15 Ιανουαρίου, 2013

ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΑΧΤΗ

Φέτος τον χειμώνα η τρόικα και η κυβέρνηση συνασπισμού αποφάσισαν ότι θα μαζέψουν τους φόρους από το πετρέλαιο θέρμανσης, αφήνοντας τους Έλληνες στην παγωνιά. Υπολείπονται, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις, τουλάχιστον 500.000.000 ευρώ έσοδα με τη μέθοδο αυτή. Αυτό όμως δεν παίζει ρόλο. Ούτε φυσικά ότι τα μέτρα δεν επηρεάζουν το λαθρεμπόριο. Τον Απρίλιο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα, θα ψηφιστεί ιδιώνυμος νόμος υπεράνω όλων των σε ισχύ νόμων. Βάσει αυτού, για όλους όσοι χρωστούν 1.000 ευρώ στην Εφορία θα προβλέπεται άμεση φυλάκιση και δήμευση της κινητής (και καταθέσεις) και ακίνητης περιουσίας τους. Από το 2013 ισχύει ήδη ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης των αποκλίσεων του Προϋπολογισμού από τα συμφωνηθέντα με την τρόικα και την ευρωπαϊκή υπερδομή. Στη βάση του μηχανισμού αυτού θα λαμβάνονται οριζόντια και άμεσα εισπρακτικά μέτρα εις βάρος μισθών και συντάξεων ή με επιπλέον φορολογία, όπως αύξηση του ΦΠΑ και έκτακτος κεφαλικός φόρος, προκειμένου να καλύπτονται οι αποκλίσεις.

Αν συνυπολογίσουμε ότι η ύφεση και τα πλήγματα από τα επισήμως διακηρυγμένα ως «αποτυχημένη συνταγή» Μνημόνια, στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς στην Ελλάδα, διευρύνουν τα χάσματα μεταξύ υπεραισιόδοξων προβλέψεων και στόχων στον Προϋπολογισμό, αυτά θα καλύπτονται από όλο και μεγαλύτερα «πλιάτσικα» στα εισοδήματα και στην περιουσία της μεγαλύτερης μάζας των Ελλήνων. «Χτίστε φυλακές και δημεύστε περιουσίες» είναι το μήνυμα της Ευρώπης και το καθεστώς διοίκησης υλοποιεί, με κοινοβουλευτικούς και εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, τις εντολές. Αυτό σημαίνει ότι τα όποια «χτυπήματα» στην «ελληνική διαπλοκή», στον επαίσχυντο, εξωθεσμικό σύνδεσμο μεταξύ πολιτικής, τραπεζών, επιχειρήσεων (στη βάση τους κρατικοδίαιτων), μίντια, διεθνούς παράγοντα, «μαύρων ταμείων», μυστικών υπηρεσιών και λόμπι, θα συνοδευτούν από μια νέα επίθεση, στον πυρήνα του εθνικού κράτους των Ελλήνων. Δηλαδή στη δημόσια και στις ιδιωτικές περιουσίες.

Θα είναι στην ουσία μια αναστροφή της διανομής κλήρου στο μετεπαναστατικό εθνικό κράτος της τεράστιας εκκλησιαστικής περιουσίας και των λατιφουντίων των αγάδων, στη βάση της οποίας αποκτήθηκε περιουσία από τους γηγενείς, αλλά και τους πρόσφυγες που προστέθηκαν μετά τη Μικρασία ή τους διωγμούς από τους Νεότουρκους στον Πόντο. Αυτό που επιθυμεί το γερμανικό imperium και επιχειρείται να προκύψει με πρώτο πεδίο εφαρμογής την Ελλάδα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Εστω και αν στη βάση αυτή επιτυγχανόταν η συγκρότηση ενός νεότευκτου ευρωπαϊκού υπερκράτους-αυτοκρατορίας. Η Ευρώπη αυτή θα ήταν, τηρουμένων των αναλογιών, μια νέα ιδέα Σοβιετικής Ενωσης, γύρω από τη Γερμανία πλέον και όχι τη Ρωσία, χωρίς τη «μεσολάβηση» μιας επανάστασης των Μπολσεβίκων. Αλλωστε ιστορικά και η πρώτη Σοβιετική Ενωση μια ιδέα της γερμανικής ελίτ ήταν και όχι ένα τυχαίο γεγονός στην Ιστορία.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Το προφανές είναι ότι οι λαοί και τα έθνη τους δεν μπορούν να επιτρέψουν μια αυτοκρατορική υπερδομή, με τους τεχνοκράτες ως αριστοκρατία, επιστροφή στα λατιφούντια, στους δουλοπάροικους και στην «πλέμπα» για τους πολίτες. Μια επανάληψη του Μεσαίωνα στη Δύση. «Καίγοντας» όνειρα απλών ανθρώπων δεν μπορείς πλέον να χτίσεις… αυτοκρατορίες. Η ευημερία και η ιδιοκτησία είναι εμπεδωμένες έννοιες και συνθήκες πραγματικότητας. Μη αναστρέψιμες, σε καιρό ειρήνης. Με τη διαδικασία της θερμής σύρραξης αντίστοιχα επίσης δεν προκύπτει, αν συνυπολογίσουμε την κατάληξη έπειτα από δύο Παγκόσμιους Πολέμους τον προηγούμενο αιώνα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: