28 Φεβρουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι η Χρυσή Αυγή διοργανώνει μαθήματα «πνευματικής αφύπνησης» σε παιδιά από 6 έως 10 ετών. Ακαδημαϊκοί και άλλοι ειδικοί ζητούν την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας και της Εισαγγελίας εφόσον διαπιστωθεί ότι με τα μαθήματα αυτά προάγεται η μισαλλοδοξία, το φυλεκτικό μίσος ή προσβάλλεται η φυσιολογική ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών.
   
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του σχεδίου «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη, στην Αθήνα. Το σχέδιο είχε οριστεί να συζητηθεί εντός της ημέρας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ωστόσο η συζήτηση αναβλήθηκε πιθανότατα για την επόμενη Τρίτη. Η συγκέντρωση θα γίνει στο υπουργείο Παιδείας στις 12:30 το μεσημέρι και θα συμμετάσχουν 36 φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα.
   
Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τις επώδυνες επιπτώσεις του ρατσισμού, την καταπολέμηση των ρατσιστικών εγκλημάτων και της ατιμωρησίας που τα συνοδεύει, καθώς και την προστασία των θυμάτων ξεκινούν οι Γιατροί του Κόσμου σε συνεργασία με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Το πρόγραμμα «Enough!/Αρκετά!» προβλέπει, μεταξύ άλλων, νομική συνδρομή, ιατρική κάλυψη και ψυχολογική υποστήριξη στα θύματα ρατσιστικής βίας, καθώς και εκστρατεία ενημέρωσης για το φαινόμενο του ρατσισμού στα σχολεία αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
   
Το πτώμα ενός άνδρα, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, ηλικίας περίπου 25-30 ετών, βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, σε δασική περιοχή, κοντά στην οδό Λεμπέση, στη Βαρυμπόμπη. Ο άνδρας έφερε τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο στο κεφάλι και ο θάνατος του αποδίδεται από την Αστυνομία σε εγκληματική ενέργεια.
   
Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ έχουν μπει κατά προτεραιότητα οι λογαριασμοί των τριών συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου μαζί με τους λογαριασμούς άλλων 60 ατόμων, από τους μεγαλύτερους καταθέτες που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ. Αυτό ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος της Περιφερειακής διεύθυνσης ΣΔΟΕ Αττικής Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην πολύωρη κατάθεσή του, η οποία θα συνεχιστεί και το πρωί της Πέμπτης, στην Προανακριτική Επιτροπή.

Κόσμος

Τη γερμανίδα καγκελάριο επισκέπτεται ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο την Πέμπτη, ο οποίος βρίσκεται στη Γερμανία, με φόντο τις διεργασίες στη Ρώμη μετά το εκλογικό αποτέλεσμα «γρίφο». Ο Ναπολιτάνο φτάνει στο Βερολίνο έχοντας ήδη ακυρώσει συνάντηση με τον επικεφαλής υποψήφιο της γερμανικής αντιπολίτευσης, τον Σοσιαλδημοκράτη Στάινμπρουκ, ως αντίδραση στους χαρακτηρισμούς για τον Μπερλουσκόνι και τον Γκρίλο (τους οποίους είχε αποκαλέσει «κλόουν»).
   
Σε συμφωνία για «πλαφόν» στα μπόνους τραπεζικών στελεχών κατέληξαν αντιπρόσωποι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλιο, ανοίγοντας το δρόμο για να τεθεί σε ισχύ ήδη από τον επόμενο χρόνο το νέο πλαίσιο. Οι νέες προβλέψεις είναι μέρος της εισαγωγής στο ευρωπαϊκό δίκαιο των ευρύτερων κανονισμών της Βασιλείας ΙΙΙ για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα.
  
Το Κοινοβούλιο της Σλοβενίας υπερψήφισε πρόταση μομφής κατά του συντηρητικού πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα, οδηγώντας στην απομάκρυνση του ίδιου και της κυβέρνησης και την αντικατάστασή του με την επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Διάδοχός του είναι η κεντρώα Αλένκα Μπράτουσεκ., η πρώτη πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.
  
 «Μιλά ένας νεκρός» λέει ο Μπέπε Γκρίλο και κλείνει με φόρα την «πόρτα» στον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς. Την ίδια στιγμή, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επανέρχεται με πρόταση διαλόγου προς τον Μπερσάνι για τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού, λέγοντας ότι η Ιταλία πρέπει να κυβερνηθεί ειδάλλως θα πληρώσει υψηλό τίμημα. Ο ίδιος, δε, θα είναι «προσωπικά παρών» αν και όπως λέει νοιώθει «αηδιασμένος από την πολιτική»...
   
Τέσσερις απόστρατοι στρατηγοί αλλά και ένας εν ενεργεία συνταγματάρχης κλήθηκαν την Τετάρτη να καταθέσουν στις δικαστικές αρχές της Άγκυρας στο πλαίσιο της έρευνας για το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1997, που κατέληξε στην ανατροπή της πρώτης ισλαμιστικής κυβέρνησης στη χώρα.

Οικονομία

 Στο τραπέζι μπαίνουν και πάλι οι επικουρικές συντάξεις, μετά τη συγχώνευση των επικουρικών ταμείων που ανακοινώθηκε την Τετάρτη από το υπουργείο Εργασίας. Μόνο τέσσερα Ταμεία κατάφεραν να εξαιρεθούν, αποδεικνύοντας προς το παρόν ότι μπορούν να παραμείνουν βιώσιμα, στα οποία δεν περιλαμβάνονται οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι οποίοι εντάσσονται στο νέο ενιαίο Ταμείο. Τα τέσσερα Ταμεία είναι των υπαλλήλων στα τρόφιμα, στις ασφαλιστικές εταιρείες, στα πετρελαιοειδή και στα φάρμακα.
   
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, δεν θα παρευρεθεί στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ματθίας Μορς (ΕΕ) την προσεχή Κυριακή 3 Μαρτίου στο υπουργείο Οικονομικών. Ο Δανός, επικεφαλής του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα, αναμένεται στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας -το πιθανότερο το απόγευμα της Τρίτης- λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
   
Η τρόικα επέστρεψε στην Αθήνα, αλλά η χώρα «έχει καθυστερήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και ο ζήλος της κυβέρνησης για εξυγίανση έχει ατονήσει» υποστηρίζει το Spiegel, αναφέροντας ως κυριότερα παραδείγμα τη βραδύτητα στις ιδιωτικοποιήσεις και τη μείωση του δημόσιου τομέα.

Αθλητισμός

Ντέρμπι Μαδρίτης θα έχουμε στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας. Η Ατλέτικο ήρθε ισόπαλη 2-2 στη Σεβίλλη και σε συνδυασμό με τη νίκη 2-1 στη Μαδρίτη στον πρώτο αγώνα, πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του θεσμού όπου θα αντιμετωπίσει τη Ρεάλ, η οποία την Τρίτη απέκλεισε στο Καμπ Νου την Μπαρτσελόνα. Ο τελικός θα διεξαχθεί στις 18 Μαΐου.
   
Παίκτης του Ολυμπιακού θα παραμείνει ο Πάουλο Μασάντο, για τον οποίο η Λοκομοτίβ Μόσχας δεν επανήλθε με βελτιωμένη πρόταση όπως αναμενόταν. Ο Πορτογάλος μέσος μάλιστα, έγραψε σχόλιο και ανέβασε μια φωτογραφία στην σελίδα του στο facebook, γράφοντας: «Επιστρέφω τώρα στην Αθήνα και ετοιμάζομαι να κερδίσω τίτλους για τον Ολυμπιακό. Σπουδαία νίκη απόψε». Μάλιστα στην φωτογραφία που τράβηξε στο αεροπλάνο της επιστροφής, ήταν με τον Πάμπλο Κοντρέρας για τον οποίο ανέφερε: «Και ένας σπουδαίος φίλος, ο Πάμπλο Κοντρέρας».
   
Δύο οι αγωνιστικές που επέβαλε η UEFA στον Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, δύο και τα γκολ που πέτυχε λίγες ώρες αργότερα ο Σουηδός (34', 64'πεν.) στο ντέρμπι με τη Μαρσέιγ. Η Παρί νίκησε 2-0 τη παραδοσιακή της αντίπαλο και προκρίθηκε στους «8» του κυπέλλου Γαλλίας. Την αποθέωση γνώρισε ξανά στο «Παρκ ντε Πρενς» ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος ξεκίνησε για πρώτη φορά βασικός με την Παρί και αντικαταστάθηκε στο 86' από τον Ζαλέ



Δεν υπάρχουν σχόλια: