16 Ιανουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα
  • Αυστηρές συστάσεις προς τους γραμματείας των Κοινοβουλευτικών Ομάδων απηύθυνε στη Βουλή ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Χρ.Μαρκογιαννάκης, με αφορμή τις παρεκτροπές που έχουν παρατηρηθεί από βουλευτές τόσο σε θέματα συμπεριφοράς εντός Κοινοβουλίου, όσο και στις ενδυματολογικές τους επιλογές. Στην επιτροπή ειπώθηκε ότι δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτά από το προεδρείο της Βουλής σκισμένα τζιν, κοντομάνικα μπλουζάκια και εμφανή τατουάζ από τους άνδρες βουλευτές, αλλά και προκλητικά ρούχα από τις βουλευτίνες.
  • Η καμπάνια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου» ευαισθητοποίησε χιλιάδες συμπολίτες σε μια εποχή που η αλληλεγγύη είναι το μεγάλο ζητούμενο. Η Μελίνα Σπαθάρη, υπεύθυνη του Τμήματος Επικοινωνίας των «Γιατρών» μιλά για τα 22 χρόνια προσφοράς της Οργάνωσης -εντός και εκτός συνόρων- και προαναγγέλλει νέες δράσεις για το μέλλον.
  • Τη δικηγόρο και συνεργάτιδα του Ιωάννη Διώτη, η οποία, κατά ομολογία του, τον βοήθησε να αντιγράψει το στικάκι που είχε πάρει από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου καλούν τώρα οι οικονομικοί εισαγγελείς λίγο πριν την ολοκλήρωση της έρευνάς τους για την υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ. Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κατονομάζει στο υπόμνημά του τη συνεργάτιδά του, δηλώνοντας ότι και εκείνη με τη σειρά της είναι πρόθυμη να καταθέσει στη Δικαιοσύνη.
  • Με προβλήματα διεξάγονται σήμερα, Τετάρτη, οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φτάνουν κατά τόπους τα 8-9 μποφόρ. Από τον Πειραιά δεν γίνονται τα δρομολόγια για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, ενώ δεν φεύγει κανένα πλοίο από το Λαύριο. Μόνο με πλοία κλειστού τύπου τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό. Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας.
  • Στους δρόμους κατεβαίνουν σήμερα, Τετάρτη, οι οικοδόμοι όλης της χώρας που ζητούν την άρση της κυβερνητικής απόφασης για αύξηση κατά δύο χρόνια των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και διαδηλώνουν κατά της ανεργίας. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος. Παρόμοιες συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις.

Κόσμος
  • Το εφικτό και όχι το ιδανικό θα επιδιώξει ο Λευκός Οίκος στα νέα αυστηρότερα μέτρα για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ που θα παρουσιάσει την Τετάρτη, στοχεύοντας -υπό το βάρος των τελευταίων αιματηρών επιθέσεων- σε περιορισμούς στο είδος οπλισμού και αυστηρότερα κριτήρια για τους κατόχους. Η πολιτεία της Νέας Υόρκης, που ήδη είχε το αυστηρότερο πλαίσιο, πέρασε ακόμη σκληρότερους περιορισμούς την στιγμή όμως που «καραδοκεί» η NRA, το ισχυρό λόμπι των οπλοκατόχων.
  • Η αναγκαστική προσγείωση ενός Boeing 787 Dreamliner στην Ιαπωνία οδήγησε τις δύο μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της χώρας να καθηλώσουν όλα τα αεροσκάφη αυτού του τύπου στο στόλο τους -το πιο πρόσφατο πλήγμα στην εικόνα του νέου μοντέλου της εταιρείας.
  • Επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έφτασαν στην Τεχεράνη με στόχο να αναζωογονήσουν τις βαλτωμένες συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ευελπιστώντας πως θα έχουν πρόσβαση κυρίως στη βάση του Παρσίν, που θεωρείται «ύποπτη» για πυρηνικές δομικές. Οι προσδοκίες για απτά αποτελέσματα στην προσπάθεια επιστροφή του Ιράν στο τραπέζι με τους «Έξι» παραμένουν πάντως μικρές.
  • Ξεπερνούν τους 80 οι νεκροί και τους 160 οι τραυματίες από δύο εκρήξεις που συγκλόνισαν την Τρίτη το Πανεπιστήμιο του Χαλεπιού στη βόρεια Συρία, ενόσω στο κτίριο ήταν συγκεντρωμένοι εκατοντάδες φοιτητές για τις εξετάσεις του εξαμήνου. Κυβέρνηση και αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για το μακελειό. Το καθεστώς κάνει λόγο για «τρομοκρατική επίθεση», επιρρίπτοντας την ευθύνη στους αντικαθεστωτικούς. Οι αντάρτες από την πλευρά τους μιλούν για αεροπορικό βομβαρδισμό.
  • Αντισημιτικά σχόλια που είχε κάνει ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι το 2010, όταν ήταν ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, καταδίκασε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος. Σχεδόν πριν από τρία χρόνια, ο Μόρσι, ισλαμιστής πολιτικός ηγέτης, είχε εκφωνήσει ομιλία καλώντας τους Αιγυπτίους να «αναθρέψουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους με μίσος» για τους εβραίους και τους σιωνιστές, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.

Οικονομία
  • Συνεδριάζει στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα, Τετάρτη, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ με αντικείμενο την έγκριση της εκταμίευσης των δόσεων που υπολείπονται προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, αναμένεται να προσδιοριστούν από την πλευρά του Ταμείου τα μέτρα για τη διετία 2015 - 2016, τα οποία η Κομισιόν τα τοποθετεί στα 4 δισ. ευρώ.
  • Την εκτίμηση ότι η παγκόσμια οικονομία παραμένει εύθραυστη, αλλά η χειρότερη περίοδος της οικονομικής κρίσης φαίνεται ότι έχει παρέλθει, διατυπώνει η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεση Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές. Σύμφωνα με την έκθεση, το παγκόσμιο συνολικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% το 2012, ενώ προβλέπει ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2013 θα παραμείνει κυρίως στο 2,4%. Σταδιακά θα ενισχυθεί στο 3,1% το 2014 και στο 3,3% το 2015.
  • Σε ειδικές συναντήσεις παρουσιάσεων και επισκέψεων στους χώρους του Ελληνικού στους τρεις ενδιαφερόμενους επενδυτές, θα προχωρήσει από την επόμενη εβδομάδα το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), καθώς άρχισε η β΄ φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση της περιοχής. Ενώ, η υποβολή των τεχνικών προσφορών αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο εφέτος.

Αθλητισμός
  • H σημαντικότερη έκπληξη στην τρίτη φάση του κυπέλλου Αγγλίας, σημειώθηκε στο παιχνίδι Σάντερλαντ - Μπόλτον, με τους φιλοξενούμενους (αν και αγωνίζονται στην Τσάμπιονσιπ) να αποκλείουν τις «μαυρόγατες» με 2-0. Από τα υπόλοιπα παιχνίδια, ξεχώρισαν οι προκρίσεις των Λιντς, Σέφιλντ Γουένσντεϊ και ΚΠΡ, όπου ο Τζιμπρίλ Σισέ αγωνίστηκε βασικός, χωρίς παρόλα αυτά να σκοράρει.
  • Μπορεί η Ρεάλ να επικράτησε με 2-0 κόντρα στη Βαλένθια και να έκανε το πρώτο βήμα για πρόκριση στους «4» του Κυπέλλου Ισπανίας, ωστόσο μόνο άνετη νίκη δεν ήταν και αυτό γιατί οι Μαδριλένοι είχαν την τύχη, αλλά και τη... διαιτησία με το μέρος τους για να φτάσουν στη «μαγική εικόνα» και ο «Special One» να γιορτάσει ευτυχισμένοςε τα 600 ματς στην καριέρα του σε όλες τις διοργανώσεις.
  • Την ώρα που στον Παναθηναϊκό περιμένουν από... ώρα σε ώρα τα νέα από τον Τζιμπρίλ Σισέ, ο οποίος ξεκίνησε βασικός το βράδυ της Τρίτης στη ρεβάνς Κυπέλλου της ΚΠΡ με τη Γουέστ Μπρομ, αλλά στο 46' ο Ρέντναπ τον αντικατέστησε (δεν είχε ακουμπήσει μπάλα) και πιθανότατα τον... αποχαιρέτησε, τα νέα από το «μέτωπο» με τον Λουκά Βύντρα δεν είναι θετικά. Η λύση των συμβολαίων με αρκετούς ποδοσφαιριστές δεν αποδεικνύεται εύκολη και έτσι μετά τις καθυστερήσεις με Λέτο, Μπουμσόνγκ και Χριστοδουλόπουλο, το βράδυ της Τρίτης, οι «πράσινοι» βρέθηκαν σε ένα ακόμη αδιέξοδο τον διεθνή δεξιό μπακ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: