16 Φεβρουαρίου, 2013

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η.Π.Α και Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινούν διαπραγματεύσεις για τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών στην ιστορία - Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Η.Π.Α με πρόσφατες δηλώσεις τους εκφράζουν την πρόθεση εκκίνησης απευθείας επίσημων συνομιλιών με στόχο την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με την δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στην ανθρώπινη ιστορία.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso πραγματοποίησε την σχετική ανακοίνωση έπειτα από την τοποθέτηση του Προέδρου των Η.Π.Α Barack Obama. Το ύψος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α ανέρχεται ετησίως περίπου στα 455 δις ευρώ, και μία πιθανή επίτευξη συμφωνίας θα συντελέσει στην απομάκρυνση των εμπορικών εμποδίων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Η Ε.Ε εκτιμά ότι μία "βιώσιμη και φιλόδοξη συμφωνία" (σ.σ. pentapostagma.gr εννοώντας ενδεχομένως μία ισότιμη συμφωνία δίχως την άμεση εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων) θα οδηγήσει σε ετήσια μεγέθυνση του Α.Ε.Π σε ποσοστό 0.5%. Έως τώρα δεν έχει καταστεί ξεκάθαρη η ακριβής διάρκεια που θα απαιτήσουν οι συνομιλίες, ενώ παρόμοιες μεγάλες εμπορικές συμφωνίες απαίτησαν αρκετά έτη διαπραγματεύσεων.

Η πρόταση οικοδόμησης ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Η.Π.Α και Ε.Ε. "κυκλοφορεί" ανεπίσημα στους κύκλους των δύο "εταίρων' τα τελευταία χρόνια. Οι "πιέσεις υπέρ του προστατευτισμού" οδήγησαν πολλούς πολιτικούς κρατών να αποφύγουν την επιδίωξη συμφωνίας, υπό τον φόβο της έκθεσης των εκάστοτε εγχώριων βιομηχανιών σε μεγαλύτερο εξωτερικό ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Εμπορίου Karel De Gucht, οι επίσημες συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν το ερχόμενο καλοκαίρι. Ο Karel De Gucht ανέφερε ότι η συμφωνία θα εστιάσει στην απομάκρυνση των δασμών και έτερων εμποδίων στο ελεύθερο εμπόριο, τυποποιώντας τις τεχνικές προδιαγραφές, τα πρότυπα και τις πιστοποιήσεις..




Δεν υπάρχουν σχόλια: