30 Ιανουαρίου, 2013

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ Ο ...ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ

«Το θέμα είναι να αποκτήσουμε συμμάχους. Ακόμα και με τον διάβολο, αν είναι να υποφέρει ο Έλληνας πολίτης», δήλωνε ο Αλέξης Τσίπρας χθες βράδυ στην εκπομπή της Έλλης Στάη (ΝΕΤ). Μια παλιά ρήση του Βούλγαρου πολιτικού Γκεόργκι Δημητρώφ περί διαβόλου ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα με στελέχη, ψηφοφόρους και συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ να αναζητούν τον... διάβολο. Ο οποίος, κατά τον Αλέξη Τσίπρα, μπορεί να είναι ακόμα και το ίδιο το ΔΝΤ!

«Εμείς θεωρούμε», είπε, «ότι πρέπει να αλλάξει αυτό το πρόγραμμα και ο μόνος τρόπος είναι να συγκρουστεί το ΔΝΤ με την Μέρκελ, όχι με μισόλογα. Το θέμα είναι να αποκτήσουμε συμμάχους. Ακόμα και με τον διάβολο... αν είναι να υποφέρει ο Έλληνας πολίτης». Η έκφραση για «συμμαχία» ακόμα και με το ΔΝΤ - έστω ως υπερβολή στο πλαίσιο μιας ζωντανής εκπομπής - κινητοποίησε τις συνιστώσες αποκαλύπτοντας ότι ο... διάολος, ανεξάρτητα αν φορούσε ή όχι Πράντα, κρύβεται στις συνιστώσες. Αυτή η αναφορά ότι το πρόγραμμα της χώρας θα αλλάξει μόνο αν το ΔΝΤ συγκρουστεί περισσότερο με την Άνγκελα Μέρκελ ήταν που προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις.

Η εκπομπή στο μικροσκόπιο

Το βίντεο της εκπομπής μπήκε στο μικροσκόπιο των συνιστωσών προκειμένου να διευκρινιστούν ορισμένες «λεπτομέρειες» που αφορούν τους προβληματισμούς του Αλέξη Τσίπρα. Ας σημειωθεί ότι σχεδόν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν δει ή ακούσει τον Αλέξη Τσίπρα μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Άλλωστε η χθεσινή γραμματεία αναβλήθηκε για αύριο Τετάρτη λόγω προσωπικού κωλύματος του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε, λοιπόν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνέντευξή του μετά τα όσα είχαν ακουστεί για τις συναντήσεις του με τον αντιπρόεδρο του ΔΝΤ και αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ιδιωτικοποιήσεις

Στελέχη, λοιπόν, των συνιστωσών «ανακάλυψαν», πέρα από τα τυπικά, ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήταν κάθετα αντίθετος με τις ιδιωτικοποιήσεις αφήνοντας πολλά παράθυρα ανοιχτά. «Εμείς επιθυμούμε τη συνύπαρξη του δημοσίου με ιδιώτες επενδυτές και όχι ιδιωτικοποιήσεις που να μην εξασφαλίζουν ανταποδοτικότητα», ήταν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα. Στελέχη από τις συνιστώσες επεσήμαναν, μάλιστα, ότι δεν κάλυψε τον συντονιστή του 9μελούς οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βίτσα για το θέμα της COSCO - είχε δηλώσει ότι το λιμάνι θα επανέλθει στο δημόσιο όταν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ - απαντώντας με την ερώτηση «θεωρείτε ότι ο λόγος που ένα πρόγραμμα 50 δισ. ευρώ σταμάτησε επειδή ο κ. Βίτσας μίλησε γι' αυτό;». Για να τονίσει ότι σήμερα «είναι άλλο το κλίμα και οι ανάγκες τις χώρας και άλλο κάποτε. Εγώ λοιπόν σας λέω με σαφήνεια ότι δεν θέλουμε να διώξουμε τους επενδυτές».

Στην επίμονη ερώτηση, μάλιστα, της κ. Στάη «ποια ιδιωτικοποίηση θα κάνατε εσείς και με ποιο τρόπο; Δεσμεύεστε ότι δεν θα πάρει πόδι η COSCO;», ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «εμείς δεν θα πουλήσουμε γουρούνι στο σακί, χρειάζεται ισχυρή έρευνα αγοράς που θα γίνει με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Θα ήταν δείγμα ανωριμότητας αν σας απαντούσα να δώσουμε το ένα και να κρατήσουμε το άλλο. Η Κίνα είναι πολύ σημαντική δύναμη. Θα περίμενε κανείς ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική. Για μια κινέζικη τράπεζα για παράδειγμα».

Εκλογές πριν τις γερμανικές

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε εκλογές πριν τις γερμανικές εκλογές (θα γίνουν το φθινόπωρο του 2013), «για να σταματήσει η αδιέξοδη πορεία της χώρας». Και αυτό, όπως διευκρίνισε, για να φέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα τις επαναδιαπραγμάτευσης πριν τις εκλογές στη χώρα της Άνγκελα Μέρκελ. Δεσμεύθηκε, πάντως, ότι και αυτοδυναμία να κατακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κυβερνήσει μόνος του αλλά σε συνεργασία με δυνάμεις από την κεντροαριστερά αλλά και τη λαϊκή δεξιά. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι θα δημιουργηθούν νέα πολιτικά σχήματα, ενώ θα υπάρξουν και αλλαγές στις ηγεσίες των υπαρχόντων κομμάτων.

Ο κ. Τσίπρας επέμενε ότι δεν υπάρχει καμιά στροφή προς τον «ρεαλισμό», όπως το κατηγορούν, και επέμενε ότι «το μνημόνιο έχει πεθάνει, είναι ήδη νεκρό». «Πρέπει», είπε χαρακτηριστικά, «να το θάψουμε βαθιά για να μην μολύνει και άλλους».

«Λεφτά δεν υπάρχουν»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «λεφτά δεν υπάρχουν», αλλά δεσμεύθηκε ότι ο κατώτατος μισθός όταν έρθει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει στα προ του μνημονίου επίπεδα ενώ θα αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια των εργαζομένων. «Έχουμε στόχο μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνοντας ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει υπέρ του κοινού νομίσματος του και θα αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά του.

Σημείωσε, επίσης, ότι θα ήταν αστείος αν θα έβγαζε τη χώρα από το ευρώ και συμπλήρωσε ότι ακόμη και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχτηκε ότι το κόστος εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα θα ήταν μεγαλύτερο από τη διάλυσή του. «Όποτε και να γίνουν εκλογές είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα είναι συντριπτικό υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ» ήταν η απάντηση του κ. Τσίπρα αναφορικά με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα να υποχωρεί στη δεύτερη θέση.

Άφησε, μάλιστα, αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά τονίζοντας ότι «η πραγματικότητα είναι θλιβερή και δεν μπορούμε να πουλάμε αισιοδοξία στον ελληνικό λαό». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η κ. Μέρκελ δεν λέει την αλήθεια στον γερμανικό λαό ενόψει των εκλογών, ότι δηλαδή το πρόγραμμα για την Ελλάδα απέτυχε. «Η Βραζιλία» τόνισε ο κ. Τσίπρας, «έχει φόβους εξαγωγής της κρίσης από την Ευρώπη σε όλο τον κόσμο και ανησυχεί για την γερμανική πολιτική».

Τα δύο άκρα

Αναφορικά με τα φαινόμενα βίας των τελευταίων εβδομάδων χαρακτήρισε «επικίνδυνη και ανιστόρητη την προσπάθεια να εξισωθούν τα δύο άκρα υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ολισθηρό δρόμο που ξυπνάει μνήμες εμφυλίου». Χρησιμοποίησε ακόμη βαρύτατους χαρακτηρισμούς για τη Χρυσή Αυγή αποκαλώντας την «εγκληματική συμμορία που δολοφονεί καθημερινά ανθρώπους».

Σε ερώτηση για τις καταλήψεις και τις επεμβάσεις της Αστυνομίας άφησε σαφείς αιχμές κατά του υπουργού Δημόσιας τάξης, Νίκου Δένδια, ενώ επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει καμία ανοχή στην παραβατικότητα , ωστόσο, πρόσθεσε ότι «Αν έχει ένα πρόβλημα η χώρα δεν είναι η Βίλα Αμαλία αλλά η βίλα της διαφθοράς και δεν θα την ανακαταλάβει η αστυνομία αλλά ο λαός».



Δεν υπάρχουν σχόλια: