16 Φεβρουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

  • «Εάν το πρόγραμμα δεν πιάσει τους στόχους του, υπεύθυνη θα είναι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και όχι ο λαός» δηλώνει ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, βάζοντας στο στόχαστρό του τον Γιάννη Στουρνάρα. Ο ίδιος εκφράζει σκεπτικισμό για τη λειτουργία της κυβέρνησης, λέγοντας ότι σε άλλη συχνότητα εκπέμπει ο Σαμαράς και σε άλλη η κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείει να είναι εκ νέου υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων.
  • Επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και δυνάμεις της αστυνομίας έξω από το κτίριο στο οποίο ζούσε άλλοτε η Μαρία Κάλλας, στη διασταύρωση των οδών Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά. Για αρκετή ώρα έμεινε κλειστή η Πατησίων και οι δρόμοι που οδηγούν στα Εξάρχεια. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε πλήρως λίγο πριν από τις 11 το βράδυ. Στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Μία σύλληψη και 49 προσαγωγές από τη γύρω περιοχή.
  • Στην σκιά της οικονομικής κρίσης και του επερχόμενου μνημονίου που κυριάρχησαν στην προεκλογική περίοδο προσέρχονται την Κυριακή οι ψηφοφόροι στην Κύπρο για την εκλογή νέου προέδρου. Τρεις οι βασικοί υποψήφιοι από τους οποίους θα προέλθει το ζευγάρι του δεύτερου γύρου της επόμενης Κυριακής -αν και δεν αποκλείεται η εκλογή από τον πρώτο γύρο. Ο νέος πρόεδρος θα βρεθεί εξαρχής αντιμέτωπος με το καυτό ζήτημα της οικονομίας, χωρίς φυσικά το εθνικό θέμα του Κυπριακού να βγαίνει από το προσκήνιο.
  • Δεκτή έγινε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θήβας η αίτηση αποφυλάκισης της συντρόφου του βαρυποινίτη Αλκέτ Ριζάι, Ασπασίας Μητροπία. Η γυναίκα έχει καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη για την καθοριστική συμβολή της στην απόδραση τον Φεβρουάριο του 2009 του συντρόφου της και του Βασίλη Παλαιοκώστα από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο.
  • Σε αποτίμηση της θητείας του στην προεδρία της Κύπρου προχώρησε με διάγγελμά του την Παρασκευή ο Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ότι «όλα αυτά τα χρόνια αντιμετώπισα τα προβλήματα και τις δυσκολίες με το κεφάλι ψηλά» όπως και ότι θα αποχωρήσει από το ύπατο αξίωμα «με το κεφάλι ψηλά».
 Κόσμος

  • Κάλεσμα στο Κογκρέσο να υπερψηφίσει τις προτάσεις του για αυστηρότερους νόμους στη χρήση όπλων απηύθυνε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας την Παρασκευή το μήνυμά του για τον έλεγχο της οπλοκατοχής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι πέρυσι στο Σικάγο έγιναν 443 δολοφονίες, οι οποίες διαπράχθηκαν με πυροβόλα όπλα. Από τα θύματα, 65 ήταν κάτω των 18 ετών, γεγονός -που όπως είπε- θεωρείται ισοδύναμο με μια τραγωδία, σαν αυτή στο Νιουτάουν, κάθε τέσσερις μήνες.
  • Στην απελευθέρωση ομήρων προχώρησαν οι δύο μεγαλύτερες αριστερές ομάδες ανταρτών της Κολομβίας, οι FARC και ο ELN. Συνολικά αφέθηκαν ελεύθεροι επτά όμηροι, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικοί. Οι τελευταίοι επρόκειτο να απελευθερωθούν την Τετάρτη, ωστόσο, οι FARC αποφάσισαν να τους αφήσουν ελεύθερους το βράδυ της Παρασκευής.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την Παρασκευή σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει ξεσπάσει με την υποκατάσταση του βοδινού κρέατος με κρέας αλόγου, το οποίο προβλέπει μια σειρά από τεστ DNA σε προμαγειρεμένα φαγητά στων οποίων τη συσκευασία αναγράφεται ότι περιέχουν βοδινό. Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο αυτό θα εφαρμοστεί άμεσα για μια αρχική περίοδο ενός μήνα.
  • Μέχρι και 1.000 τραυματισμούς, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, προκάλεσε η έκρηξη μετέωρου που περνούσε πάνω από το Τσελιάμπινσκ στα ρωσικά Ουράλια. Οι περισσότεροι μικροτραυματισμοί οφείλονται σε τζάμια που έσπασαν. Ζημιές καταγράφηκαν σε έξι πόλεις, κατέρρευσε μέρος της οροφής ενός μικρού εργοαστασίου. Δεν διαπιστώνουν σχέση οι επιστήμονες με τον αστεροειδή που πέρασε ξυστά από τη Γη το απόγευμα της Παρασκευής. Φωτορεπορτάζ... Δείτε τα βίντεο...
  • Ο αγαπημένος πολικός αρκούδος Κνουτ, που έγινε διάσημος ανά τον κόσμο χαρίζοντας χαμόγελα, αλλά και μεγάλη θλίψη με τον πρόωρο θάνατό του, «επέστρεψε» στο Βερολίνο ως άγαλμα σε φυσικό μέγεθος που φέρει το αληθινό τρίχωμά του. Το ομοίωμα του Κνουτ εκτίθεται από την Παρασκευή και για ένα μήνα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της γερμανικής πρωτεύουσας.
 Οικονομία

  • Έξοδο για τουλάχιστον 10.000 υπαλλήλους και ψαλίδισμα σε μια σειρά από επιδόματα φέρνουν η ανακεφαλαιοποίηση και οι συγχωνεύσεις των τραπεζών. Εν τω μεταξύ, στις 25 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις ΟΤΟΕ-τραπεζών για τη νέα κλαδική σύμβαση. Στο τραπέζι αναμένεται να μπουν μια σειρά από επιδόματα, την ώρα που οι αποδοχές έχουν ψαλιδιστεί από τις επιχειρησιακές συμβάσεις.
  • Είναι «ιδιαίτερα σημαντικό» να διατηρήσει η Γαλλία για το 2013 το στόχο της μείωσης του ελλείμματός της στο 3% του ΑΕΠ, επιμένει ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θεωρώντας ότι το Παρίσι και το Βερολίνο θα πρέπει να λειτουργούν ως παραδείγματα. Την ίδια στιγμή όμως πληθαίνουν οι φωνές στο Παρίσι ότι αυτό είναι αδύνατο. Μετά τον πρωθυπουργό και ο υπουργός Προϋπολογισμού δηλώνει ότι η «δυσμενής» οικονομική συγκυρία κάνει «εξαιρετικά δύσκολο» το στόχο της μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ.
  • Ελαφρά κάμψη παρουσίασαν την Παρασκευή οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη, παρόμοια ήταν η εικόνα και στην Ευρώπη με μεικτές τάσεις χωρίς σημαντικές αυξομειώσεις.
 Αθλητισμός

  • Η Μίλαν επικράτησε 2-1 της Πάρμα στο Σαν Σίρο για την 25η αγωνιστική της Serie A, χωρίς όμως να πείσει με την εμφάνισή της. Με τον Μάντζουκιτς να σκοράρει κόντρα στην πρώην ομάδα του και τον Ρόμπεν να πετυχαίνει το πρώτο του φετινό γκολ η Μπάγερν επικράτησε 2-0 της Βόλφσμπουργκ εκτός έδρας. Στη Γαλλία, η Λιλ, η οποία επικράτησε με σκορ 2-0 της Ρεν. Αρκετά... πιάτα περιλαμβάνει το «μενού» του Σαββατοκύριακου στην Αγγλία, καθώς διεξάγονται ματς κυπέλλου, αλλά και πρωταθλήματος.
  • Ο Ολυμπιακός έστειλε στην UEFA επιστολή, με την οποία εκφράζει τη διαμαρτυρία του για τα σφυρίγματα του Γερμανού διαιτητή, Μάνουελ Γκρέφε στο ματς της Πέμπτης με τη Λεβάντε για το Europa League.
  • Πολύ σπουδαία νίκη πέτυχε ο Πανσερραϊκός με 1-0 επί της Λάρισας στο "AEL FC ARENA". Ο παλιός παίκτης της ΑΕΛ, Φελίπε Ντα Κόστα, σημείωσε στο 44' το μοναδικό γκολ, χάρη στο οποίο η ομάδα των Σερρών προσπέρασε τη σημερινή της αντίπαλο στη βαθμολογία του πρωταθλήματος Β' Εθνικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: