07 Φεβρουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εξετάσουν να δώσουν περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα να εφαρμόσει το οικονομικό πρόγραμμα, εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα πάψουν να ισχύουν, στο σύνολό τους, οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας. Ο υποψήφιος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Πέερ Στάινμπρουκ εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο αυτό κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με έλληνες δημοσιογράφους στο πλαίσιο της ολιγόωρης επίσκεψής του στην Αθήνα. Ο ίδιος απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο «κουρέματος» των δανείων του επίσημου τομέα.
  • Τραγικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό παρατηρείται ακόμη και στο μέσον της χρονιάς σε πολλά σχολεία της χώρας. Αυτή τη στιγμή καταγράφονται περίπου 1.600 κενά σε Γυμνάσια-Λύκεια, 1.500 στα Δημοτικά, εκ των οποίων τα 1.000 σε δασκάλους-νηπιαγωγούς και τα 500 σε ειδικότητες (γυμναστές, ξένων γλωσσών) και 1.300 στην Ειδική Αγωγή. Υπάρχουν, μάλιστα, μαθητές στη Λήμνο και στις Κυκλάδες που δεν έχουν ακόμη διδαχθεί μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά.
  • Με προβληματισμό και επιφύλαξη υποδέχτηκαν οι αγρότες το πακέτο των κυβερνητικών προτάσεων για την επίλυση των αιτημάτων τους. Όπως είπαν οι εκπρόσωποι των αγροτών το πακέτο αυτό «είναι ανεπαρκές» και εντός της ημέρας προγραμματίζουν γενικές συνελεύσεις στα σημεία συγκέντρωσης. Προαναγγέλλουν, παράλληλα, συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων. Νέα γενική συνέλευση των αγροτών την Παρασκευή. Τα περιθώρια παροχών της κυβέρνησης έχουν εξαντληθεί, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ.Τσαυτάρης
  • Στο μισό έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ που δημοσιοποιείται σήμερα, Πέμπτη. Όπως δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Πέμπτης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, το 79% έχει περιορίσει τα βασικά είδη διατροφής. Σύμφωνα με την έρευνα, το 50% παραδέχεται ότι θα αγόραζε προϊόντα χωρίς απόδειξη, προκειμένου να ωφεληθεί, ενώ το υπόλοιπο 50% φαίνεται ότι το σκέφτεται.
  • Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το σχέδιο «Αθηνά», που έχει πλέον μπει στο μικροσκόπιο της πανεπιστημιακής κοινότητας και των πολιτικών κομμάτων. Αντιρρήσεις εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας πρέπει να γίνει με ακαδημαϊκά και όχι με πολιτικά κριτήρια. Η κατάργηση τριών τμημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και η μεταφορά 8 τμημάτων του από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες και άλλων δύο στη Φλώρινα έβγαλε στους δρόμους φοιτητές και καθηγητές. Κινητοποιήσεις και στην Πάτρα από φοιτητές των ΤΕΙ.
 Κόσμος

  • Στο τραπέζι του διαλόγου, με απώτερο στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, υποστηρίζει ο επικεφαλής της Χαμάς Χαλέντ Μεσαάλ πως βρίσκεται η ομάδα με την Φατάχ, τον δεύτερο «πόλο» του ενδοπαλαιστινιακού ρήγματος.
  • Η ιστορία έχει δείξει ότι χρειάζεται, τουλάχιστον, μία Σύνοδος Κορυφής «ναυάγιο» για τον προϋπολογισμό των «27» πριν οι ηγέτες συμφωνήσουν για τα κοινοτικά ταμεία: Από αυτή την άποψη, έχει ήδη εκπληρωθεί μία προϋπόθεση επιτυχίας για τη Σύνοδο που ξεκινά την Πέμπτη, συνέχεια της άκαρπης συνάντησης του περασμένου Νοεμβρίου. Κάθε χώρα από τα στρατόπεδα των «πληρωτών» και των «αποδεκτών» ζητά διάθεση συμβιβασμού από τους υπόλοιπους με αφετηρία συζήτησης την πρόταση Ρομπάι για προϋπολογισμό σχεδόν 1 τρισ. ευρώ, και το μόνο στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι η δυσκολία των διαπραγματεύσεων.
  • Το χαμηλό τσουνάμι που προκάλεσε ο ισχυρότατος σεισμός των 8 βαθμών στα νησιά Σολομώντα χτύπησε πολύ γρήγορα τα νησιά που βρίσκονταν πιο κοντά στο επίκεντρο, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον έξι άτομα -ανάμεσά τους ένα παιδί- που δεν πρόλαβαν να διαφύγουν, την στιγμή που αριθμός κατοίκων συνεχίζουν να αγνοούνται. Δεκάδες σπίτια σε τουλάχιστον πέντε παράκτιους οικισμούς έχουν υποστεί ζημιές, ενώ η αποτίμηση της κατάστασης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
  • Το σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα οδηγήσει την Τυνησία «το συντομότερο δυνατόν» σε εκλογές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας ενώπιον του κύματος οργής στους δρόμους της χώρας μετά τη δολοφονία στελέχους της κοσμικής αντιπολίτευσης. Η απόφαση για διάλυση της κυβέρνησης, οριστικό τέλος ουσιαστικά στις (βαλτωμένες) διαβουλεύσεις για διεύρυνση του κυβερνητικού σχηματισμού, είναι ξεκάθαρη παραχώρηση στην αντιπολίτευση -δείχνοντας πως η πορεία προς τη σταθερότητα μετά την «Αραβική Άνοιξη» είναι μακρά και δύσκολη ακόμη και για την «ελπιδοφόρο» Τυνησία.
  • Σχεδόν τρεις μήνες μετά το ναυάγιο της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής και αφού ακολούθησαν στο παρασκήνιο νέες διαπραγματεύσεις και προσπάθειες για συμβιβασμό, οι 27 ηγέτες της ΕΕ επιστρέφουν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή για να αποφασίσουν σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ένωσης, ο οποίος, όπως φαίνεται, θα είναι δραστικά μειωμένος, παρά τις εκκλήσεις του Ευρωκοινοβουλίου να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
 Οικονομία

  • Αρνητικά είναι για την Ελλάδα τα συμπεράσματα τουριστικής μελέτης που εκπόνησε το γερμανικό ίδρυμα «Stiftung für Zukunftsfragen» και τα οποία παρουσιάσθηκαν χθες στο Αμβούργο. Αν και φέτος καταγράφεται υψηλή διάθεση των Γερμανών για ταξίδια, η Ελλάδα δεν θα είναι στους προορισμούς που θα επιλέξουν. Όπως επεσήμανε στην Deutsche Welle ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ινστιτούτου, καθηγητής Ούλριχ Ράινχαρντ, μόνο το 0,8% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι σκοπεύει φέτος να κάνεις διακοπές στην Ελλάδα.
  • Στην αποσαφήνιση ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για διαφοροποίηση των όρων ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών προχώρησε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg. Ερωτηθείς ειδικά για το εάν θα υπάρξει μια «κακή» τράπεζα στην οποία θα περιέλθουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών αποσαφήνισε πως η δημιουργία μιας «bad bank» δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.
  • Την εκτίμηση ότι η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο θα ληφθεί πιθανότατα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου εξέφρασε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με όσα είπε, στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί το θέμα της Κύπρου, αλλά δεν πρέπει να αναμένονται ουσιαστικές αποφάσεις, δεδομένων των προεδρικών εκλογών της 17ης Φεβρουαρίου.
 Αθλητισμός

  • Την πρόθεση της ΕΠΟ να καταθέσει πρόταση ανανέωσης συμβολαίου στον Φερνάντο Σάντος μέχρι το 2016 αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Σαρρής, μετά το τέλος του φιλικού Ελλάδα - Ελβετία (0-0) με δηλώσεις που έκανε στην τηλεόραση. Σάντος: «Τουλάχιστον… ξαναβρεθήκαμε»! Χίτσφελντ: «Λογικό αποτέλεσμα το 0-0».Φύσσας: «Σημαντικό να μείνει ο Σάντος».
  • Ιστορία «έγραψε» η Μπουρκίνα Φάσο, καθώς κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία της θα δώσει το «παρών» στον τελικό (10/2) του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, όπου θα αντιμετωπίσει τη Νιγηρία. Στον ημιτελικό επικράτησε στην διαδικασία των πέναλτι της Γκάνας 3-2, με τον κανονικό αγώνα και την παράταση να έχουν τελειώσει με σκορ 1-1. 'Ετσι, στον τελικό θα βρει απέναντί της τη Νιγηρία που έφτασε εύκολα στη νίκη με 4-1 επί του Μάλι και πέρασε ξανά σε τελικό, έπειτα από 13 χρόνια.
  • Με τον Πέδρο να σκοράρει δύο φορές, η Ισπανία επικράτησε 3-1 της Ουρουγουάης σε μία από τις πιο σπουδαίες φιλικές αναμετρήσεις της βραδιάς που έγινε στη Ντόχα του Κατάρ. Η Αγγλία γιόρτασε τα 150 χρόνια από την ίδρυση της ομοσπονδίας και τις 100 συμμετοχές του Άσλεϊ Κόουλ με νίκη 2-1 επί της Βραζιλίας στο «Γουέμπλεϊ». Την ίδια ώρα η Αργεντινή έκανε μεγάλη εμφάνιση επί της Σουηδίας στην Στοκχόλμη όπου επικράτησε 3-2. Δίπλα - δίπλα παρακολούθησαν το φιλικό Γαλλία - Γερμανία (1-2) στο «Σταντ ντε Φρανς» του Παρισιού η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: