17 Φεβρουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Επεισόδια μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας σημειώθηκαν το μεσημέρι. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε ρίψη χημικών κατά αγροτών που είχαν προχωρήσει σε καθιστική διαμαρτυρία στην εθνική οδό. Τέσσερις αγρότες τραυματίσθηκαν. Αντιπροσωπεία αγροτών θα έρθει τη Δευτέρα στην Αθήνα για να συναντηθεί με τους αρχηγούς ή με εκπροσώπους των κομμάτων.
  • Για προβλήματα από «ατεκμηρίωτο και βεβιασμένο» σχεδιασμό του σχεδίου Αθηνά για συγχώνευση Πανεπιστημίων προειδοποιούν οι πρυτάνεις στο ομόφωνο ψήφισμα της έκτακτης συνόδου τους στο Λαύριο. Οι πρυτάνεις επισήμαναν επίσης τα διοικητικά προβλήματα και τη «δυσαρμονία» που υπάρχει με τα Συμβούλια Διοίκησης στα Πανεπιστήμια.
  • Πρόταση για ένα πλαίσιο ανάλογο της ιταλικής «Ελιάς» θα απευθύνει το ΠΑΣΟΚ στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο γραμματέας της ΚΟ του κόμματος Γιάννης Μανιάτης.
  • Η Κύπρος της κρίσης και των διαπραγματεύσεων για το πακέτο διάσωσης προσέρχεται την Κυριακή στις κάλπες για να εκλέξει τον επόμενο πρόεδρό της: Τα επιτελεία του Νίκου Αναστασιάδη (ΔΗΣΥ), του Σταύρου Μάλα (ΑΚΕΛ) και του Γιώργου Λιλλήκα (στηρίζεται από την ΕΔΕΚ) εμφανίζονται αισιόδοξα, αλλά, ενώ ο Ν.Αναστασιάδης προηγείται, δεν αποκλείεται ο δεύτερος γύρος -και έτσι, οι υποψήφιοι ετοιμάζουν την στρατηγική της επόμενης ημέρας. «Αποχωρώ με το κεφάλι ψηλά» λέει ο Δημήτρης Χριστόφιας.
  • Aλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής προανήγγειλε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλώντας στη ΝΕΤ. Ανάμεσα στις προτάσεις πρόκειται να είναι ο έλεγχος από τη Βουλή αν υλοποιείται το νομοθετικό έργο και να ζητά από το Ελεγκτικό Συνέδριο έλεγχο σε ΔΕΚΟ. Τάχθηκε υπέρ της μείωσης του αριθμού των βουλευτών και εκλογικού συστήματος που να συνδυάζει σταυρό και λίστα. «Όσον αφορά το μπόνους των 50 εδρών βεβαίως πρέπει να επανεξεταστεί» είπε.
 Κόσμος

  • Τουλάχιστον 64 άνθρωποι, μεταξύ των και αρκετά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σε βομβιστική επίθεση στην Κουέτα του Πακιστάν, περιοχή με κυρίως σιιτικό πληθυσμό. Την ευθύνη, που έπληξε την κεντρική αγορά της πόλης και ένα σχολείο, ανέλαβε η σουνιτική ομάδα Λασκάρ-ε-Τζανγκβί.
  • Ένας μικρός στρατός με... σκούπες και καινούρια τζάμια έχει βγει στο Τσελιάμπνισκ και τις υπόλοιπες πόλεις στα ρωσικά Ουράλια μετά το εκρηκτικό πέρασμα του μετέωρου το πρωί της Παρασκευής. Το σπάνιο συμβάν προκάλεσε πάνω από 1.000 μικροτραυματισμούς, κυρίως από τα σπασμένα τζάμια, ζημιές που φτάνουν το ένα δισ. ρουβλια (περίπου 24,8 εκατ. ευρώ) αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί παρά πολύ μικρά θραύσματα του «ενόχου».
  • «Μουδιασμένο» από το σοκ και το πένθος χαρακτηρίζουν οι συγγενείς του τον νοτιοαφρικανό παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος κατηγορείται για το φόνο της φίλης του και παραμένει για τρίτη ημέρα κρατούμενος σε αστυνομικό τμήμα της Πρετόριας. Αστυνομικός που υπηρετεί στο αστυνομικό τμήμα της συνοικίας Μπρούκλιν είπε ότι ο αθλητής «κοιμήθηκε καλά» και ότι «όλα βαίνουν καλώς».
  • Απαγόρευση στις αφγανικές δυνάμεις να ζητούν τη συνδρομή ξένων αεροπορικών δυνάμεων (δηλαδή της ΝΑΤΟϊκής ISAF) για κατοικημένες περιοχές μέσα στο Αφγανιστάν πρόκειται να επιβάλει ο πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι, στον απόηχο της οργής για το θάνατο δέκα αμάχων εξαιτίας αεροπορικής επιχείρησης στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν. Ο Αφγανός πρόεδρος, όπως ανακοίνωσε, θα εκδώσει σχετικό διάταγμα που θα απαγορεύει «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες» να ζητείται «η βοήθεια ξένων δυνάμεων για επιχειρήσεις στα σπίτια και στα χωριά μας».
  • Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι το κονκλάβιο για την ανάδειξη του διαδόχου του Πάπα Βενέδικτου θα μπορούσε να συγκληθεί και πριν από τις 15 Μαρτίου, εφόσον βρίσκονται στη Ρώμη οι καρδινάλιοι. Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι, διευκρίνισε ότι η διαδικασία θα μπορούσε να κυλήσει ταχύτερα, δεδομένου ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αντιμετωπίζει παραίτηση και όχι θάνατο ποντίφικα.
 Οικονομία

  • Την τελευταία ευκαιρία για ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο φαίνεται ότι δίνει το οικονομικό επιτελείο σε φορολογούμενους και επιχειρήσεις με δόσεις ακόμα και από 25 ευρώ το μηνα. Όπως αναφέρεται στο Βήμα της Κυριακής, η ρύθμιση δεν αφορά οφειλέτες κάτω του εξάμηνου, ενώ γίνεται σαφής διαχωρισμός οφειλετών ανάλογα με το ύψος του χρέους.
  • Την πρόθεσή της να προωθήσει μία πιο σκληρή κανονιστική ρύθμιση των χρηματαγορών γνωστοποίησε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στην εβδομαδιαία ομιλία της που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο στο Διαδίκτυο. «Θα υποστηρίξουμε μια πιο σκληρή κανονιστική ρύθμιση των χρηματαγορών σε παγκόσμια κλίμακα, με την ευκαιρία της G20 που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο (στη Μόσχα), και θα το κάνω και η ίδια στην G20 τον Σεπτέμβριο» αναφέρει η Μέρκελ.
  • Το δικό τους μήνυμα κατά του «νομισματικού πολέμου» στέλνουν από τη Μόσχα οι υπουργοί Οικονομικών της G20, αναζητώντας παράλληλα τρόπους για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Την ίδια ώρα, Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο κινητοποιούνται, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, για μια παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση, βάζοντας στο στόχαστρο τις πολυεθνικές.
 Αθλητισμός

  • Η Μαρσέιγ νίκησε με 1-0 την Βαλανσιέν και επέστρεψε στις νίκες έπειτα από τρεις σερί αγωνιστικές αποτυχιών.
  • Άστραψε και βρόντηξε ο τεχνικός της ΑΕΚ, Έβαλντ Λίνεν όταν ρωτήθηκε - μετά τη «λευκή» ισοπαλία της «Ένωσης» με τον ΠΑΟΚ στο βρεγμένο ΟΑΚΑ - για το ενδεχόμενο εισόδου της ομάδας στα πλέι οφ. «Όποιον ακούσω να μιλάει για πλέι οφ θα τον... σκοτώσω. Όταν θες να κάνεις κάτι, δεν χρειάζεται να το πεις» είπε χαρακτηριστικά.
  • Ο Φρατσένσκο Τότι «καθάρισε» το ντέρμπι της 25ης αγωνιστικής στη Serie A και η Ρόμα νίκησε 1-0 τη Γιουβέντους. Έτσι, η Νάπολι καταφέρει την Κυριακή (17/2) να ξεπεράσει το εμπόδιο της Σαμπντόρια, θα μειώσει στους 2β. την απόσταση από την κορυφή και τη «Γηραιά Κυρία».



Δεν υπάρχουν σχόλια: