12 Φεβρουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων έχουν συγκεντρωθεί μέλη του ΠΑΜΕ για να συμπαρασταθούν στους 35 συνδικαλιστές οι οποίοι στις 4 Φεβρουαρίου συνελήφθησαν στο υπουργείο Εργασίας και δικάζονται σήμερα, Τρίτη. Παρούσα στη συγκέντρωση συμπαράστασης είναι και η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. «Αν οι εργαζόμενοι θέλουν να νικήσουν τη φτώχεια και την ανεργία πρέπει να υψώσουν τείχος και να γκρεμίσουν την τρομοκρατία του κράτους» είπε από την Ευελπίδων. Στάση εργασίας από τις 8 ώς τις 11 το πρωί πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ.
  • Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης επιχείρηση της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό και τη διάσωση τριών γερμανών τουριστών, οι οποίοι αγνοούνται στον ποταμό Σελινούντα. Και οι τρεις ήταν μέλη εξαμελούς ομάδας και έκαναν καγιάκ στον ποταμό όταν, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ανετράπη το καγιάκ τους και βρέθηκαν μέσα στα ορμητικά νερά του ποταμού. Τα άλλα τρία μέλη της ομάδας διασώθηκαν.
  • Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα, Τρίτη εργαζόμενοι του ΙΚΑ, μέλη του σωματείου ΙΚΑ Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, ζητώντας την επαναπρόσληψη των περίπου 500 προσφάτως απολυμένων του διαγωνισμού Κ9 του ΑΣΕΠ, μετά από σχετική δικαστική απόφαση.Υπό κατάληψη τελούν και τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στο Ηράκλειο της Κρήτης από εργαζόμενους του ιδρύματος.
  • Σε αναδίπλωση για το θέμα της αλλαγής της νομοθεσίας για τις απεργίες προχώρησε το υπουργείο Εργασίας, μετά τις έντονες αντιδράσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση κύκλων του υπουργείου ότι «ο διάλογος θα προχωρήσει μόνο αν υφίσταται ομόθυμη στήριξη των τριών κομμάτων».
  • Στο... πόδι βρίσκονται από το πρωί της Τρίτης κάτοικοι και φορείς της Ιεράπετρας που διαμαρτύρονται για το κλείσιμο του ΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης, καθώς και για την απώλεια της αυτονομίας του Διαλυνάκειου Νοσοκομείου Νεάπολης. Από τις 9 το πρωί πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στην πλατεία Ηρώου στην Ιεράπετρα και θα ακολουθήσει συλλαλητήριο. Συμβολική κατάληψη πραγματοποιείται σε υποκαταστήματα τραπεζών, ενώ κλειστά είναι τα σχολεία.
Κόσμος

  • Με σοκ, σεβασμό, σενάρια και... πολλή προσευχή υποδέχθηκαν οι Καθολικοί ανά τον κόσμο την παραίτηση βόμβα του Βενέδικτου ΙΣτ', του πρώτου Πάπα εδώ και σχεδόν έξι αιώνες που δεν άφησε το θάνατο να τον κατεβάσει από την Αγία Έδρα. Μαζί με τις εικασίες για το ποιος θα γίνει ο επόμενος Ποντίφικας (και το τι θα κάνει μετά ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ), ο καθολικός κόσμος εξέταζει το κατά πόσο η απόφαση του Βενέδικτου θα μείνει στην ιστορία ως εξαίρεση ή εάν θα θάψει το ταμπού που θέλει τους Πάπες ισόβιους.
  • Σε υψηλούς τόνους καταδικάζουν συλλήβδην οι ξένες πρωτεύουσες και ο ΟΗΕ την τρίτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, επικρίνοντας την περιφρόνηση της Πιόνγκγιανγκ στην ανησυχία της διεθνούς κοινότητας και προαναγγέλλοντας νέες κυρώσεις. Στις 16:00 της Τρίτης συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα.
  • Στην τρίτη πυρηνική δοκιμή της ιστορίας της προχώρησε η Βόρεια Κορέα, όπως επιβεβαίωσε η ίδια και οι γείτονές της: Η δοκιμή, που είχε προαναγγελθεί εδώ και εβδομάδες, προκάλεσε δόνηση 4,9 βαθμών σε πολύ μικρό βάθος στην εγκατάσταση δοκιμών στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Σε συναγερμό βρίσκεται η διπλωματία των γύρω χωρών και των ΗΠΑ. Έκτακτη συνεδρίαση στις 16:00 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ομόθυμη καταδίκη από ΟΗΕ, Ιαπωνία, Ρωσία, ΗΠΑ.
  • Δύο χρόνια από την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα αλλά το πολιτικό σκηνικό στην Αίγυπτο παραμένει εκρηκτικό με στόχο, αυτή τη φορά, τον νυν πρόεδρο, Μοχάμεντ Μόρσι. Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από το προεδρικό μέγαρο και στα γύρω στενά: είναι το γνώριμο σκηνικό των διαμαχών του τελευταίου μήνα.
Οικονομία

  • Τη δημοσιονομική αναποτελεσματικότητα ορισμένων από τα μέτρα του Μνημονίου, τα οποία σχεδιάστηκαν για να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα αλλά τελικά υπολείπονται των προσδοκιών, θέλει να αναδείξει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Στην πρώτη γραμμή των πιθανών μέτρων, τα οποία θα μπορούσαν να αποσυρθούν εφόσον προκύψουν σαφή και μετρήσιμα στοιχεία ότι απέτυχαν, βρίσκεται η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%, μέτρο το οποίο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, συνέβαλε στην κάθετη πτώση της κατανάλωσης και στη μείωση εν τέλει των εισπράξεων από ΦΠΑ.
  • Να αποφύγουν ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων τους, κάτι που θα απειλούσε την οικονομική ανάπτυξη ζήτησαν οι ΗΠΑ από τις χώρες της Ομάδας των 20 (G-20), η οποία συνέρχεται στη Μόσχα στις 15 και 16 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η Ιαπωνία δεν εμφανίζεται πρόθυμη να υιοθετήσει αυτές τις συστάσεις, με τη νέα ηγεσία της χώρας να ζητά περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, σε τέτοιο σημείο, μάλιστα, που ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει νωρίτερα από το αξίωμά του.
  • Το υψηλότερο τίμημα από όλους τους υποψηφίους φέρεται να προσφέρει η ρωσική εταιρεία Sintez για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με την ρωσική οικονομική εφημερίδα Kommersant, η οποία επικαλείται τραπεζική πηγή. Το δημοσίευμα φέρει την Sintez να προσφέρει 1,9 δισ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο όπως αναφέρει από τις προσφορές της ρωσικής Gazprom, της κοινοπραξίας Μ&Μ GasCo, της κοινοπραξίας ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ-PP και της Socar.
Αθλητισμός

  • Ισόπαλες χωρίς γκολ αναδείχθηκαν τη Δευτέρα η Ρεάλ Μπέτις με τη Βαγιαδολίδ, στον αγώνα που έριξε την αυλαία της 23ης αγωνιστικής της Primera Division. Έτσι η Μπέτις που έμεινε για τέταρτο ματς χωρίς νίκη, ισοβαθμεί με τη Σοσιεδάδ στην 7η θέση, ενώ η Βαγιαδολίδ έμεινε στην 10η. Οι δύο ομάδες τελείωσαν τον αγώνα με δέκα παίκτες, αφού στο 75΄ αποβλήθηκε για την Βαγιαδολίδ ο Ρουκάβινα, ενώ στις καθυστερήσεις την κόκκινη κάρτα αντίκρισε για τους γηπεδούχους ο Αμάγια.
  • Ακόμα μια σφαλιάρα για τη Λίβερπουλ η οποία ηττήθηκε με 2-0 στην έδρα της από την Γουέστ Μπρομ, στον αγώνα που έριξε την αυλαία της 25ης αγωνιστικής της Premier League. Μοιραίος για τους Κόκκινους ήταν ο αρχηγός τους Στίβεν Τζέραρντ που έχασε πέναλτι στο 77' την ώρα που το σκορ ήταν ακόμα στο 0-0. Στο 81' οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ με τον Γκάρθ Μακ'Ολεϊ, και στο 90' ο Λουκάκου διαμόρφωσε το τελικό 0-2. Με τη νίκη αυτή η Γουέστ Μπρομ προσπέρασε στη βαθμολογία τη Λίβερπουλ που πλέον είναι 9η.
  • Σημαντική απώλεια για τον Αστέρα Τρίπολης που στο ματς με τον Ολυμπιακό είδε τον Εμάνουελ Περόνε να τραυματίζεται και πλέον δεν θα τον έχει στη διάθεσή του για τις επόμενες είκοσι ημέρες. Ο Αργεντινός επιθετικός υποβλήθηκε σε εξετάσεις και όπως φάνηκε, υπέστη θλάση ά' προς β' βαθμού στον δικέφαλο του δεξιού ποδιού και θα μείνει εκτός δράσης για τρεις εβδομάδες.





Δεν υπάρχουν σχόλια: