18 Φεβρουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα
  • Στα υψηλά επίπεδα της ανεργίας στους νέους αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. «Έχει τραυματιστεί η κοινωνική συνοχή, όταν η ανεργία στους νέους φτάνει το 60%» είπε. Τόνισε, ωστόσο, ότι «η κυβέρνηση αγωνίζεται νυχθημερόν για να σηκώσει ξανά ψηλά την Ελλάδα, για να έρθει η οικονομική ανάκαμψη, για να δώσουμε ευκαιρίες στα νέα παιδιά».
  • Ένας 54χρονος συνελήφθη για την εμπρηστική επίθεση στην εταιρία εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής. Ο άνδρας, κάτοικος της περιοχής των μεταλλείων, προσήχθη το βράδυ της Κυριακής μαζί με δύο ακόμη άτομα στο Τμήμα Ασφαλείας Πολυγύρου. Στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, για να ενημερωθεί για τις έρευνες.
  • Στις επαφές τους με εκπροσώπους της κυβέρνησης και των κομμάτων στην Αθήνα τη Δευτέρα στρέφουν την προσοχή τους οι αγρότες από την Θεσσαλία και όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την περιοχή του αεροδρομίου, ωστόσο την ίδια ώρα δυναμικό παρόν δίνουν οι αγρότες της Πελοποννήσου, ενώ κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες από τα Χανιά.
  • Σημαντική αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ της Δευτέρας με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας και χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας.
  • Τη ναυπήγηση ενός πλοίου-νοσοκομείου που θα παρέχει υπηρεσίες υγείας στα νησιά του Αιγαίου ετοιμάζει η Τουρκία, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης. Όπως τονίζει, η μέριμνα για τους κατοίκους σε Αρκιούς, Αγαθονήσι, Καστελόριζο, Νίσυρο, Κάσο, Τήλο και Χάλκη είναι ανύπαρκτη από την πλευρά της κυβέρνησης. «Για άλλη μία φορά δίνουμε στους γείτονές μας τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τη διαχρονική αδράνεια του ελληνικού κράτους» αναφέρει.
Κόσμος
  • Όντως από μετέωρο προέρχονται τα περίπου 50 μικρά θραύσματα που βρέθηκαν στο ρωσικό Τσερμπάκουλ και στη γύρω περιοχή στα Ουράλια, σύμφωνα με τους επιστήμονες που ερευνούν το περιστατικό μετά τα «εκρηκτικά» γεγονότα της Παρασκευής. Το πετρώδες μετέωρο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ήταν συνηθισμένος χονδρίτης αποτελούμενο κατά περίπου 10% από σίδηρο. Ωστόσο, το μεγαλύτερο κομμάτι του «ενόχου» παραμένει άφαντο.
  • Στις κάλπες προσέρχονται οι αρμένιοι ψηφοφόροι, καλούμενοι να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας μεταξύ του νυν ηγέτη Σέργκε Σαρκισιάν και άλλων έξι υποψηφίων. Οι κατηγορίες για διαφθορά αλλά και οι αντιδράσεις για εξαγορά ψήφων δεν φαίνεται πάντως να απειλούν την επανεκλογή του Σαρκισιάν, ο οποίος εμφανιζόταν στις δημοσκοπήσεις κοντά στο 68% από τον πρώτο γύρο.
  • Τουλάχιστον δύο έκρηξεις που ακολούθησαν σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκαν σε κτίριο κρατικής υπηρεσίας στην Πεσαβάρ του Πακιστάν, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το Reuters. Στο γραφείο του Μουταχιρζέμπ Καν, στόχο της έκρηξης, γινόταν την ώρα της επίθεσης συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων και φυλάρχων της περιοχής. To περιστατικό έρχεται σε λιγότερο από δύο ημέρες μετά την πολύνεκρη τραγωδία στην Κούετα.
  • Ελλείψει πληροφοριών γύρω από τον τραγικό θάνατο της Ρέβα Στέενκαμπ από το χέρι του Όσκαρ Πιστόριους, οι φήμες, οι εικασίες και τα σενάρια στον τύπο της Νότιας Αφρικής για τον (σύντομα, πρώην) εθνικό ήρωα οργιάζουν. Έχοντας πια εγκαταλείψει την υπόθεση περί «κατά λάθος» δολοφονίας, οι εφημερίδες υποστηρίζουν τώρα ότι είχε προηγηθεί έντονος καβγάς και αυτό που όπλισε τον 26χρονο ήταν η ζήλια -αλλά το πώς έφτασαν αυτές οι πληροφορίες στα χέρια τους είναι τόσο θολό όσο και η ίδια η υπόθεση. Παράλληλα, ο ίδιος ο αθλητής ακύρωσε τη συμμετοχή σε όσους αγώνες θα έπαιρνε μέρος.
  • Τη μεγαλύτερη «πράσινη» διαδήλωση στην ιστορία των ΗΠΑ πραγματοποίησαν χιλιάδες στην Ουάσινγκτον, με κύριο αίτημα την απόρριψη του σχεδίου για τον πετρελαϊκό αγωγό Keystone XL. Ζητώντας, γενικά, από τον Μπαράκ Ομπάμα να τιμήσει τις εξαγγελίες του για πολιτικές προς μείωση των ρύπων, οι διαδηλωτές επικεντρώθηκαν -ειδικά- στην ακύρωση του σχεδίου για επέκταση του αγωγού που μεταφέρει πετρέλαιο από τον Καναδά στα διυλιστήρια του Τέξας.
Οικονομία
  • Αμετάβλητη στο «ΑΑ-» διατήρησε την αξιολόγηση της Ιαπωνίας ο οίκος Standard & Poor’s, οδηγώντας σε άνοδο το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο οίκος αξιολόγησης διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγησης της Ιαπωνία στο «ΑΑ-» με αρνητικές προοπτικές (outlook) και στη σχετική ανακοίνωση τοποθετείται θετικά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του Σίντζο Άμπε για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού.
  • Ερμηνευτική εγκύκλιο που θα αφορά στον τρόπο διαχείρισης των εμβασμάτων εξωτερικού αναμένεται να εκδώσει ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης. Η εγκύκλιος θα προβλέπει ότι η νέα καταληκτική ημερομηνία για την ηλεκτρονική υποβολή συμπληρωματικών ή τροποποιητικών δηλώσεων για όσους φορολογούμενους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό (2009-2011) και δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα τους εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου.
Αθλητισμός
  • Και όμως, η Παρί Σεν Ζερμέν των εκατομμυρίων ευρώ χάνει ακόμα και από πολύ μικρότερους και φτωχότερους συλλόγους! Τι και αν πρόσφατα επανέφερε τον Ντέιβιντ Μπέκαμ στην Ευρώπη, τι και αν έχεις στις τάξεις της Ιμπραΐμοβιτς, Λαβέτσι κλπ., η ΠΣΖ γνώρισε την ήττα με 3-2 από τη Σοσό στο «Μπονάλ»! Με δύο τέρματα του Γκρενιέ η Λιόν πέρασε με το εντυπωσιακό 4-0 από την έδρα της Μπορντό και επέστρεψε στην δεύτερη θέση του γαλλικού πρωταθλήματος, μειώνοντας στου 3 τη διαφορά από την κορυφή, μετά και την 25η αγωνιστική.
  • Με κεντρικό πρόσωπο τον Σέρχιο Ράμος, η Ρεάλ Μαδρίτης επιβλήθηκε 2-0 κόντρα στη Ράγιο Βαγιεκάνο. Και γιατί ο αμυντικός της βασίλισσας ήταν πρωταγωνιστής; Γιατί πρόλαβε να σκοράρει και -κυρίως- να αντικρίσει δύο κίτρινες κάρτες μέσα σε ένα λεπτό και φυσικά να αποβληθεί! Στο μεταξύ, η αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Europa League, Λεβάντε, απέσπασε ισοπαλία 1-1 από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ στο «Ανοέτα», σε αναμέτρηση για την 24η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος.
  • Μόνο ντέρμπι δεν ήταν η αναμέτρηση της Ίντερ με τη Φιορεντίνα καθώς οι «βιόλα» διέλυσαν την αντίπαλό τους με 4-1 στο «Αρτέμιο Φράνκι» και μείωσαν τη διαφορά στους δύο βαθμούς από τις θέσεις που οδηγούν στο επόμενο Champions League. Η Νάπολι «χαράμισε» το δώρο της Ρόμα - η οποία νίκησε τη Γιουβέντους με 1-0 - καθώς έμεινε στο εντός έδρας 0-0 με τη Σαμπντόρια και δεν κατάφερε να μειώσει τη διαφορά της από την πρωτοπόρο «μεγάλη κυρία» περισσότερο από τέσσερις βαθμούς. Ήττα για την Μπολόνια των Κονέ και Χριστοδουλόπουλου με 1-0 από την Κατάνια. Ο Κονέ αγωνίσθηκε για 45', ενώ ο Λάζαρος έμεινε στον πάγκο.





Δεν υπάρχουν σχόλια: