03 Φεβρουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Συγκέντρωση και πορεία για την επέτειο των Ιμίων πραγματοποίησαν το Σάββατο η Επιτροπή Εθνικής Μνήμης και τη Χρυσή Αυγή. Η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας έκλεισε γύρω στις 7, όταν ξεκίνησε η συγκέντρωση μπροστά στο μνημείο των Ιμίων, στη διασταύρωση των οδών Β.Σοφίας και Ρηγίλλης, όπου μίλησε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος. Ακολούθησε πορεία μέχρι τα γραφεία του κόμματος στη Μεσογείων.
  • Κλείσιμο της Εγνατίας Οδού, στο τμήμα Σερρών- Καβάλας, στο ύψος των Νέων Κερδυλλίων, προγραμματίζουν την Κυριακή οι Σερραίοι αγρότες, από τις 12.00 μέχρι και 01.00 μετά το μεσημέρι. Οι αγρότες θα κλείσουν τον δρόμο πεζοί, χωρίς τα αγροτικά τους μηχανήματα, τα οποία θα μείνουν παρατεταγμένα παραπλεύρως της Εγνατίας Οδού. Στο μεταξύ, παραταγμένα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών.
  • Πλήθος κόσμου, μέλη σωματείων, φορέων του Περιστερίου και ενώσεων μεταναστών, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο πάρκο Τζων Κένεντι και πορεία στους δρόμους της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για ρατσιστική επίθεση το βράδυ της Παρασκευής 25 Γενάρη σε σπίτι μεταναστών από το Πακιστάν στο Περιστέρι.
  • Προθεσμία μέχρι την Τετάρτη για την απολογία τους ζήτησαν και πήραν από την εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης τα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό. Ανάμεσά τους και δύο καταζητούμενοι για συμμετοχή στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».
 Κόσμος

  • Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το Σάββατο ο Μαριάνοι Ραχόι, προκειμένου να ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο ότι, ούτε ο ίδιος ούτε το Λαϊκό Κόμμα έχουν καμία σχέση με τα όσα αποκάλυψε η εφημερίδα El Pais περί «χρηματοδοτήσεων» από επιχειρηματίες. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί: «αυτή η υπόθεση δεν θα αποσπάσει την προσοχή μας από το να διαχειριστούμε την κρίση» είπε.
  • Με λαμπρότητα και υπερηφάνεια η Ρωσία γιόρτασε σήμερα τα 70 χρόνια από τη νίκη των σοβιετικών στρατευμάτων στη μάχη του Στάλινγκραντ, την πρώτη ήττα της Γερμανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που τιμάται ακόμη και σήμερα από τους Ρώσους ως το γεγονός που έσωσε την Ευρώπη από το ναζισμό.
  • Επίσημα έδωσε ο ισραηλινός πρόερδος Σιμόν Πέρες την εντολή στον Μπεντζαμίν Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση, μετά την πρωτιά -αλλά σε απόσταση από την αυτοδυναμία- του κόμματός του στις εκλογές. Ο Νετανιάχου έχει, αρχικά, 28 ημέρες διορία να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα για την πλειοψηφία στη νέα Κνεσέτ.
  • Ο Χάρι Τρούμαν είχε πει κάποτε ότι αν ένας πολιτικός θέλει να έχει κάποιον φίλο στην Ουάσινγκτον, τότε θα πρέπει να πάρει σκύλο. Ο Τζορτζ Ο. Μπους το έκανε: υιοθέτησε ένα σκοτσέζικο τεριέ, τον Μπάρνεϊ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή.
 Οικονομία

  • Στην απειλή τους να μπλοκάρουν το πακέτο διάσωσης για την Κύπρο στη γερμανική Βουλή επιμένουν οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες, με τον υποψήφιο του κόμματος για την καγκελαρία να θέτει όρους στην κυβέρνηση Μέρκελ για την στήριξη του SPD. Oι προϋποθέσεις που θέτει η αντιπολίτευση είναι η αναδιάρθρωση του «εντελώς υπερφουσκωμένου» κυπριακού τραπεζικού τομέα, μέτρα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της φοροδιαφυγής αλλά και η υιοθέτηση του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών από τη Λευκωσία.
  • «Ακολουθώ την πολιτική που έχει συμφωνήσει η χώρα με τις υπογραφές του κ. Σαμαρά , του κ. Προβόπουλου και τη συναίνεση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση» δηλώνει σε συνέντευξή του o υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε για την οικονομική πολιτική και κυρίως για το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων. Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να δημοσιοποιήσει τι του είπαν ο βόλφκανφκ Σόιμπλε και οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά τις πρόσφατες συναντήσεις του στο εξωτερικό.
  • Στην Αθήνα, στις 13 Φεβρουαρίου θα γίνει η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας-Αλβανίας για την υλοποίηση του αγωγού Transadriatic Pipeline (TAP). Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν, Έλμαρ Μαμαντιάροφ στο Μόναχο.
 Αθλητισμός

  • Στην κορυφή του καμπιονάτο πέρασε η Νάπολι και «συγκατοικεί» με τη Γιουβέντους που παίζει την Κυριακή στη Βερόνα με την Κιέβο. Οι «παρτενοπέι» επικράτησαν 2-0 της Κατάνια. Χωρίς νικητή έληξε η αναμέτρηση της 23ης αγωνιστικής του Campionato, καθώς η Τορίνο παραχώρησε «λευκή» ισοπαλία στην Σαμπντόρια.
  • Ισόπαλη 2-2 έληξε η αναμέτρηση για την 23η αγωνιστική του σαμπιονά, ανάμεσα στην Λοριάν και την Ρεν, με τους φιλοξενούμενους να ισοφαρίζουν στο τελευταίο λεπτό και να παίρνουν έναν πολύτιμο βαθμό στην προσπάθεια που κάνουν για ένα «ευρωπαϊκό εισιτήριο».
  • Το «εισιτήριο» για τα ημιτελικά του Κόπα Άφρικα εξασφάλισαν Γκάνα και Μάλι, στους πρώτους σημερινούς προημιτελικούς της διοργάνωσης.




Δεν υπάρχουν σχόλια: