Ανόβερο, ενώ άλλοι επτά αγώνες ξεκινούν στις 20:00 και άλλοι τόσοι στις 22:05.
  • Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήρθαν 1-1 στο «Μπερναμπέου» στο πρώτο μεταξύ τους ματς για τους «16» του Champions League σε μία αναμέτρηση που κατέγραψε 41 (!) τελικές προσπάθειες και έτσι αναμένεται σπουδαία η παράσταση στο «θέατρο των ονείρων» σε δύο εβδομάδες. Στο άλλο ματς της βραδιάς, η ουκρανική Σαχτάρ Ντόνετσκ προηγήθηκε δύο φορές, αλλά δεν κατάφερε να το «κρατήσει» με τη Ντόρτμουντ να ισοφαρίζει σε 2-2 λίγο πριν από το τέλος.



Δεν υπάρχουν σχόλια: