15 Ιανουαρίου, 2013

ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟΚΤΑ Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΛΙΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

Στην ψηφιοποίηση του αρχείου που διαθέτει για όλους τους ναούς, τα μοναστήρια και τους Ιερείς προχωρά η Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, προκειμένου να κάνει πιο λειτουργική, εύκολη και άμεση την πρόσβαση σε πληροφορίες και αρχειακό υλικό που τους αφορά. Πρόκειται για μια διαδικασία που κρίθηκε απαραίτητη, καθώς μετά το χωρισμό της Μητρόπολης Αττικής, παρατηρήθηκαν αρκετά προβλήματα και δυσλειτουργίες. «Όταν έγινε ο χωρισμός της Μητρόπολης Αττικής, σε Μητρόπολη Ιλίου και Μητρόπολη Κηφισιάς, έπρεπε να χωριστούν και οι υπηρεσιακοί φάκελοι των Ναών, των Μονών και των Ιερέων. Τότε παρατηρήθηκαν αρκετά προβλήματα με τους φακέλους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν σωστά οι διαδικασίες» τονίζει ο  υπεύθυνος αρχείου και πρωτοκόλλου της Μητρόπολης Ιλίου πατέρας Νικόδημος. Στην πραγματικότητα, όλο αυτό το υπηρεσιακό αρχείο έπρεπε να κατηγοριοποιηθεί και να πάρει ηλεκτρονική μορφή, προκειμένου να γίνουν ευκολότερες οι διαδικασίες εύρεσης των στοιχείων.

Η λύση δόθηκε με ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου προσλήφθηκαν με πεντάμηνη σύμβαση είκοσι άτομα, τα οποία ανέλαβαν την οργάνωση και ψηφιοποίησή του. «Όταν μας δόθηκε η δυνατότητα με το πρόγραμμα, ανοίξαμε όλους τους φακέλους και τακτοποιήσαμε όλα τα χαρτιά ανά θέμα, δηλαδή ανά ενορία, ανά μονή, ανά ιερέα. Τα τοποθετήσαμε χρονολογικά, τα καταγράψαμε και τώρα βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο που είναι η ψηφιοποίηση όλου του αρχείου. Σε αυτό θα συμπεριληφθεί και το αρχείο της Μητροπόλεως από το 2010 και μετά, το οποίο είναι όλο ψηφιοποιημένο» σημειώνει ο πατέρας Νικόδημος. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για ιστορικό αρχείο αλλά για καταγραφή υπηρεσιακών εγγράφων, που θα διευκολύνει τις σχέσεις της Μητρόπολης με τους ναούς και το αντίστροφο αλλά που αποτελούσε απόλυτη ανάγκη. «Το υπηρεσιακό αρχείο είναι ο πνεύμονας των υπηρεσιών της Μητρόπολης. Αν οι ναοί, το λογιστήριο, η γραμματεία δεν έχουν ένα καλό αρχείο, τα πράγματα θα μπερδεύονται και θα πηγαίνουν προς τα πίσω» αναφέρει.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι λειτουργεί και το ηλεκτρονικό site της Μητρόπολης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, το οποίο περιλαμβάνει φωτογραφίες από όλους τους ναούς, μονές και παρεκκλήσια, πληροφορίες για τις δραστηριότητες που γίνονται, για τις ομιλίες του Μητροπολίτη κ. Αθηναγόρα και τα προγράμματα των ναών. Όπως, άλλωστε, επισημαίνει ο πατέρας Νικόδημος, «γίνεται μια κοινωνική προσπάθεια από όλες τις ενορίες, μικρή ή μεγάλη, ανάλογα με τις δυνατότητές της. Για παράδειγμα, η Μητρόπολη Ιλίου δίνει καθημερινά 1200 μερίδες φαγητό ενώ σε πολλές οικογένειες δίνονται τρόφιμα ή πληρώνονται οφειλές για να μην τους γίνει έξωση ή να μην τους κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα. Όλα αυτά κάποια στιγμή πρέπει να τα γνωρίζει ο κόσμος...»

Δεν υπάρχουν σχόλια: