02 Φεβρουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Δεμένα θα παραμείνουν το Σαββατοκύριακο τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας, λόγω της νέας 48ωρης απεργίας που ξεκίνησε από τις 6 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Η ΠΝΟ έλαβε την απόφαση αυτή μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ναυτιλίας, Κ.Μουσουρούλη. Οι ναυτεργάτες, που θεωρούν ότι με τις διατάξεις του νέου πολυνομοσχεδίου πολλοί ναυτικοί θα οδηγηθούν στην ανεργία, θα πραγματοποιήσουν στις 12 το μεσημέρι νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Αγ. Διονύσιο. Νέα συνεδρίαση της ΠΝΟ την Κυριακή.
  • Κλειστό παρέμεινε το βράδυ της Παρασκευής, επί περισσότερες από δύο ώρες, το τμήμα του ΗΣΑΠ Ομόνοια-Ταύρος, έπειτα από το θάνατο ενός ατόμου στο σταθμό του Θησείου, με θύμα ένα μετανάστη, ο οποίος χτυπήθηκε από το ηλεκτρικό ρεύμα. Την υπόθεση έχει αναλάβει το τμήμα ανθρωποκτονιών της ΕΛ.ΑΣ.
  • Με απόφαση του δικαστικού συμβουλίου ο 32χρονος ύποπτος για την υπόθεση του εμπρησμού του υποκαταστήματος της Marfin στη Σταδίου αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, υποχρεωτικής εμφάνισης κάθε 1 και 16 του μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα και απαγόρευσης συμμετοχής σε διαδηλώσεις. Οι δικαστές υιοθέτησαν την άποψη του ανακριτή ο οποίος έκρινε ότι τα στοιχεία δεν επαρκούν για να οδηγηθεί στην φυλακή ο κατηγορούμενος.
  • Υψηλόβαθμα στελέχη από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ καλούνται να καταθέσουν ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων, στις 18 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο έρευνας για τα δάνεια ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ που έχουν λάβει από τράπεζες, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
  • Ανησυχία για το γεγονός ότι ελάχιστοι εξ όσων έχουν πραγματοποιήσει ρατσιστικές επιθέσεις στην Ελλάδα έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη και ακόμη λιγότεροι έχουν καταδικαστεί εξέφρασε ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μουίζνιεκς, κλείνοντας εβδομαδιαίο κύκλο επαφών στη χώρα μας.
 Κόσμος

  • Λίγες ώρες προτού ο Φρανσουά Ολάντ προσγειωθεί στο Μάλι, τα Ηνωμένα Έθνη σε ανακοίνωσή τους κάλεσαν το στρατό της χώρας να προστατεύσει το σύνολο του πληθυσμού χωρίς εξαιρέσεις. Είχαν προηγηθεί αναφορές για αντίποινα των στρατιωτών εναντίον πολιτών που ανήκουν στη φυλή των Τουαρέγκ ή είναι αραβικής καταγωγής.
  • Με τη φράση «θα μου λείψετε» η Χίλαρι Κλίντον παρέδωσε την αμερικανική διπλωματία στον Τζον Κέρι, σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στη σκιά της επίθεσης στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα. Ο νέος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ορκίστηκε ενώπιον ενός από τα εννέα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου.
  • Η μάχη του Στάλινγκραντ έκρινε την πορεία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και την τύχη του Ανατολικού Μετώπου και διευκόλυνε τους σχεδιασμούς για το άνοιγμα του Δυτικού Μετώπου το επόμενο έτος. Το Σάββατο η Ρωσία τιμά τα 70 χρόνια από το τέλος της επικής μάχης με στρατιωτική παρέλαση στο μετονομασμένο για μια ημέρα Στάλινγκραντ, παρόντος του Βλάντιμιρ Πούτιν.
  • Την ακροαριστερή οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο (DHKP-C) «δείχνει» ο Ταγίπ Ερντογάν για την επίθεση αυτοκτονίας στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα. Ο καμικάζι παρέσυρε μαζί του στο θάνατο έναν ιδιωτικό φρουρό ασφαλείας, ενώ τραυματίστηκε βαριά μία δημοσιογράφος. Είχε προηγηθεί τις τελευταίες ημέρες μπαράζ συλλήψεων ακροαριστερών από την τουρκική αστυνομία. Οι ΗΠΑ καλούν τους πολίτες τους να αποφύγουν μέχρι νεωτέρας τις επισκέψεις στις διπλωματικές αποστολές της χώρας στην Τουρκία. Φωτορεπορτάζ.
  • Γάλλοι εκδότες και ο πρόεδρος της Google Έρικ Σμιτ υπέγραψαν την Παρασκευή συμφωνία για την αποζημίωση των εκδοτών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την προβολή του περιεχομένου των ιστοσελίδων τους από τη μηχανή αναζήτησης. Η Google θα δημιουργήσει στη Γαλλία ένα ταμείο ύψους 60 εκατ. ευρώ για «τη διευκόλυνση της μετάβασης του Τύπου στον ψηφιακό κόσμο» ενώ συμφωνήθηκε και εμπορική συνεργασία που θα βοηθήσει την ανάπτυξη του Τύπου στο διαδίκτυο για να «αυξήσει τα έσοδα του από αυτό».
 Οικονομία

  • Με κέρδη έκλεισαν οι αγορές την Παρασκευή καθώς στα περισσότερα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια επέδρασε θετικά ο βιομηχανικός δείκτης του Ιανουαρίου στις ΗΠΑ που είναι ο καλύτερος του τελευταίου εννεαμήνου όπως και οι καλές επιδόσεις στην αγορά εργασίας.
  • Η πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα ήταν το κύριο πιάτο στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό. Επί τάπητος φαίνεται ότι τέθηκαν όμως και τα ζητήματα των αγροτών και των ναυτεργατών, με τον Γ.Στουρνάρα να δηλώνει μετά τη σύσκεψη ότι για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους θα καταβληθούν προσπάθειες μέσα στα σφιχτά δημοσιονομικά πλαίσια.
  • Το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας μεταβιβάσθηκε από την Credit Agricole στην Alpha Bank, σε συνέχεια της συμφωνίας εξαγοράς του περασμένου Οκτωβρίου. Με την εξέλιξη αυτή δημιουργείται ο δεύτερος σε μέγεθος χρηματοοικονομικός όμιλος στην Ελλάδα, ενώ με την απόκτηση της Εμπορικής η Alpha Bank ενισχύει τα μεγέθη και την κεφαλαιακή της βάση και βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση εν όψει της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
 Αθλητισμός

  • Στην αποστολή για τον εντός έδρας αγώνα με τον Πανιώνιο συμπεριλήφθηκε τελικά ο Μητρόπουλος. Αντιθέτως, ο Αρκούδας δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί. Ιδιαίτερο το ματς για τον Λίνεν, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος...
  • Βαριά ήττα υπέστη η Ρόμα με 4-2 απο την Κάλιαρι μέσα στο «Ολίμπικο» της Ρώμης στον αγώνα που άνοιξε την αυλαία της 23ης αγωνιστικής του Καμπιονάτο. Η Βέρντερ Βρέμης επικράτησε 2-0 του Ανόβερο στη Γερμανία, ενώ στη Γαλλία η Παρί Σεν-Ζερμέν πέρασε άνετα με 4-0 από την έδρα της Τουλούζ.
  • Παίκτης της Γιουβέντους είναι ο Νικολά Ανελκά, όπως ανακοίνωσαν το απόγευμα της Παρασκευής οι «μπιανκονέρι».




Δεν υπάρχουν σχόλια: