14 Ιανουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα
  • Ένοπλη επίθεση στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού σημειώθηκε στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Δυο άγνωστοι πλησίασαν το κτίριο και πυροβόλησαν με καλάσνικοφ χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή. Στο γραφείο του πρωθυπουργού βρέθηκε μια σφαίρα, η οποία έσπασε το τζάμι, χτύπησε στο ταβάνι, στον τοίχο και κατέληξε στο πάτωμα. Στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου βρέθηκε καμένο ένα ΙΧ αυτοκίνητο, που εκτιμάται ότι έχει σχέση με την επίθεση. Με την υπόθεση ασχολείται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
  • Συναγερμός έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της ψηφοφορίας, την Πέμπτη, για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ. Υπό το φόβο διαφοροποιήσεων βουλευτών των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού από την πρόταση για παραπομπή μόνον του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, υπάρχει διχογνωμία μεταξύ του Μαξίμου και της Βουλής για το εάν θα στηθούν τρεις κάλπες, όσες οι προτάσεις των κομμάτων, ή τέσσερις, όσα δηλαδή τα πρόσωπα που ζητείται να παραπεμφθούν. Λύση στο θέμα αυτό αναμένεται να δώσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, την Τρίτη.
  • Δύο εμπρηστικές επιθέσεις σε μηχανήματα ανάληψης χρημάτων (ATM) τραπεζών, πραγματοποίησαν τα ξημερώματα άγνωστοι, στη Δραπετσώνα. Από τη φωτιά, που έσβησε μόνη της, προκλήθηκαν υλικές ζημιές στα μηχανήματα. Τρεις εμπρηστικές επιθέσεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας και στην Πάτρα, με στόχο δύο υποκαταστήματα τραπεζών, καθώς και το υποθηκοφυλακείο της πόλης.
  • Σαφές δείγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ δίνει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ.Καπελέρης, λέγοντας ότι ούτε τη λίστα είδε ποτέ, ούτε ενδελεχής έλεγχος του ζητήθηκε, ούτε 20 ονόματα τού έδωσε ο Γ.Παπακωνσαντίνου, παρά μόνο 10. Ο Γιάννης Καπελέρης πρόκειται να δώσει συμπληρωματικές εξηγήσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς σήμερα, Δευτέρα. Σήμερα ή αύριο Τρίτη πρόκειται να βρεθεί τετ - α - τετ με τους οικονομικούς εισαγγελείς και ο Ιωάννης Διώτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Διώτης δεν πρόκειται να αλλάξει αυτά που έχει πει μέχρι τώρα.
  • Ενιαίο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων, ιατρικών πράξεων και εξετάσεων τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, Δευτέρα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης, απλουστεύεται η όλη διαδικασία και μειώνεται ο χρόνος έκδοσης, εκτέλεσης συνταγής και παραπεμπτικού. Επίσης, θα είναι δυνατή η απευθείας άντληση στατιστικών στοιχείων και ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της συμπεριφοράς των γιατρών.

Κόσμος
  • Νεκρός υποστηρίζουν Σομαλοί αντάρτες πως είναι ο δεύτερος Γάλλος στρατιώτης που αγνοείτο μετά την αποτυχημένη επιχείρηση του γαλλικού στρατού να απευλεθερώσει μυστικό πράκτορα που είχε απαχθεί στην περιοχή, ισχυριζόμενοι όμως ότι ο ίδιος πράκτορας είναι ζωντανός. Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει το Σάββατο το θάνατο ενός στρατιώτη και του ομήρου.
  • Ο αρχηγός του Ινδικού στρατού προειδοποίησε πως οι ινδικές δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιδράσουν «επιθετικά» σε περίπτωση που υπάρξουν προκλήσεις από τις πακιστανικές δυνάμεις στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, στα σύνορα των δύο χωρών, κατηγορώντας πως το Πακιστάν πως είχε «προσχεδιάσει» το τελευταίο θερμό επεισόδιο της 8ης Ιανουαρίου.
  • Σε αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων των αντικαθεστωτικών σε προάστια της Δαμασκού προχώρησε η συριακή αεροπορία, από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, τουλάχιστον 36 άνθρωποι -14 από τους οποίους παιδιά. Παράλληλα, η Ρωσία κάλεσε τους αντάρτες να κάνουν αντιπροτάσεις στην πρόσφατη «πρόσκληση» του Μπασάρ αλ Άσαντ σε διάλογο, αναγνωρίζοντας πως ίσως οι προτάσεις του Σύρου προέδρου «να μην πηγαίνουν πολύ μακριά, αλλά είναι προτάσεις».
  • Εντείνει τις επιχειρήσεις της εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών στο βόρειο Μάλι η γαλλική αεροπορία, την στιγμή που ενισχύονται οι γαλλικές χερσαίες δυνάμεις για την προστασία της πρωτεύουσας Μπαμάκο και καταφθάνουν δυνάμεις και από τις γειτονικές χώρες. Σε νέα συνεδρίαση προχωρά το βράδυ της Δευτέρας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα της Γαλλίας.
  • Υπό έλεγχο έχει τεθεί η λοίμωξη στο αναπνευστικό του Ούγκο Τσάβες και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στη θεραπεία, αν και η κατάσταση της υγείας του παραμένει «λεπτή», όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας μετά την επίσκεψη των κορυφαίων αξιωματούχων της Βενεζουέλας στην Αβάνα, όπου και συνεχίζει να νοσηλεύεται ο πρόεδρος. Στο ανακοινωθέν αναφέρεται πως ο Τσάβες έχει της αισθήσεις του και επικοινωνεί με τους συγγενείς και τους γιατρούς του, διαψεύδοντας έτσι τις εικασίες πως έχει πέσει σε κώμα.

Οικονομία
  • Στην προκήρυξη του προγράμματος «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 θα προχωρήσει σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης.
  • Στην είσπραξη συνολικά 62 εκατ. ευρώ από την επιβολή ετήσιας εισφοράς επί του συνολικού ετήσιου ποσού εισαγόμενου συναλλάγματος στα γραφεία ή υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων οποιουδήποτε τύπου ή μορφής, ασχολούμενα αποκλειστικά με την εκμετάλλευση, ναύλωση, ασφάλιση, διακανονισμό αβαριών, μεσιτεία αγοραπωλησιών ή ναυπηγήσεων ή ναυλώσεων ή ασφαλίσεων πλοίων με ελληνική ή ξένη σημαία πάνω από 500 κόρους ολικής χωρητικότητας, αποβλέπει το υπουργείο Οικονομικών την περίοδο 2013 -2016. Από την εισφορά που θα κυμαίνεται μεταξύ 6% έως 10% εξαιρούνται τα επιβατηγά ακτοπλοϊκά πλοία και τα εμπορικά πλοία που εκτελούν εσωτερικούς πλόες.
  • Δημοσιεύματα που αναφέρονται στην έξαρση της λαθρεμπορίας και παράνομης διακίνησης καυσίμων σχολίασε σήμερα, Δευτέρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καύσιμων (ΠΟΠΕΚ), τονίζοντας πως επαληθεύουν τις καταγγελίες περί δράσης οργανωμένου κυκλώματος παράνομης διακίνησης καυσίμων και λαθρεμπορίας, που λυμαίνεται την αγορά.

Αθλητισμός
  • Ύστερα από την επικοινωνία του Γιάννη Αλαφούζου με τον Τζιμπρίλ Σισέ όλα δείχνουν πως είναι στο χέρι της ΚΠΡ για δώσει τη συγκαταθεσή της ώστε ο Γάλλος επιθετικός να πάρει τον δρόμο της επιστροφής για τον Παναθηναϊκό. Η εβδομάδα που ξεκινά είναι η πλέον καθοριστική για το θέμα καθώς ο Σισέ αναμένεται να ζητήσει την αποδέσμευσή του από τους Λονδρέζους, στο ραντεβού που έχει προγραμματίσει με τη διοίκησή τους τη Δευτέρα (14/01).
  • Μπορεί ο Παναθηναϊκός να μην τα κατάφερε στα Ιωάννινα αφήνοντας άλλους δύο βαθμούς στο 0-0 με τον ΠΑΣ, όμως, από το βράδυ της Κυριακής οι φήμες… πληθαίνουν ότι ο Γιάννης Αλαφούζος βρήκε λύση για την επιθετική δυστοκία της ομάδας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε επικοινωνία που είχε με τον Τζιμπρίλ Σισέ, έλαβε τη διαβεβαίωση του Γάλλου σταρ ότι εάν μέσα στη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη η ΚΠΡ δώσει τη συγκατάθεσή της, τότε ο Σισέ τις επόμενες ημέρες θα φορέσει ξανά τη φανέλα του Παναθηναϊκού!
  • Μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τη Μαρσέιγ στο χιονισμένο «Μπονάλ» από τη Σοσό, καθώς οι Μασσαλοί γνώρισαν τη συντριβή με σκορ 3-1 από μία ομάδα που παλεύει για τη σωτηρία της στο πλαίσιο της 20ής αγωνιστικής του Championnat. Μια εντυπωσιακή Νις έκανε «φύλλο και φτερό» τη Βαλανσιέν, την οποία «φιλοδώρησε» με πέντε γκολ (5-0), ενώ η Μπαστιά νίκησε με 2-1 στην έδρα της Ρεμς, στο πρώτο σημερινό παιχνίδι.




Δεν υπάρχουν σχόλια: