10 Φεβρουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Κρίσιμη για τις επόμενες κινήσεις των αγροτών θεωρείται η πανελλαδική συνδιάσκεψη που θα γίνει το μεσημέρι της Κυριακής στη Νίκαια. Οι αγρότες έχουν χαρακτηρίσει «ψίχουλα» τις κυβερνητικές προτάσεις και δηλώνουν έτοιμοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Σε Δράμα και Καβάλα αποφασίστηκαν μπλόκα έως τη Δευτέρα. Ο αναπληρωτής υπουργός Μ.Χαροκόπουλος κάλεσε τους αγρότες να αποσύρουν τα τρακτέρ, αναγνωρίζοντας ότι «έχουν τα δίκια τους».
  • Ποδηλατοδρομία με αφετηρία το Ζάππειο Μέγαρο, διοργανώνει την Κυριακή η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της εκστρατείας με σκοπό την αγωγή και πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη. Λόγω της ποδηλατοδρομίας, θα υπάρξουν προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας από τις 11:00 το πρωί έως τις 13:30 σε δρόμους της Αθήνας.
  • Αποφασισμένη να προχωρήσει έως τα τέλη του 2013 στην αλλαγή του νόμου για τις απεργίες εμφανίζεται η κυβέρνηση, αφού προηγηθεί ολιγόμηνος διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, η απόφαση για απεργία θα λαμβάνεται με πλειοψηφία του συνόλου των εργαζομένων και όχι της συνέλευσης, ενώ επιστρέφει και το «λοκ άουτ».
  • Παύθηκε από τα καθήκοντα της, με εντολή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου, η διευθύντρια του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης. Την περασμένη Τετάρτη η διευθύντρια είχε επιτρέψει σε μέλη της Χρυσης Αυγης να μπουν στο νοσοκομείο για να ελέγξουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα αλλοδαπών νοσοκόμων.
  • Η Αίγινα θα γίνει το δεύτερο νησί της χώρας (μετά τη Σαλαμίνα) που θα συνδεθεί με ηπειρωτικό δίκτυο ύδρευσης. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα μπει οριστικό τέλος σε ένα πρόβλημα που βασανίζει το νησί εδώ και δεκαετίες. Μάλιστα, για πρώτη φορά θα ποντιστεί στην Ελλάδα υποθαλάσσιος αγωγός ύδρευσης μήκους περίπου 14χλμ.
 Κόσμος

  • Η πρωτοφανής σφοδρότητας χιονοθύελλα «Νέμο» βύθισε πολύ γρήγορα στο χιόνι το μεγαλύτερο μέρος των βορειοανατολικών ΗΠΑ, πλήττοντας έντονα και τη Νέα Υόρκη. Χωρίς ρεύμα έμειναν περίπου 700.000 σπίτια, οι συγκοινωνίες πάγωσαν και τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυστυχήματα που σχετίζονται με την κακοκαιρία. 
  • «Επίσημη πρώτη» την Κυριακή για το ριάλιτι στην αμερικανική τηλεόραση με πρωταγωνίστριες τις τρεις εγγονές του πρώην προέδρου της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα. Το ριάλιτι έχει τίτλο «Being Mandela» και θα προβάλλεται από το κανάλι Cozi TV του δικτύου NBC. Στο πρώτο επεισόδιο η κάμερα θα ακολουθήσει τις τρεις γυναίκες στην πρώτη τους επίσκεψη στη φυλακή στο νησί Ρομπέν, όπου ο παππούς τους ήταν κρατούμενος επί 18 χρόνια.
  • Περίπου 20.000, κατά την αστυνομία -και αρκετά περισσότεροι κατά τους διοργανωτές- απάντησαν στο κάλεσμα για διαδήλωση στο Δουβλίνο κατά της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει η ιρλανδική κυβέρνηση. Οι διαδηλώσεις, με ανάλογες πορείες και σε άλλες μικρότερες πόλεις, έγιναν παρά την πρόσφατη συμφωνία της Ιρλανδίας με την ΕΚΤ για ελάφρυνση του βάρους του ιρλανδικού χρέους με τη ρευστοποίηση της διασωθείσας Anlgo Irish Bank.
  • Αποκλείεται για ένα μήνα, με απόφαση δικαστηρίου στο Κάιρο, η πρόσβαση στο YouTube εξαιτίας του διαβόητου 14λεπτου Innocence of Muslims, που θεωρήθηκε προσβλητικό για τον Μωάμεθ. H ιστοσελίδα οδηγήθηκε στο εδώλιο με την κατηγορία της «απειλής στην κοινωνική ειρήνη», εκτός από την (προφανή) «προσβολή θρησκευτικών απεσταλμένων και προφητών».
  • Το φορολογικό του ιστορικό, από το 2003 και έπειτα, δημοσιοποίησε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι υπό το βάρος του σκανδάλου Μπάρθενας, που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τα ταμεία του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP). Το χρονικό εύρος των στοιχείων δεν δείχνει, όπως αναμενόταν, τίποτε για την περίοδο που ο Ραχόι εμφανίζεται στα φερόμενα ως «κρυφά βιβλία» του Μπάρθενας -με τον πρωθυπουργό να επιμένει σε όλους τους τόνους πως ούτε έχει δώσει ούτε έχει πάρει μαύρο χρήμα.
 Οικονομία

  • Την απάντηση του ΔΝΤ όσον αφορά τη συζήτηση για το λανθασμένο πολλαπλασιαστή δίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος, Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος είχε ανοίξει το όλο θέμα. Σημειώνει ότι το πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν οι έχοντες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
  • Ραβασάκια για ληξιπρόθεσμα χρέη, συλλήψεις με Αυτόφωρο, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και στοχευμένους ελέγχους σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν άμεσα, επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος, να κλείσει η «τρύπα» που άνοιξε ήδη από τον Ιανουάριο στα δημόσια έσοδα.
  • Με στόχο την «βελτιστοποίηση» των δημοσιονομικών της, η Βενεζουέλα αποφάσισε, όπως εδώ και καιρό αναμενόταν, να προχωρήσει σε γενναία υποτίμηση του νομίσματός της, του μπολίβαρ, έναντι του δολαρίου. Η υποτίμηση, την οποία ενέκρινε ο Τσάβες ενώ ακόμη νοσηλεύεται στην Αβάνα, οδηγεί το δολάριο στο 6,30 μπολίβαρ (από το 4,30). Αυτό θα ενισχύσει ουσιαστικά τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου, το οποίο αποτιμάται σε δολάρια, αλλά θα πιέσει τον πληρωθισμό ακριβαίνοντας τα εισαγόμενα προϊόντα.
 Αθλητισμός

  • Λίγες ημέρες πριν την πρώτη αναμέτρησή της με τον Ολυμπιακό (14/2, 20:00) για το Europa League, η Λεβάντε γνώρισε εντός έδρας ήττα 2-1 από την Μάλαγα. Ντεμπούτο με την Λεβάντε έκανε ο Λουκάς Βύντρα. Με γκολ του Νέλσον Βαλντές στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων, η Βαλένθια νίκησε 1-0 εκτός έδρας τη Θέλτα για την 23η αγωνιστική της Primera Division στην Ισπανία. Μαγιόρκα και Οσασούνα ήρθαν ισόπαλες 1-1 στο «Ιμπεροστάρ». Πάρτι έκανε η Ρεάλ Μαδρίτης, νικώντας 4-1 τη Σεβίλη με χατ-τρικ του Κριστιάνο Ρονάλντο.
  • Με γκολ των Μίρκο Βούτσινιτς και Αλεσάντρο Μάτρι η Γιουβέντους νίκησε με 2-0 την Φιορεντίνα στο Τορίνο. Λίγες ώρες αργότερα, Λάτσιο και Νάπολι έμειναν στο 1-1 και έτσι ξέφυγε +5 βαθμούς από τους «παρτενοπέι» και +11 από τους Ρωμαίους.
  • Από εξονυχιστικές εξετάσεις περνάει ο Παναθηναϊκός τον Λουτσιάνο Φιγκερόα, ο οποίος ως γνωστόν προέρχεται από σοβαρό τραυματισμό στον αστράγαλο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: