27 Φεβρουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία του δημαρχείου θα πραγματοποιήσουν κάτοικοι και φορείς από το Λασίθι Κρήτης στο πλαίσιο του νέου κύκλου κινητοποιήσεων για ΤΕΙ και νοσοκομεία. Θα ακολουθήσει μετάβαση στον Άγιο Νικόλαο, όπου οι διαμαρτυρόμενοι θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου. Τα τελευταία 24ωρα βρίσκονται υπό κατάληψη τα ΤΕΙ Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας, ενώ σε ένδειξη συμπαράστασης κλειστός θα παραμείνει σήμερα, Τετάρτη και αύριο, Πέμπτη ο δήμος Ιεράπετρας.
    
Τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η τροπολογία που κατέθεσαν 84 βουλευτές της ΝΔ για το κριτήριο του γένους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει «θεσμικά απαράδεκτη παρέμβαση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ», η ΔΗΜΑΡ κάνει λόγο για «μεσαιωνικό σκοταδισμό», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «κείμενο-μνημείο εθνικιστικών και ρατσιστικών διακρίσεων».
    
Με γοργούς ρυθμούς ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα, που θα δίνει περισσότερα κίνητρα στους πολίτες να τακτοποιήσουν ή ακόμη και να νομιμοποιήσουν αυθαίρετα κτίσματα ή αυθαίρετες χρήσεις, καθώς τα μέχρι στιγμής έσοδα από την καταβολή παραβόλων και τα ειδικά πρόστιμα είναι πολύ χαμηλότερα από ότι αναμενόταν. Η νέα ρύθμιση αναμένεται μέσα στον Μάρτιο.
   
Άγριο έγκλημα με θύμα έναν 48χρονο αποκαλύφθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στο χωριό Κεραμάτες στην Άρτα. Ένας 36χρονος άνδρας ομολόγησε ότι σκότωσε, τεμάχισε και πέταξε στο ποτάμι τον 48χρονο, ο οποίος είχε εξαφανιστεί από τη Φιλιππιάδα στις 11 Φεβρουαρίου. Αυτή την ώρα διεξάγεται μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό της τεμαχισμένης σορού. Σύμφωνα με πληροφορίες δράστης και θύμα είχαν προσωπικές διαφορές.
    
Προς σταθεροποίηση δείχνει το οριακό προβάδισμα που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Συγκεκριμένα, στην έρευνα της Marc για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 23,1% και η ΝΔ 22,8%. Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 10%, στο 5,3% το ΠΑΣΟΚ, τελευταία με 4,4% η ΔΗΜΑΡ.

Κόσμος

Συνάντηση σε επίπεδο «ειδικών τεχνικών κλιμακίων» θα έχουν οι Έξι και το Ιράν στην Κωνσταντινούπολη πριν επιστρέψουν εκ νέου για συνομιλίες στο Αλμάτι του Καζακστάν, όπως ανακοινώθηκε στη λήξη του διήμερου διαλόγου για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές ημερομηνίες για τις νέες συναντήσεις.

Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι επιδιώκει κυβέρνηση «αλλαγής», κάνει άνοιγμα στον Γκρίλο και εμφανίζεται αρνητικός σε συνεργασία με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι· Ο Καβαλιέρε καλεί το νικητή σε συνεργασία, «για το καλό της Ιταλίας», απορρίπτει όμως τον Μόντι· Ο Μπέπε Γκρίλο εμφανίζεται «συζητήσιμος» αλλά με επιφυλάξεις. Η πρόκληση να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας είναι τεράστιας δυσκολίας, καθώς οι αρχηγοί των ιταλικών κομμάτων θα έπρεπε να θάψουν τις αντιδιαμετρικά αντίθετες προεκλογικές τους δεσμεύσεις, αλλά η περίοδος αβεβαιότητας που θα έφερνε το νέο στήσιμο κάλπης τρομάζει ακόμη περισσότερο τη Ρώμη και τις Βρυξέλλες. Τα σενάρια για το μέλλον.
    
Πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα σε παράνομη αγορά πλαστικών στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 18 άτομα, σύμφωνα με αναφορές από την αστυνομία. Οι πρώτες εκτιμήσεις αποδίδουν τη φωτιά σε βραχυκύκλωμα. Την απάντηση της Τεχεράνης στη χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν με αντάλλαγμα περιορισμό των πιο αμφιλεγόμενων μερών του πυρηνικού της προγράμματος περιμένουν οι Έξι στη δεύτερη και τελευταία ημέρα συνομιλιών στο Αλμάτι του Καζακστάν.

Αν και οι προσδοκίες για σημαντική πρόοδο είναι μικρές, η πλευρά των «Έξι» μίλησε για μία «χρήσιμη πρώτη ημέρα» ενώ η Τεχεράνη περιγράφει ως «πολύ σοβαρή» την ατμόσφαιρα στις συνομιλίες και φέρεται να έχει συζητήσει και το ενδεχόμενο διμερών συνομιλιών με Ρωσία, Βρετανία και Γερμανία. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας δεν θα έχει αποφασίσει επίσημα πριν από τα τέλη του Μαρτίου εάν θα ταχθεί υπέρ της δικαστικής διαδικασίας για να τεθεί εκτός νόμου το ξενόφοβο ακροδεξιό κόμμα NPD, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Άνω Βουλή κατέθεσε νέο αίτημα απαγόρευσης του ακροδεξιού κόμματος, βασιζόμενη σε αντίστοιχη κοινή απόφαση κρατιδιακών κυβερνήσεων της χώρας.

Οικονομία

Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) θα έχουν σήμερα Τετάρτη το απόγευμα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί κ.κ. Θανάσης Σκορδάς και Κυριάκος Βιρβιδάκης. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι κυβερνητικές προτάσεις για τη διευκόλυνση αποπληρωμής των δανείων φυσικών προσώπων που έχουν πληγεί από την κρίση , αλλά και ζητήματα σχετικά με την τόνωση της ρευστότητας στην οικονομία μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει δημιουργήσει η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 

Σταθεροποιητικά κινούνται οι χρηματιστηριακές αγορές και το ευρώ την Τετάρτη με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη στις προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στην Ιταλία. Στη εξομάλυνση του κλίματος συνέβαλε και η ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s ότι το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών δεν έχει άμεσες επιπτώσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας.

Άλμα πραγματοποίησαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Ιανουάριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω μείωσης των αποθεμάτων, ανακάμπτοντας από την πτώση που σημείωσαν τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη η αμερικανική κυβέρνηση. Τον Ιανουάριο, οι πωλήσεις εκτινάχθηκαν στις 437.000, σημειώνοντας άλμα 15,6%, από τα αναθεωρημένα στοιχεία των 378.000 τον Δεκέμβριο, αναφέρει το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Αθλητισμός

Η Λιλ προηγήθηκε στο «Ζοφρουά-Γκισάρ», αλλά η Σεντ-Ετιέν έκανε την ανατροπή και νίκησε 3-2, παίρνοντας την πρόκριση στα προημιτελικά του Coupe de France. Έτσι, η Σεντ-Ετιέν θα συνεχίσει την πορεία της στο «Coupe de France», όπως και επίσης στα προημιτελικά πέρασαν και οι Τρουά σε βάρος της Σοσό και Εβιάν σε βάρος της Χάβρης.

Μπορεί στο πρωτάθλημα να μην τα πηγαίνει και πολύ καλά, στο Κύπελλο όμως η Βόλφσμπουργκ βάζει πλώρη για ψηλά, έχοντας ήδη προκριθεί στα ημιτελικά! Η ομάδα του Αντελίνο Βιεϊρίνια εξασφάλισε το «εισιτήριο» για την 4άδα του «DFB Pokal», επικρατώντας εκτός έδρας με 2-1 της Οφενμπαχ. Ολιτς και Ντοστ πέτυχαν τα γκολ για τους «Λύκους», ενώ ο Στάντελ σκόραρε για τους γηπεδούχους.

Η Εβερτον ήταν η νικήτρια στον μοναδικό επαναληπτικό του 5ου γύρου του κυπέλλου Αγγλίας. Με τον Κέβιν Μιραλάς να ανοίγει το σκορ στο 15', οι «Τόφις» επικράτησαν 3-1 της Ολνταμ καθώς σκόραραν επίσης οι Μπέινς (34΄πεν.) και Οσμαν (62' ), ενώ για τους φιλοξενούμενους μείωσε ο Σμιθ στο 64΄. Το ματς έγινε στο «Γκούντισον Παρκ», όπου η Εβερτον θα υποδεχθεί τη Γουϊγκαν, στους προημιτελικούς της διοργάνωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: