13 Φεβρουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Τη γραμμή «δεν είδα, δεν άκουσα, δεν ξέρω» ακολούθησε στην κατάθεσή της στην Προανακριτική Επιτροπή η πρώην οικονομική σύμβουλος του Γ. Παπακωνσταντίνου, Μόνα Παπαδάκου, δηλώνοντας ότι ουδεμία σχέση είχε εκ της αρμοδιότητάς της με τυχόν επεξεργασία του αρχικού CD της λίστας Λαγκάρντ, είτε με την φύλαξή του, η οποία και είχε ανατεθεί σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών σε συνεργάτες του, είτε με την εμφανιζόμενη ως απώλειά του.
  • Στο φαινόμενο της ανόδου της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα της κρίσης επικεντρώθηκε η διάλεξη του φημισμένου ιστορικού Μαρκ Μαζάουερ σε ένα κατάμεστο θέατρο στο Αμερικανικό Κολέγιο Αθηνών. «Πολλοί πολιτικοί υποτιμούν την άνοδο της και τη θεωρούν παροδικό φαινόμενο» τόνισε ο σπουδαίος ιστορικός. Χαρακτήρισε σοβαρή την κρίση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σήμερα στην Ελλάδα, τονίζοντας πολλές φορές ότι το «θεμελιώδες πρόβλημα είναι η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και των εκπροσώπων του».
  • Μεταβολή του καιρού αναμένεται από την Τετάρτη με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τα χιόνια στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο, καθώς και τους ισχυρούς ανέμους στα πελάγη.
  • Οριστική λύση για τους 450 υπαλλήλους του ΙΚΑ που απολύθηκαν μετά από δικαστική απόφαση υποσχέθηκε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. «Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα με την απόλυσή τους γιατί τους χρειαζόμαστε, είναι έμπειροι» είπε στο Mega ο υπουργός. Συνέντευξη Τύπου για το θέμα παραχωρεί στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ.
  • Μετ' επιτάσεως αρνήθηκε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης τις κατηγορίες ότι μέσω της φημολογούμενης αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου επιζητά την κατάργηση των απεργιών, λέγοντας ότι δεν πιστεύει στην αναστολή του δικαιώματος της απεργίας. Πάντως, επισήμανε ότι ο εν λόγω νόμος παρουσιάζει σημεία κόπωσης, αλλά εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει μια μεγάλη μεταρρύθμιση, ειδικά για το κομμάτι του συνδικαλισμού.
Κόσμος

  • Με φλόγες έληξε το πιο πρόσφατο «κεφάλαιο» στο εξαήμερο ανθρωποκυνηγητό που έχει εξαπολύσει η αστυνομία της Καλιφόρνια για πρώην αστυνομικό του Λος Άντζελες που είχε επιδοθεί σε ένοπλες εφόδους: Η καλύβα στην οποία είχε «ταμπουρωθεί» ο καταζητούμενος Κρις Ντόρνερ, και από την οποία αντάλλασσε πυρά με τους αστυνομικούς, κάηκε ολοσχερώς και σε αυτή βρέθηκε, ώρες αργότερα, μία καμένη σορός. Πιστεύεται ότι ο καταζητούμενος εγκλωβίστηκε στις φλόγες, αλλά μέχρι να ταυτοποιηθεί η σορός η τύχη του θεωρείται αβέβαιη.
  • Την τόνωση της ανάκαμψης προς όφελος της αμερικανικής μεσαίας τάξης, με αύξηση των μισθών και δαπάνες για στήριξη της αμερικανικής αγοράς εργασίας, έθεσε ως πολιτικό στόχο ο Μπαράκ Ομπάμα στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, καλώντας το μοιρασμένο Κογκρέσο να συνεργαστεί με το Λευκό Οίκο -και κάνοντας λίγες παραχωρήσεις στους Ρεπουμπλικανούς. «Η μείωση του ελλείμματος από μόνη της δεν είναι οικονομικό σχέδιο, χρειαζόμαστε ποιοτικές θέσεις εργασίας» είπε, καλώντας επίσης σε αύξηση του κατώτατου μισθού. Συναισθηματικά φορτισμένες οι αναφορές στην οπλοκατοχή, με συγγενείς θυμάτων παρόντες στο ακροατήριο.
  • Ακυβέρνητο και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από τα ξημερώματα της Δευτέρας πλέει στον Ατλαντικό το κρουαζιερόπλοιο Carnival Triumph με πάνω από 3.000 επιβάτες, μετά από φωτιά που ξέσπασε στο μηχανοστάσιο. Το πλοίο βρίσκεται στον Κόλπο του Μεξικού και δύο ρυμουλκά έχουν ήδη ξεκινήσει από τις ακτές του Μεξικού. Υπολογίζεται, ωστόσο, ότι το πλοίο θα φτάσει στην Αλαμπάμα σε τρεις ημέρες.
  • Με μπικίνι και εμφανή πλέον την εγκυμοσύνη της απαθανάτισαν οι παπαράτσι την Κέιτ Μίντλετον, καθώς απολάμβανε τη βόλτα της δίπλα από τα κύματα νησιού της Καραϊβικής, πλάι στον πρίγκιπα Ουίλιαμ. Οι αποκαλυπτικές φωτογραφίες κυκλοφόρησαν μερικούς μήνες μετά τις γυμνόστηθες φωτογραφίες της Κέιτ στη διάρκεια διακοπών της στη Γαλλία.
  • Δύο σημαντικές επιτυχίες μέσα σε ισάριθμες ημέρες καταγράφουν οι αντάρτες στη Συρία οι οποίοι, μετά την κατάληψη μεγάλου φράγματος, την Τρίτη κατέλαβαν αεροπορική βάση στα βόρεια της χώρας, κοντά στο Χαλέπι. Μετά από ημέρες μαχών, η βάση στο Αλ-Τζαρά έπεσε στα χέρια των ανταρτών, καταφέροντας σημαντικό πλήγμα στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Οι αντάρτες βρήκαν ελικόπτερα και για πρώτη φορά άθικτα μαχητικά αεροσκάφη.
Οικονομία

  • Στα 31-35 δισ. ευρώ θα ανέρχονται τα έσοδα από τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών που θα καταβάλουν σε ετήσια βάση οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα επενδυτικά κεφάλαια. Σύμφωνα με το σχέδιο που θα παρουσιάσει σήμερα Τετάρτη στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα καθιερωθεί αρχικά σε 11 χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, ενώ οι υπόλοιπες 16 χώρες της ΕΕ θα αποφασίσουν σ ύστερη φάση για το εάν θα τον εισαγάγουν στη νομοθεσία τους.
  • Υπογράφεται στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η τριμερής Διακυβερνητική Συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας - Ιταλίας για την κατασκευή του Αδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline), που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρουσία στην τελετή υπογραφής του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Έρικ Ρούμπιν που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα.
  • Στις ευκαιρίες και τους κινδύνους που κρύβουν οι επενδύσεις σε εταιρικά ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal. Στο δημοσίευμα τονίζεται πως οι επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον για τα ευρωπαϊκά ομόλογα που φέρουν αξιολόγηση σκουπιδιών (junk), δηλαδή αξιολογούνται χαμηλότερα από BBB από τους οίκους αξιολόγησης. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά η αναζήτηση υψηλών αποδόσεων από τους διαχειριστές κεφαλαίων αποδεικνύεται επωφελής για δεκάδες ευρωπαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων πολλών στη Νότια Ευρώπη, που το 2012 ήταν αποκλεισμένες από τις αγορές.
Αθλητισμός

  • Με το... ενάμιση πόδι στους «8» του Champions League βρίσκονται η Γιουβέντους και η Παρί Σεν Ζερμέν. Οι Ιταλοί πέρασαν σαν... σίφουνας από τη Σκωτία όπου επικράτησαν με 3-0 της Σέλτικ (δεν αγωνίστηκε ο τραυματίας Σαμαράς) και πλέον δεν ανησυχούν για τη ρεβάνς στο Τορίνο. Την ίδια ώρα η Παρί Σεν Ζερμέν περνούσε επίσης άνετα από το Μεστάγια, νικώντας με 2-1 τη Βαλένθια του Ερνέστο Βαλβέρδε, η οποία μείωσε στο 89', διατηρώντας λιγοστές ελπίδες για τον επαναληπτικό.
  • Θετικός στο ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Δημήτρη Μελισσανίδη είναι ο Πέτρος Παππάς, όπως τόνισε την Τρίτη ο ίδιος σε οργανωμένους οπαδούς της ΑΕΚ που τον επισκέφθηκαν. Το κλίμα στη συνάντηση μεταξύ του πρώην μεγαλομετόχου της Ένωσης και στους εκπροσώπους της «Original», έγινε σε πολύ καλό κλίμα.
  • Τον Αβραάμ Παπαδόπουλο στην αποστολή του Ολυμπιακού για το παιχνίδι με την Λεβάντε συμπεριέλαβε ο προπονητής της ομάδας Μίτσελ, ενώ αντίθετα, εκτός αυτής βρίσκεται ο «τελειωμένος», Μάρκο Πάντελιτς. Όλα είναι έτοιμα για την επιστροφή των «ερυθρολεύκων» στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς την Πέμπτη (14/2, 20:00, ΑΝΤ1) κοντράρονται στην έδρα της Λεβάντε για την φάση των «32» του Europa League.


Δεν υπάρχουν σχόλια: