23 Φεβρουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα
  • Κλειστός θα παραμείνει ο σταθμός του Mετρό «Άγιος Αντώνιος» τα δύο επόμενα Σαββατοκύριακα (23-24/2 και 2-3/3), λόγω πραγματοποίησης δοκιμών για τον έλεγχο του συστήματος σηματοδότησης εν όψει της ένταξης των σταθμών «Περιστέρι» και «Ανθούπολη» στο δίκτυο της Γραμμής 2. Εκτός λειτουργίας και ο σταθμός «Άγιος Δημήτριος» της Γραμμής 2 τις μεταμεσονύκτιες ώρες του Σαββάτου 23/2 και του Σαββάτου 2/3.
  • Η Microsoft αναμένεται να παρουσιάσει τον Απρίλιο την επόμενη γενιά της κονσόλας βίντεοπαιχνιδιών της, Xbox 720, σύμφωνα με αναφορές που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγες μόλις ημέρες αφότου η Sony αποκάλυψε τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με το επερχόμενο Playstation 4.
  • Με τη λήξη της διακαναλικής τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ των υποψηφίων Νίκου Αναστασιάδη, προέδρου του ΔΗΣΥ, και του Σταύρου Μαλά, που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα η προεκλογική εκστρατεία στην κύρο, εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, από τις οποίες θα αναδειχθεί ο έβδομος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Μία υπάλληλος (σε αργία), του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μία πρώην υπάλληλος και μία συνταξιούχος του ίδιου Οργανισμού (ΓΛΚ), καθώς και άλλα τρία άτομα, που θεωρείται ότι ανήκαν σε δύο ανεξάρτητα κυκλώματα, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., για εμπλοκή σε μεγάλες υποθέσεις υπεξαίρεσης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
  • Στα ίδια εκλογικά κέντρα με την αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής ψηφίζουν την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που ζουν στην Ελλάδα. Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 το πρωί και κλείνουν στις 18:00 με διακοπή μίας ώρας (12:00-13:00).

Κόσμος
  • Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των πυρηνικών δοκιμών που διεξάγει η Βόρεια Κορέα, ενώ οι δύο αρχηγοί κρατών δεσμεύτηκαν για «ισχυρή δράση» έναντι στην πυρηνική απειλή.
  • Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε επισήμως την Παρασκευή από το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο να καταργήσει νόμο, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990 και χαρακτηρίζει σε ομοσπονδιακό επίπεδο το μυστήριο του γάμου αποκλειστικά ως ένωση ενός άνδρα και μίας γυναίκας, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που ήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.
  • Ο Ραούλ Κάστρο αναμένεται να επανεκλεγεί την Κυριακή πρόεδρος της Κούβας, κατά την πρώτη συνεδρίαση της νεοαναδειχθείσας Εθνοσυνέλευσης της νησιωτικής χώρας. Ο 81 ετών Ραούλ Κάστρο, που για σχεδόν μισό αιώνα είχε υπηρετήσει τη χώρα από τη θέση του υπουργού Άμυνας, ανέλαβε προσωρινά την εξουσία το 2006, μετά τα προβλήματα υγείας που παρουσίασε ο αδελφός του, Φιντέλ Κάστρο. Το 2008 η Εθνοσυνέλευση είχε επιβεβαιώσει την ανάδειξή του σε αρχηγό του κράτους.
  • Την πρότασή της για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τις μπαταρίες που αντιμετώπισαν τα αεροσκάφη 787 Dreamliner παρουσιάζει την Παρασκευή η Boeing στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των Ηνωμένων πολιτειών (FAA).
  • Ανεστάλησαν από την Παρασκευή όλες οι πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών F-35 της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, έπειτα από πρόβλημα που εντοπίστηκε στον κινητήρα ενός αεροσκάφους που χρησιμοποιείτο για δοκιμές στην Καλιφόρνια.

Οικονομία
  • Ο οίκος αξιολόγησης αξιόχρεου Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας κατά μια βαθμίδα, από ΑΑΑ σε Aa1, λόγω της «αδυναμίας» στις προοπτικές της ανάπτυξής της. Είναι η πρώτη φορά από το 1978 που η βρετανική οικονομία χάνει την κορυφαία θέση στην αξιολόγηση.
  • Εν αναμονή του νέου φορολογικού εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κρίνεται έρευνα της ΕΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία το 70% των πολιτών «δικαιολογεί» τη φοροδιαφυγή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πιστεύοντας ότι γίνεται για λόγους βιωσιμότητας και όχι με σκοπό το κέρδος. Το 53% θεωρεί ότι πάνω από τους μισούς συμπολίτες τους φοροδιαφεύγουν συστηματικά.
  • Την υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες θα υπογράψει το Σάββατο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε το πρωί της Παρασκευή στην τηλεόραση του Ant1. Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευση ότι δεν θα μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός.

Αθλητισμός
  • Το ντέρμπι του Μιλάνου μεταξύ Ιντερ και Μίλαν, που θα γίνει το βράδυ της Κυριακής στο «Τζουζέπε Μεάτσα», δεσπόζει στο πρόγραμμα της 26ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος. Στην Αγγλία, η Σίτι υποδέχεται το μεσημέρι (15.30, Nova sports 2) της Κυριακής την Τσέλσι σε μία σπουδαία αναμέτρηση που στην παρούσα φάση αφορά στην κατάκτηση της δεύτερης θέσης. Το ντέρμπι που θα διεξαχθεί την Κυριακή, με την Παρί Σεν Ζερμέν να υποδέχεται την Μαρσέιγ, ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 26ης αγωνιστικής στο Championnat.
  • Στην Παιανία βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος και μίλησε στους παίκτες των «πρασίνων» προκειμένου να τους θέσει προ των ευθυνών τους. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι στο χέρι τους να βγάλουν την ομάδα στην Ευρώπη, κάτι που εφόσον συμβεί θα βοηθήσει τον σύλλογο από πολλές πλευρές, μεταξύ των οποίων και την οικονομική.
  • Το όνειρό του να δει τον Ολυμπιακό να παίζει σε ένα άλλο, ανώτερο, επίπεδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εξέφρασε ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων», Μίτσελ, μία ημέρα μετά την ήττα με σκορ 1-0 από τη Λεβάντε που σφράγισε τον αποκλεισμό των Πειραιωτών από το Europa League.



Δεν υπάρχουν σχόλια: