21 Ιανουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα
  • Έληξε ο συναγερμός στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, καθώς αποδείχθηκε ότι ήταν φάρσα τα τρία προειδοποιητικά τηλεφωνήματα που έγιναν νωρίς το πρωί της Δευτέρας για τοποθέτηση βόμβας. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και εκκένωσαν τα κτίρια 5, 7 και 9.
  • Ιδιαίτερα προβληματισμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση από την βομβιστική επίθεση στο εμπορικό κέντρο Mall στο Μαρούσι το πρωί της Κυριακής. Από την μία πλευρά, προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι να μην πληγεί η διεθνής εικόνα της χώρας και η προοπτική οικονομικής ανάκαμψης και για το λόγο αυτό σχεδιάζονται πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιζητά την ενίσχυση του πολιτικού και κοινωνικού μετώπου κατά της τρομοκρατίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ.Κεδίκογλου να δηλώνει: «Στόχος της τρομοκρατίας είμαστε όλοι μας».
  • Για μειοψηφίες που προχωρούν σε απεργίες στα μέσα μεταφοράς κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Ν.Σταθόπουλος, τονίζοντας ότι στις προηγούμενες κινητοποιήσεις στα μέσα Δεκεμβρίου η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν πολύ χαμηλή. «Η άσκηση της απεργίας απαιτεί πλειοψηφία και τουλάχιστον να υπάρχει μία ελάχιστη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση» είπε στον Βήμα 99,5, προειδοποιώντας ότι διοίκηση και υπουργείο θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.
  • Τουλάχιστον τέσσερις δράστες βλέπουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στα δεκάδες βίντεο από την βομβιστική επίθεση το πρωί της Κυριακής στο εμπορικό κέντρο Mall στο Μαρούσι. Όπως προκύπτει από το οπτικό υλικό που έχει στη διάθεσή της η Αντιτρομοκρατική, οι δράστες φορούσαν καπέλα τζόκεϊ και σκούφους, ενώ οι κινήσεις τους παραπέμπουν στον τρόπο που λειτουργουσαν μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Στην οργάνωση αυτή παραπέμπουν και τα υπολείμματα από τη χύτρα ταχύτητας, η οποία χρησιμοποιήθηκε στην βομβιστική επίθεση.
  • Ως ύποπτη για τη διάπραξη του κακουργήματος της νόθευσης εγγράφου από κοινού, καλείται τελικά σε εξηγήσεις από τους οικονομικούς εισαγγελείς, η δικηγόρος, πρώην συνεργάτης του Ι. Διώτη, την περίοδο που ο δεύτερος ήταν επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

Κόσμος
  • Οι ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης ανέβαλαν το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, όπως ανέφερε σε λιτή του ανακοίνωση ο «Συριακός Εθνικός Συνασπισμός», μετά την άκαρπη δεύτερη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη για την ανάδειξη ενιαίου οργάνου. Σε πενταμελή επιτροπή ανατέθηκε το έργο της κατάρτισης νέων προτάσεων μέσα σε δέκα ημέρες.
  • Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ θεωρείται βέβαιο ότι θα διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup, αλλά το Παρίσι επιμένει πως ο Ολλανδός θα πρέπει πρώτα να παρουσιάσει λεπτομερέστερα το «όραμά» του για την Ευρωζώνη πριν πάρει και επίσημα το χρίσμα. Η επιλογή του νέου προέδρου του συμβουλίου θα απασχολήσει, μαζί με την εκταμίευση της ελληνικής δόσης, τους 17 υπουργούς στη συνεδρίαση της Δευτέρας.
  • Με μόλις μία έδρα προβάδισμα κατάφεραν τελικά οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι να εκτοπίσουν το συνασπισμό των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ και των Φιλελεύθερων από την κυβέρνηση της Κάτω Σαξονίας, έπειτα από μία μακρά νύχτα καταμέτρησης «θρίλερ» στην προτελευταία εκλογική μάχη πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές. Το αποτέλεσμα πάντως είναι λυτρωτικό για τους Φιλελευθέρους, που κατάφεραν να μείνουν εντός της Βουλής του κρατιδίου -κάτι που «αναβάλλει», έτσι, την ανοικτή αμφισβήτηση του Ρέσλερ από τους κομματικούς συντρόφους του.
  • Τουλάχιστον τρεις βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν συντονισμένα σε κυβερνητικό κτίριο, την έδρα της τροχαίας, στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, τη Δευτέρα τα ξημερώματα, ακολουθούμενοι από ενόπλους που αντάλλασσαν για ώρα πυρά με τις δυνάμεις ασφαλείας που έφτασαν στο σημείο. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.
  • Η τετραήμερη πολιορκία στη μονάδα φυσικού αερίου στο Ιν Αμένας έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 48 ομήρους, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Οικονομία
  • Το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της καταπολέμησης της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής στην ΕΕ, ο ενιαίος ευρωπαϊκός φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αλλά και οι όροι για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) θα εξετασθούν σήμερα το απόγευμα στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), το οποίο θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
  • Συνέρχονται σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σε μια σύνοδο κατά την οποία δεν αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το κυπριακό αίτημα οικονομικής στήριξης, καθώς δεν οριστικοποιήθηκε το τελικό ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Παρά την εντύπωση που υπήρχε, τελικά το θέμα της Κύπρου δεν έχει περιληφθεί στην ατζέντα των συνόδων του Eurogroup και του Ecofin, που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα.
  • Τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων των συστημικών τραπεζών φαίνεται πως ζητούν οι ελεγκτικές εταιρείες που ανέλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα χρέη επιτρόπου στα πιστωτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες για να μειώσει κεντρικά το κόστος χρήματος για τις τράπεζες η τρόικα εξετάζει σε συνεργασία με τους επιτρόπους την θέσπιση κλιμακωτών ορίων επιτοκίων, ανάλογα με το μέγεθος της εκάστοτε προθεσμιακής κατάθεσης.

Αθλητισμός
  • Το γκολ του Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς στο 43ο λεπτό, στάθηκε αρκετό για να χαρίσει τους τρεις βαθμούς στην Παρί Σεν Ζερμέν, που νίκησε 1-0 εκτός έδρας την Μπορντό και μετά από 21 αγωνιστικές «έπιασε» την Λιόν, στην κορυφή του Championnat. Μετά την πρόκρισή της στον τελικό του Λιγκ Καπ, η Ρεν πέτυχε μια πολύ σημαντική νίκη και στο πρωτάθλημα Γαλλίας, επικρατώντας 2-0 της Μπαστιά στην Κορσική.
  • Τη συντριβή μέσα στο «Μεστάγια» από τη Ρεάλ Μαδρίτης γνώρισε η Βαλένθια του Ερνέστο Βαλβέρδε. Οι «Μερένχες» έκαναν επίδειξη δύναμης φτάνοντας στο επιβλητικό 5-0 για την 20η αγωνιστική της Primera Division. Μια ακόμη νίκη πανηγύρισε η Ατλέτικο Μαδρίτης, καθώς επικράτησε της προσεχούς αντιπάλου του Ολυμπιακού, Λεβάντε με 2-0. Η Οσασούνα πήρε το ντέρμπι των ουραγών με τη Λα Κορούνια, αφού η ομάδα της Παμπλόνα επικράτησε με 2-1 και προσπέρασε στη βαθμολογία την αντίπαλό της (18 έναντι 16 βαθμοί), ωστόσο και οι δύο ομάδες παραμένουν στη ζώνη του υποβιβασμού.
  • Χωρίς νικητή έληξε το ντέρμπι της 21ης αγωνιστικής στο Campionato, καθώς η Ρόμα παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στην Ιντερ, που παρέμεινε σε τροχιά Champions League. Ο Τζιαμπάολο Πατσίνι «καθάρισε» για τη Μίλαν, καθώς πέτυχε και τα δύο γκολ στο 2-1 επί της Μπολόνια στο Σαν Σίρο. Με τους φιλοξενούμενους, σε όλο το διάστημα της αναμέτρησης αγωνίστηκε ο Παναγιώτης Κονέ. Έχασαν έδαφος Φιορεντίνα και Νάπολι στην προσπάθεια που κάνουν για να πλησιάσουν την κορυφή. Οι δύο ομάδες στο πλαίσιο της 21ης ημέρας, αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 στο «Αρτέμιο Φράνκι», με αποτέλεσμα οι Ναπολιτάνοι να μείνουν πέντε βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Γιουβέντους.




Δεν υπάρχουν σχόλια: