23 Ιανουαρίου, 2013

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ

Οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν μαζί με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής τα δύο μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης προκειμένου να ξεκολλήσει το πρόγραμμα προσαρμογής και να οδηγηθεί στην επόμενη φάση του, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Η τρόικα από την πρώτη στιγμή έχει προειδοποιήσει ότι κάθε καθυστέρηση και στους δύο αυτούς τομείς θα σημάνει αυτομάτως λήψη νέων μέτρων που θα πλήττουν άμεσα τα στρώματα εκείνα που έχουν πληρώσει μέχρι τώρα και το μεγαλύτερο τίμημα.

Αν η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι μια σχετικά πολύπλοκη διαδικασία, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις αποκρατικοποιήσεις. Οχι ότι είναι εύκολο φυσικά να εκποιηθεί και μάλιστα με διαφανείς διαδικασίες δημόσια περιουσία, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει δικαιολογία για το ότι τρία χρόνια μετά, εκτός του ακινήτου στη Λ. Κηφισίας, δεν έχει αποκρατικοποιηθεί ούτε καν ένα μικρό ακίνητο.

Μετά την τελευταία προειδοποίηση του ΔΝΤ είναι προφανές ότι τα «ανέκδοτα» με τις αποκρατικοποιήσεις τελείωσαν. Οι δανειστές δεν έχουν πια καμιά διάθεση να ακούσουν για μεγαλεπήβολα σχέδια, για δισεκατομμύρια από το Κατάρ, για fast track, για τους πάμπλουτους (αόρατους) επενδυτές που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους.

Στη χώρα δεν περισσεύουν τα δισεκατομμύρια που θα εισρεύσουν στα ταμεία από τις αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ, του ΟΠΑΠ, των Λιμανιών, των εκατοντάδων ακινήτων του Δημοσίου, που θα στείλουν και θετικό μήνυμα στους ξένους επενδυτές.

Η σύσκεψη της οποίας προήδρευσε χθες ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς έγινε σε μια κομβική στιγμή, καθώς δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είτε θα προχωρήσει τώρα είτε η κυβέρνηση θα αναλάβει την ευθύνη για νέες περικοπές και απολύσεις, χάνοντας συγχρόνως και τα μικρά αποθέματα αξιοπιστίας που είχε κερδίσει εντός και εκτός Ελλάδος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: