29 Ιανουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Με την εισήγηση του εισαγγελέα Βασίλη Χαλντούπη επί της ενοχής ή μη των 18 κατηγορουμένων συνεχίζεται από το πρωί της Τρίτης η δίκη για την υπόθεση υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης. Ο εισαγγελέας θα παραθέσει το νομικό σκέλος που αφορά στην υπόθεση και στη συνέχεια, αναλύοντας το σκεπτικό του, θα ζητήσει την ενοχή ή την αθώωση των κατηγορουμένων, ανάμεσα στους οποίους είναι ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας και τρεις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών.
  • Για «πολιτικό τυχοδιωκτισμό» κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στην δημόσια τηλεόραση. Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι είναι έτοιμος για συμμαχία ακόμα και με τον διάβολο για να σωθεί η χώρα, ο Σίμος Κεδίκογλου είπε ότι ακόμα και τότε «παραμένει χωρίς πυξίδα».
  • Για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους συνεδριάζουν οι οδηγοί των λεωφορείων προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. Σε πλήρη λειτουργία μπήκαν τα τρόλεϊ, κανονικά τα δρομολόγια στα τρένα του ΟΣΕ και τον προαστιακό σιδηρόδρομο
  •  «Ανατροπή δεν σημαίνει να αλλάζουν κυβερνήσεις και να παραμένει η ίδια πολιτική» τόνισε στη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης η Αλέκα Παπαρήγα, σημειώνοντας ότι «το ΚΚΕ θα επιμείνει στην αναδιοργάνωση, ανασύνταξη και αναγέννηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος». Αναφερόμενη στην επίσκεψη του Αλ.Τσίπρα σε Γερμανία και ΗΠΑ, η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι στα ταξίδια αυτά «εκφράστηκε η πλήρης υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εμένα δεν πρόκειται να με καλέσει ο Σόιμπλε».
  • Εν μέσω διαμαρτυριών έξω από τα γραφεία του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), νομικών προσφυγών και στάσης εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ (10:00-13:00), συνεχίζεται η κατάθεση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους ιδιώτες και τις κοινοπραξίες ιδιωτών για τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική.
 Κόσμος

  • Βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στη Σομαλία, σε συγκρότημα κτιρίων όπου βρίσκεται μεταξύ άλλων και το προεδρικό μέγαρο. Από την επίθεση σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας στρατιώτης που φρουρούσε το σημείο και τραυματίστηκαν άλλοι δύο.
  • Οι λεπτομέρειες και οι τραγικές ελλείψεις που οδήγησαν στον εφιάλτη του νυχτερινού κέντρου στη Σάντα Μαρία, στη νότια Βραζιλία, προκαλούν απορία και οργή στη χώρα για τον χαμό τουλάχιστον 232 θαμώνων, κυρίως νεαρών, από τον καπνό και την αστραπιαία εξάπλωση της πυρκαγιάς στον κλειστό μαγαζί: Δεν υπήρχε συναγερμός, δεν είχε τηρηθεί σχεδόν καμία από τις προβλέψεις ασφάλειας και ακόμη και τα λίγα που μπορούσαν να γίνουν, αλλά δεν έγιναν, έκαναν -κυριολεκτικά- τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.
  • Τέσσερις άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί και δύο αγνοούνται μετά τις σφοδρές καταιγίδας που προκάλεσαν την υπερχείλιση ποταμών και είχε ως συνέπεια χιλιάδες σπίτια να πλημμυρίσουν κατά μήκος των 700 χιλιομέτρων της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας. Στο Μπούνταμπεργκ του Κουίνσλαντ, την πόλη που δοκιμάζεται περισσότερο έχοντας πνιγεί στη λάσπη μετά από υπερχείλιση ποταμού, τα συνεργεία διάσωσης χρειάστηκε να απεγκλωβίσουν περίπου 1.000 άτομα με ελικόπτερα.
  • Εκατοντάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές αψήφησαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, την απαγόρευση της κυκλοφορίας στις πόλεις κατά μήκος της Διώρυγας του Σουέζ και επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα αγνοώντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, μετά τις πολυήμερες συγκρούσεις που κόστισαν τη ζωή σε 52 άτομα. Η πρόσκληση του προέδρου για διάλογο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει πέσει στο κενό, με τη χώρα να οδεύει σε τεταμένο κλίμα προς τις βουλευτικές εκλογές.
  • Αντιμέτωποι με την ωμή βία των Αρχών, με διαδηλωτές της αντίπαλης παράταξης, και με αδέσποτες σφαίρες βρίσκονται χιλιάδες διαδηλωτές στην Αίγυπτο τα τελευταία δύο χρόνια, μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ. Ανάμεσά τους όμως οι γυναίκες που διαδηλώνουν, Αιγύπτιες (κάποιες φορές και οι ξένες), είναι αντιμέτωπες και με τη σεξουαλική βία και τη παρενόχληση.
 Οικονομία

  • Σύσκεψη για την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης του εφάπαξ στους συνταξιούχους του Δημοσίου θα έχουν σήμερα Τρίτη στελέχη του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) με στελέχη της τρόικας στην Αθηνά. Όπως αποκάλυψε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο Γενικός Γραμματέας του ΤΠΔΥ κ. Ν. Καλάκος στη συνάντηση με την τρόικα που θα γίνει στις 2 το μεσημέρι θα παρουσιασθούν οι ανησυχίες του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων για το αίτημα των δανειστών να αξιοποιηθούν για την καταβολή των εφάπαξ αρχικά τα ποσά από τις εισφορές των ασφαλισμένων και εν συνεχεία τα χρήματα των δόσεων.
  • Εγκρίνεται την Τρίτη από το Υπουργικό Συμβούλιο της Ιαπωνίας ο ετήσιος κρατικός προϋπολογισμός, ύψους 1,02 τρισ. δολαρίων. Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει ενίσχυση των δαπανών για την άμυνα και τα δημόσια έργα, εν μέσω σειράς εδαφικών αντιπαραθέσεων της χώρας με την Κίνα και της νέας απόφασης της ιαπωνικής Κεντρικής Τράπεζας για αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού.
  • Στα επίπεδα του 3,9% τοποθετεί την ύφεση στην Κύπρο το 2013 το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, έναντι προβλεπόμενης ύφεσης 2,4% το 2012. Το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα προειδοποιεί ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα γύρω από αν και πότε θα συμφωνηθεί επισήμως το Μνημόνιο και ιδιαίτερα η αβεβαιότητα που αφορά στο χρηματοπιστωτικό τομέα και κατά συνέπεια στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη μείωση στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το 2013.
 Αθλητισμός

  • Χωρίς τον Κυριάκο Παπαδόπουλο θα υποδεχτεί η εθνική την Ελβετία την επόμενη Τετάρτη στο «Γ. Καραϊσκάκης» σε φιλικό παιχνίδι (21:30). Ο αμυντικός της Σάλκε υποβλήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου σε αρθροσκόπηση για να απαλλαγεί από τις ενοχλήσεις που είχε στο γόνατο και έχει να αγωνιστεί από τις 27 Νοεμβρίου.
  • Σε περίπατο μετέτρεψε η Σεβίλλη τον ματς με τη Γρανάδα όπου επικράτησε με 3-0. Με τον αγώνα αυτό έπεσε η αυλαία της 21ης αγωνιστικής. Το σκορ για τους νικητές που επέστρεψαν στις νίκης έπειτα από δύο ήττες με Βαλένθια και Χετάφε, άνοιξε στο 32' ο Κοντογκμπιά. Στο 71' ο Νεγρέδο διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του και τέσσερα λεπτά αργότερα ο Μεντέλ έγραψε το τελικό 3-0 που ανέβασε τη Σεβίλλη στη 12η θέση της βαθμολογίας.
  • Νέο αδιέξοδο, το 3ο, στις συζητήσεις της ΠΑΕ Παναθηναϊκός με τον Λουκά Βύντρα, αφού ούτε στη συνάντηση της Δευτέρας βρέθηκε η χρυσή τομή ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο β' αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Χρήστος Παναγόπουλος πρότεινε 50% μείωση των αποδοχών του Βύντρα, ο οποίος αρνήθηκε αυτή την πρόταση και προσπαθεί να εξασφαλίσει τα δεδουλευμένα, απορρίπτοντας και την πρόταση να μείνει τώρα ελεύθερος αφού την Πέμπτη λήγει η μεταγραφική περίοδος και δύσκολα θα προλάβει να βρει ομάδα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: