14 Φεβρουαρίου, 2013

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα εξήγγειλε
 ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Καραγκούνης

Στην πρωινή εκπομπή του 89,5, «Κάθε Μέρα Νέα Μέρα» και στους δημοσιογράφους Κώστα Παππά και Κατερίνα Χουζούρη, μίλησε σήμερα ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης, για την αποστολή από την «Αποστολή», της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ανθρωπιστικού υλικού για τους φυλακισμένους του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού.

Ο κ. Υφυπουργός εξήρε το έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερωνύμου, τον οποίο ευχαρίστησε για την προσφορά της Εκκλησίας προς την κοινωνία, κάτι που όπως είπε «αποδεικνύεται καθημερινά». Στο σημείο αυτό θύμισε τις 10.000 μερίδες φαγητού που προσφέρονται καθημερινά στην Αθήνα.

«Είναι απαραίτητη η βοήθεια της Εκκλησίας», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι «καλό είναι να υπάρχουν τέτοια μνημόνια συνεργασίας, όπως το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ Υπουργείου Δικαιοσύνης, «Αποστολής», Αρχιεπισκοπής και Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Το μνημόνιο γίνεται έτσι πράξη, ένδειξη αγάπης προς τους κρατουμένους των φυλακών Κορυδαλλού».

Ο κ. Καραγκούνης απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενες αλλαγές που πιστεύει ο ίδιος, ότι πρέπει να γίνουν στο σωφρονιστικό σύστημα, τόνισε ότι: «πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές για να ζουν οι κρατούμενοι σε ανθρώπινες συνθήκες, να διαχωριστούν οι κρατούμενοι σε ήπιας και βαριάς εγκληματικότητας, διότι αυτό είναι πάγιο αίτημα της κοινωνίας και να θεσπιστούν εναλλακτικοί τρόποι για την έκτιση της ποινής, κάτι που αναφέρεται και στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και αφορά την κοινωφελή εργασίας».

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στο νέο νόμο περί ναρκωτικών, ξεκαθαρίζοντας ότι σ’ αυτόν θα γίνεται σαφής διαχωρισμός μεταξύ εμπόρων και χρηστών. Για τους εμπόρους θα προβλέπονται ισόβια, ενώ για τους χρήστες - τους οποίους χαρακτήρισε ως ασθενείς (εννοώντας ότι δεν είναι εγκληματίες) - θα είναι πολύ διαφορετική η αντιμετώπιση, καθώς με το νέο νόμο θα δίνεται έμφαση στην αποθεραπεία τους. Για το ίδιο θέμα, επισήμανε ότι οι έρευνες δείχνουν ότι το 73% των κρατουμένων που απεξαρτήθηκαν δεν διέπραξαν κανένα αδίκημα.

«Πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου», κατέληξε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: